Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Amsterdam-Noord, de zonnige kant van het IJ

Amsterdam-Noord vanaf het water

Amsterdam-Noord was lang het ondergeschoven kindje van onze hoofdstad. Niet heel gek als je bedenkt dat er lange tijd voornamelijk industrieterreinen te vinden waren. De afgelopen jaren is dit stuk van de stad uitgegroeid tot een van de coolste buurten in Amsterdam. Verlaat het station eens aan de IJ-zijde, pak de pont en vaar naar het zonnige Amsterdam-Noord.
Nederland Amsterdam-Noord T-shirts

Nieuw

Wie al een paar jaar niet in Amsterdam-Noord geweest is, kent het waarschijnlijk niet meer terug. Recentelijk openden A’DAM Toren, het EYE Filmmuseum en de Tolhuistuin de deuren. Enne, durf jij ‘over the edge’ te gaan op de hoogste schommel van Europa?
Amsterdam-Noord Swing Over the Edge

A’DAM Lookout / Toren

Ooit was dit een toren Overhoeks, zoals het gebouw lang heette, van de Shell, daar zie je nu weinig meer van terug. Nu doet het pand dienst als muziektempel, club, café, kantoorpand en meer.

Entree

Vanaf de pont wandel ik naar de ingang van de toren en de bijbehorende attractie de Amsterdam Lookout. Het is eind juni wanneer ik mijn ticket op de eerste verdieping van het gebouw door het scanapparaat haal. Toch een beetje zenuwachtig stap ik de lift in. Hoe hoog is hoog? En is het uitzicht als ik straks de top bereik?

The only way is up

Of ik nog op de foto wil voordat ik naar bijna 100 meter hoogte ga. “Nee, dank je wel.” Het enige wat ik wil, is naar de top.

“Ladies and gentlemen, welcome at the Amsterdam Lookout, the elevator is about to go up. Make sure to look up as well,” geeft een goed Engels sprekende gids het advies aan de groep. In de seconden die volgen, voltrekt er zich een licht/lasershow boven onze hoofden. Voordat iedereen in de lift er erg in heeft, houden we halt, openen de deur zich en is tijd om van het uitzicht te gaan genieten.

Messy hair, I don’t care

Ik verruil de lift voor de trap en beklim de treden naar de hoogst mogelijke etage van de toren, de Amsterdam Lookout. Een verfrissend briesje speelt met mijn lokken. Geeft niets, want wat een uitzicht! En wat een toffe plek!

Op verschillende plekken op het observatiedek liggen zitzakken, waar heerlijk in wegzakt, terwijl je Amsterdam onder je aanschouwt. In de kiosk bestel je een ijsje of een biertje. Neem plaats op een van de picknickbanken en geniet van het zonnetje op je gezicht.

Echte daredevils lappen een paar Euro extra en nemen plaats in Europa’s hoogste schommel op een sky deck. Je gelooft het misschien niet, maar wanneer ik er ben, staan er rijendik te wachten om een paar minuten over de rand van het dak te mogen schommelen. Mij niet gezien. Ik geniet van het uitzicht en de uitgebreide uitleg die alom aanwezig over de stad en de geschiedenis daarvan. En van de toeristen, die zichzelf op een paard laten vastleggen of moeite doen om met een groep in een selfie te passen.
Nederland Amsterdam-Noord A'DAM Lookout     

“A’DAM LOOKOUT is een observatiedek met een ongeëvenaard panoramisch uitzicht over Amsterdam. Je kunt het historische centrum van de stad zien, de dynamische haven, het unieke polderlandschap en je kunt de beroemde grachten spotten die onderdeel zijn van de UNESCO werelderfgoedlijst.”

High dining @ MadaMNet onder het uitzichtsplatform – de trap weer af – is het Panorama Restaurant en de Rooftop Bar gelegen. Op het moment van mijn bezoek (rond 15.30 uur) was het niet superdruk, maar voor lunch en diner is reserveren aan te raden.

Op deze verdieping tref je trouwens niet enkel eten en drinken. De interactieve expositie leert je interessante feitjes over de historie en cultuur van Amsterdam.

➡ Tip: Ik boekte vooraf mijn entreeticket via de site van Amsterdam Canal Cruises. Je hoeft dan niet in de rij, niet te wachten en kunt direct doorlopen naar de ticket scanner en de lift

Wat biedt de A’DAM Tower nog meer?

Binnen het pand zijn tal van andere bedrijven gevestigd een aantal daarvan op een rijtje:

 • Draai rond bij Moon, het restaurant dat je een fantastisch 360 graden uitzicht over de stad geeft, terwijl je je tafel niet verlaat
 • A’DAM en Co. Enkel voor leden, maar wie weet wordt je eens uitgenodigd bij deze besloten members club op de 18e verdieping van de toren
 • Sir Adam Hotel: Hoe tof is dat? Slapen op grote hoogte én natuurlijk eveneens dat toffe uitzicht over de stad
 • Shelter: Concerten en kunst gaan hier hand in hand
 • The Butcher is gelegen op de begane grond. Dé plek in Amstedam-Noord om je tanden in een juicy burger te zetten

This is Holland

Zelf ben ik groot fan mijn eigen land en mag dan ook graag naar attracties gaan waar de gemiddelde buitenlandse bezoeker ook naar toe trekt. Ik noem een Keukenhof, Zaanse Schans of Kinderdijk. Derhalve wekte This is Holland mijn interesse. Tussen EYE en A’DAM ingeklemd opende in 2017 deze ultimate flight experience haar deuren. Heel Holland zien vanuit een helicopter, maar dan anders.

Tijd om zelf te ervaren wat deze attractie precies behelst. Na een bezoek aan de A’DAM toren stap ik het ronde gebouw binnen en wacht af wat de show me gaat brengen.
Nederland Amsterdam-Noord This is Holland

5D

Ik had gehoord van 3D films, ook 4D voorstellingen ben ik bekend mee, maar 5D daar had ik nog nooit van gehoord. Voor is dat daadwerkelijk zelf ga ervaren, moet ik eerst nog even wachten…

“Beleef een unieke 5D vliegervaring die je rakelings langs vele ‘must sees’ van Nederland laat scheren. Vlieg als een vogel en laat je verrassen door de diversiteit, schoonheid en rijkdom van de Lage Landen.
En vergeet niet te ademen.”

Mijn ticket wordt gescand en de vriendelijke mevrouw aan de balie vertelt met dat ik net op tijd ben voor de voorstelling die over een paar minuten gaat starten. Via oer-Hollandse taferelen bereik ik de trap naar boven, waar ik wordt gevraagd nog even op de andere deelnemers te wachten. Om de tijd te doden doe ik de Holland Quiz en scoor een 7 (de voetbalvraag had ik sowieso fout).

Strijd tegen het water en andere onaangename zaken

Acteur Peter Lusse (wie kent hem nog? De man van “Crispy geluidje toch?” in de reclame van Lays Chip. Ook beter bekend als ‘Eddepet’ uit de serie Vrienden voor het leven) heet de aanwezigen hartelijk welkom. “Dank je Peter.” Op een groot scherm legt hij ons – de toeschouwer – in een notendop de geschiedenis van ons land uit. Zaken als de Watersnoodramp en de Elfstedentocht ontbreken daarbij zeker niet.

Attentie passagiers

Na de introductie openen zich de deuren van de ruimte en neemt een gids ons mee naar een volgende. Of we allemaal plaats willen nemen op de daarvoor bestemde banken. Opnieuw richt Peter zich tot ons. Via diverse schermen aan de wanden, vertelt hij over de schatten die ons land rijk is. Voor ons ligt een model van Nederland waar met licht en beeld steeds de plaats van handeling uitgelicht wordt. Na wat veiligheidsinstructie denkt Lusse dat we er wel klaar voor zijn. Dat denk ik nou ook.

Vliegend over Nederland

Een nieuwe ruimte volgt. Het is er koud en donker. Ik plaats mijn tas, zoals gewenst, onder mijn zitplaats, snoer mezelf in en wacht op wat komen gaat.

Het is nacht. vanuit de sterrenhemel dalen we hoog vanuit de ruimte af naar aarde. Ik krijg er kriebels van in mijn buik. Wat een duikvlucht. We vliegen over de Noordzee, over de Oostvaardersplassen. Via kleurrijke tulpenvelden vliegen we door naar de molens van de Zaanse Schans. Winter in Friesland, schaatsers op het ijs, een uitkijktoren op de Veluwe, we vliegen kris kras over Nederland heen. De havens van Rotterdam, rakelings langs de Erasmusbrug, de tuinen van Paleis het Loo en waarschijnlijk vergeet ik nog een aantal prachtplekken.

Het gevoel dat je daadwerkelijk vliegt is bijna surrealistisch. Het wordt nog raarder wanneer 9 minuten later het licht aangaat en blijkt dat ik ‘gewoon’ in Amsterdam-Noord ben.

Echt net echt

Is het echt net echt? Ja, dat is het zeker! Wat een avontuur! Een toffe ride die heus niet enkel leuk is voor buitenlandse bezoekers.

Praktisch:

 • Je draagt geen VR-bril
 • Personen kleiner dan 102 cm en zwangere vrouwen mogen niet plaatsnemen in de Flight