Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Noord-Holland? 18 tips voor een trip in eigen land

zaanstad Noord-Holland Nederland

Noord-Holland, de provincie waar onze hoofdstad Amsterdam gelegen is, luchthaven Schiphol gevestigd is en waar tal van andere leuke plekken zijn voor een toffe trip in eigen land. Welke bestemming kies jij?

vuurtoren Texel

Noord-Holland

Noord-Holland is de dichtstbevolkte provincie van ons land. Een provincie vol met interessante steden, zoals Amsterdam en provinciehoofdstad Haarlem, maar ook een plek met ruimte voor overweldigend mooie natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van  het Noordhollands Duinreservaat (van Wijk aan Zee tot Schoorl), de Schoorlse Duinen of de Amsterdamse Waterleidingduinen (tussen Zandvoort en Noordwijk in Zuid-Holland). En dan heb ik mijn persoonlijke favoriet nog niet eens genoemd; het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Geografisch behoort Texel niet alleen tot de Waddeneilanden, maar ook tot de provincie Noord-Holland. Kortom genoeg te beleven in dit deel van Nederland. In alfabetische volgorde tipt OmniTraveler top tips voor een tripje in eigen land.

Aalsmeer

Noord-Holland bloemenveiling Aalsmeer pixabay

Aalsmeer is wereldbekend door de bloementeelt en vooral de bloemenveiling, maar het is ook een plek die ideaal is voor watersporters. Een derde van deze gemeente bestaat immers uit water. De Westeinderplassen zijn ideaal voor een dag op het water. Heb je zelf geen boot? Geen probleem, vanuit het centrum van Aalsmeer stap je op een van de rondvaartboten en vaar je langs de vele (privé)eilanden rondom de stad.

Noord-Holland Floriworld Aalsmeer Nederland

In juli 2020 opende direct naast de welbekende bloemenveiling een nieuwe attractie, Floriworld. Een plek waar je kennis maakt met de bloemenpracht en plantenweelde die de streek voortbrengt en over de hele wereld exporteert.

➡️ Lees ook: Floriworld, bloemenpracht en plantenweelde in Aalsmeer

Noord-Holland: Alkmaar

Nederland Alkmaar

Wie Alkmaar zegt, zegt kaasmarkt. Maar in deze stad in Noord-Holland is zoveel meer te doen. Wat dacht je van het  prachtige oude centrum van de stad, vol monumenten, grachten, winkels, musea en terrassen.

Check de site van VVV Hart van Holland voor talloze tips in de stad en haar omgeving

Amstelveen

Amstelveen Middelpolder

Amstelveen, is dat echt de moeite waard? hoor ik je denken. Hoewel deze plek in Noord-Holland bekend staat om haar expats en forenzen die vanuit deze plek naar Amsterdam pendelen en weer terug, is dat nog geen reden om deze plaats geen kans te geven.

Juist door het grote aantal expats (pakweg 12% van alle inwoners van Amstelveen) wemelt het er van de Japanse, Koreaanse en Indiase restaurants en winkeltjes die ergens anders niet snel tegenkomt.

➡️ Neem zeker ook eens plaats bij sterren restaurant Aan de Poel, ik genoot er ooit eens van een voortreffelijke lunch

Ga voor groene weidsheid en een glimp op weidevogels de stad uit, aan de rand van de stad ten oosten van de bebouwing ligt nog een oud veenlandschap, Middelpolder genaamd, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Noord-Holland: Amsterdam

Noord-Holland ansichtkaarten amsterdam

Ik denk dat we het er wel over eens kunnen zijn dat Amsterdam meer is dan de Kalverstraat, toch? Niet dat er iets mis is met een middagje shoppen, maar onze hoofdstad heeft zo te bieden, dat het zonde is om hier dezelfde winkels te bezoeken die je waarschijnlijk in je eigen woonplaats ook treft.

Ontdek verschillende buurten

Street art Amsterdam-Oost Platanenweg Wibautstraat Nederland OmniTraveler

Elke wijk, elk stadsdeel heeft zijn eigen charme. Stap op de fiets, spring in de tram, duik in de metro of stap op de pont om de verschillende delen van de stad te leren kennen. Echt doen hoor.

Bezoek een van de talloze musea in de stad

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Rijksmuseum is natuurlijk het meest bekende museum van Amsterdam, of eigenlijk van heel Nederland. Zeker een middag voor uit trekken als je op citytrip naar de hoofdstad gaat. Maar ook hier geldt er is meer dan dat. Veel meer.

Eet & drink tot je niet meer kunt

Van Hollandse nieuwe tot kebab en alles wat je maar kunt bedenken. Het is verkrijgbaar in Amsterdam. Een paar smakelijke adressen op een rijtje.

Amsterdam voor foodies - plekken om je vingers bij af te likken

Blijf slapen

Sweets Hotels Amsterdam Noord

Je ziet het. Er is zoveel te zien en te doen in onze hoofdstad, dat een dag simpelweg te weinig is, blijf daarom zeker een nachtje (of twee) slapen.

Beemster

Beemster is niet een plaats, de drooggevallen polder beslaat de dorpen Middenbeemster, Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster, alsmede de buurtschappen Halfweg en Klaterbuurt.

Wist je trouwens dat het typische Beemster landschap uniek is in de wereld? Vandaar dat de Beemster door UNESCO is erkend als Werelderfgoed. Deze regio leent zich perfect om per fiets te ontdekken. Trap door eindeloze weilanden, passeer stolpboerderijen en stap af en toe af om je tanden in een lekker stuk kaas te zetten.

Noord-Holland: Bergen

vuurtoren egmond aan zee

Ook de gemeente Bergen is – net als de Beemster – niet een plaats, maar verschillende dorpen bij elkaar. Bergen- en Egmond aan Zee zijn waarschijnlijk wel de bekendste plaatsen samen met Schoorl met haar uitgestrekte duinen.

Van oudsher een streek waar kunstenaars graag neerstreken en waar nog altijd talloze galleries te vinden zijn. Een aangename regio voor een weekendje aan het strand door te brengen.

Beverwijk

De Beverwijkse Bazaar noemt zichzelf de ‘grootste overdekte markt van Europa’, of dat ook zo is, ik weet het niet. Groot is het sowieso en het staat garant voor een gezellig dagje uit.

📍 De Bazaar, Montageweg 35, 1948 PH Beverwijk

Blaricum

Blaricum Noord-Holland Nederland

Blaricum is een oase te midden van de drukke van de Randstad, op steenworp afstand van Amsterdam. De kern is een beschermd aanzicht en daardoor lijkt het bijna alsof je door een openluchtmuseum looopt.  Door de ligging aan het water, aangevuld met heidevelden en groene bossen is dit de plek om ultiem te genieten van stilte en rust in Noord-Holland.

Het Gooisch natuurreservaat leent zich uitstekend voor een wandeltocht, een mooie tocht per fiets of een route te paard.
Check voor meer tips, de site van VVV Gooi & Vecht

Bloemendaal

Nederland Camping de Lakens Seashack hangmat

Gemeente Bloemendaal in Noord-Holland is een van de meest welvarende plaatsen in Nederland. Geen wonder dat Bloemendaal aan Zee een populaire badplaats is bij jong en oud. Bij de vele strandtenten is het doorgaans een komen en gaan van dagjesmensen en inwoners uit nabijgelegen plaatsen als Overveen en Aerdenhout.

Ben je het strand beu (kan dat?), strik de veters van je wandelschoenen stevig vast of stap op de fiets en breng een bezoek aan Nationaal Park Zuid Kennemerland. Wat OmniTraveler een dikke aanrader.

➡️ Overnachtingstip: Camping de Lakens, glamping in de duinen van Bloemendaal

Edam-Volendam

Noord-Holland Edam-Volendam Nederland

Na Amsterdam wellicht de bekendste plaats(en) in Noord-Holland, Edam-Volendam. Edam geniet voornamelijk bekendheid vanwege haar kaas en Volendam, ach, moet ik dat echt nog uitleggen? Vanuit de hoofdstad ben je er zo, ideaal. Huur een e-bike of elektrische step en verken de omgeving.

➡️ Laag Holland: per e-bike van Volendam naar Marken en weer terug

Noord-Holland: Enkhuizen

Noord-Holland Enkhuizen Nederland

Als er een overtreffende trap van pittoresk zou zijn, dan sloeg het op Enkhuizen. Eigenlijk is alles hier schattig. Of het nu gaat om het flessenscheepjesmuseum, het huisje van de Enkhuizer Almanak of de kerken en andere prachtige panden in het centrum. Oh, en dan heb ik het nog niet eens over het Zuiderzeemuseum gehad. Een must-go als je in de stad bent.

Haarlem

Nederland Haarlem hofje

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en de inwoners van die provincie hadden het slechter kunnen treffen, als je het mij vraagt. Wat een leuke stad is het. Voor een redelijke grote stad, doet het gemoedelijk aan. Er zijn interessante musea, gezellige hofjes en dan is er ook nog die fantastische Jopenkerk. Stap zeker ook eens aan boord van een van de rondvaartboten en je zal zien, dat de stad bijna nog leuker is vanaf het water.

➡️ Lees ook: Haarlem, van strandwal tot supergezellige muggenstad

Noord-Holland: Hilversum

Nederland Hilversum Noord-Holland

Hilversum is ook zo’n stad in Noord-Holland die mensen iets te gemakkelijk links laten liggen. Zonde. De Gooische mediastad is ideaal voor een mini-break van 24 uur in eigen land. Natuur, cultuur, media, shoppen, het is er allemaal mensen. Dus hup, allemaal naar de tuinstad van het Groene hart.

➡️ Lees ook: Hilversum, mediastad, groene stad, stad van Dudok

Hoorn

Nederland Noord-Holland Hoorn

Hoorn ligt dan wel in Noord-Holland, de inwoners spreken liever over West-Friesland. Cultuurliefhebbers zitten goed in deze stad want de lijst van monumenten is enorm lang. Sommige statige panden staan al eeuwenlang fier overeind. Uit de tijd van de Verenigde- en West Indische Compagnie. Een tijd van groei en bloei, niet alleen voor Hoorn, maar voor heel Nederland.

Kortom bezoek er een museum, struin door de eeuwenoude straten of stap op de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik. Dus de volgende keer als een weekendje weg in eigen land zoekt, denk dan eens aan Hoorn.

Texel

Noord-Holland Texel Waddeneilanden Nederland

Misschien sta je er niet direct bij stil, maar geografisch gezien behoort Texel tot Noord-Holland. Weet je dan ook weer meteen. Het grootste waddeneiland in ons land. Vanuit Den Helder sta in iets meer dan een kwartier van het uiterste puntje van het vasteland in de provincie op het ‘Eierland’.

Uitwaaien, dat is het credo. Tegen de wind in fietsen, met je haren voor je gezicht uren over de stranden struinen en met een beetje geluk (afhankelijk van het seizoen) heel veel lammetjes spotten. Voor wie er eens even helemaal uit wil zijn, kiest voor Texel.

➡️ Accommodatietip: Landal Sluftervallei, heerlijk uitwaaien op de Waddeneilanden (Texel)

Weesp

windmolen weesp

Weesp is zo’n beetje hetzelfde lot beschoren als Hoorn. Bij velen onbekend en derhalve onbemind. Opnieuw zonde. De oude vestingstad heeft twee imposante forten en is de bakermat voor bierbrouwers en jeneverstokers. Gelegen aan rivier de Vecht, hoe idyllisch wil je het hebben. Bovendien ligt Weesp nog geen twintig kilometer van Amsterdam vandaan, ik zie een leuke combi-trip aankomen, toch?

Noord-Holland: Zaanstad

Zaanse Schans Zaanstad Noord-Holland Nederland

De onbetwiste bekendste gemeente in de gemeente Zaanstad is de Zaanse Schans, aangelegd in de jaren zestig van de 20e eeuw. De een gruwelt er van, ik hou er van. Een fantastisch mooi stukje Noord-Holland dat bol staat van de ambachten, geschiedenis en vakwerkhuizen.

Maar ook Zaandam zelf, met zijn opvallende gemeentehuis, en het Hembrug terrein zijn een bezoekje meer dan waard. Hou je van Holland, spring dan vanuit Amsterdam in de bus of de trein en ontdek waar eeuwenlang onze chocolade, verf en mosterd vandaan kwam.

➡️ Lees ook:

Noord-Holland: Zandvoort

Zandvoort

Zodra de eerste zonnestralen van het jaar zich vertonen, trekt heel Nederland – althans zo lijkt het soms – naar Zandvoort. Kilometers lange kustlijn trekken dagjesmensen naar deze bekende badplaats. Talloze strandtenten verwelkomen hen met open armen. En dan zijn er natuurlijk nog de raceliefhebbers, sinds 2020 mag er, mede dankzij de inspanningen van oud-coureur en inwoner van de kustgemeente- weer Formule 1 gereden worden het circuit van Zandvoort.

➡️ Tip: Combineer verschillende plekken in een toffe roadtrip in de Kop van Noord Holland.

Welke bestemming kies jij voor een trip in Noord-Holland?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *