Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ride with me Amsterdam | Lokale fietsgids & ode aan de stad

Ride with me Amsterdam neemt de je mee. Kris kras door onze hoofdstad tot ver voorbij de gebaande paden. Wie rijd er mee?

Ride with me Amsterdam

Per fiets ontdek je Amsterdam heb best. Althans dat is de mening van auteur Roos Stallinga. En zij kan het weten. In deze tweede druk van haar boek, gaat ze in de hoogste versnelling door alle delen van de stad. En zij niet alleen. Bekende en minder bekende Amsterdammers trappen met haar mee.

De routes in het boek brengen je naar werkelijk alle stadsdelen van 020. Stap op de pedalen en rijd van Noord tot Zuid, of naar Nieuw-West of Zuidoost. Maak en passent foto’s van bezienswaardigheden in de stad, maar ook van de uitgestrekte weilanden die je passeert. Hou even pauze bij een meertje of een heus strand. Stap op de fiets en beleef de stad zoals je die niet eerder beleefde.

Amsterdam fietsen Mac Bike

Een goed begin is het halve werk

Voor iedereen die niet met een tweewieler opgroeide (vrijwel alle toeristen in Amsterdam), geeft Roos een theorie les fietsen. Hoe laveer je door de straten van de stad zonder uitgescholden te worden of voor gek te worden verklaard (iets met een helm). Wat voor fiets huur je en waar moet deze aan voldoen. Niet alleen praktisch, voor ons doorgewinterde Nederlandse fietser ook best hilarisch om te lezen.

Amsterdam Mac Bikes klomp fiets

De routes

Roos stelde verschillende routes samen, die prima op een dag te befietsen zijn:

 1. In the old Port of Amsterdam 10,5 km
 2. In the new port of Amsterdam 12,5 of 20,5 kilometer
 3. West Side Story 15,5 km
 4. South of the border 24,5 km
 5. True grit 23 km
 6. East of Eden 26 km
 7. Where the wild things are 26,5 km
 8. Garden state 18 of 24 km

In the old Port of Amsterdam 10,5 km

Nederland De schatten van Amsterdam

Om rustig aan te beginnen is deze korte route een ideale kennismaking met Amsterdam en haar bezienswaardigheden. Uiteraard mogen grote trekkers als het Rijksmuseum en het Vondelpark niet ontbreken. En mocht je denken dat in het boekwerk enkel de routes aangegeven staan dan heb je mis. De must-sees onderweg staan beschreven alsmede voldoende plekken om even af te stappen en de inwendige mens te verwennen.

Locals doen hun zegje over het stadsdeel waar ze wonen en mooie foto’s maken de routes in de fietsgids af.

➡️ Lees ook: Rijksmuseum Amsterdam, daar moet je minstens 1x in je leven heen

In the new port of Amsterdam 12,5 of 20,5 kilometer

Voor deze route steek je het Ij over, waarbij het NDSM terrein vanzelfsprekend niet over mag slaan. Wanneer je de leukste plekken aan deze kant van het water hebt ontdekt, vaar je terug naar de andere zijde, naar Houthavens en de Silodam. Toffe plekken die zelfs bij veel Nederlanders nog een blind spot zijn.

Bier drinken in Amsterdam
Stap zeker even af bij Brouwerij Prael, dat heb je wel verdient na al die kilometers in de kuiten 😉

➡️ Lees ook: Bier drinken in Amsterdam. Dat doe je op deze plekken!

West Side Story 15,5 km

Amsterdam 't Schip

Doorrijden is bijna zonde. Op deze route liggen zoveel leuke en interessante plekken om even af te stappen. Ik noem een Noordermarkt, de Westergasfabriek maar zeker ook Museum het Schip (waar je alles leert over de bouwstijl de Amsterdamse School).

Ride with me Amsterdam: South of the border 24,5 km

Via het Stedelijk Museum en het Concertgebouw trap je jezelf richting het Amsterdamse bos om via de Pijp naar het centrum terug te keren. De Albert Cuypmarkt en het André Hazes monument zijn natuurlijk wel een kiekje waard.

Amsterdam André Hazes monument
True grit 23 km

Al bladerend door het boek, hou ik halt bij deze route. Een voor mij redelijk onbekend stukje Amsterdam maar met zeer interessante plekken. Denk bijvoorbeeld aan het Oosterpark, de street art en het monument voor de Bijlmerramp. Note to self: Bij een volgend bezoek aan Amsterdam, zeker deze route rijden.

Amsterdam fiets

Ride with me Amsterdam: East of eden 26 km

Amsterdam Anders Brug West 8 Ride with me Amsterdam

In 2010 ontdekte ik de Oostelijke eilanden al een te voet, maar door de grote afstanden tussen de plekken is een fiets geen overbodige luxe.

Where the wild things are 26,5 km

Amsterdam Noorderpark Ride with me Amsterdam

Ik durf het bijna niet te zeggen, want ik ben over elke route lyrisch, maar dit stuk Amsterdam mag je simpelweg echt, écht niet overslaan. Toen ik in maart 2019 een nacht in Noord doorbracht, stond ik versteld dat dit ook echt Amsterdam is. Klink naief misschien, maar je hebt bij niet het idee dat je onderdeel van de hoofdstad bent als je hier door bijvoorbeeld het Noorderpark fiets. Absolute aanrader!

➡️ Lees ook: Sweets Hotel, overnachten in een brugwachtershuisje

Ride with me Amsterdam: Garden state 18 of 24 km

De Hallen zijn de enige plek op deze route waar ik wel eens was. Verder is dit onontgonnen terrein voor me. Mooie plekken genoeg. Het W.G. terrein en de tuinen van West wil ik wel eens een keer met eigen ogen aanschouwen.

Welke route kies jij?

Hoe kom ik aan een fiets?

Amsterdam Fietsen Twiske Ride with me Amsterdam

Ik snap dat je enthousiast geworden bent, maar ik begrijp ook dat niet iedereen een fiets voor handen heeft in Amsterdam. Een paar mogelijkheden op een rijtje:

 • Neem je eigen fiets mee. Toen ik in 2012 met mijn moeder vanuit Amsterdam Centraal natuurgebied Het Twiske wilde bezoeken, nam ik mijn eigen stalen ros vanuit Breda mee. Voor je fiets koop je een los ticket/betaal je een toeslag. Op de site van NS vind je alle informatie bij elkaar
 • OV-fiets: Zelf heb ik een daluren abonnement van de NS. Voor € 0,01 cent per jaar heb ik daar ook een abonnement bij voor een OV-fiets. Voor 24 uur betaal je € 3,85 per fiets. Meer weten? Check dan voorwaarden en tarieven op deze site
 • Huur een fiets: In 2016 huurde ik bij MacBike een fiets. Reden? De meeste OV-fietsen hebben geen fietsstoeltje en ons reismeisje vergezelde me die dag in Amsterdam. Een fiets met terugtraprem huur je voor € 9,75 per dag. Wil je handremmen, een kinderstoeltje, een elektrische fiets of een tandem? Het kan allemaal. Prijzen en modellen bekijk je op de site van MacBikes
 • Hotel fiets: Overnacht je in Amsterdam? Informeer dan bij de receptie of jouw hotel wellicht fietsen verhuurt. Steeds meer hotels bieden deze service aan.

Blijf trappen

Ride with me is een groeiende serie: Na Ride with me Amsterdam volgt Barcelona (juni 2019), en daarna New York City (de tweede editie, eind 2019/begin 2020), gevolgd door Tokio, Berlijn, London, Parijs, Cape Town of Mexico City… Let’s ride!

Ride with me Amsterdam Praktisch

Ride with me Amsterdam

Titel: Ride With me Amsterdam (Engelstalig)
Auteur: Roos Stallinga
Omvang: 144 pagina’s
ISBN: 9789082791907
Prijs: Boek € 19,95
Verkrijgbaar: Via boek- en cadeauwinkels, bij hotels, en online via de Ride with me site en andere web winkels

Meer Amsterdam

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *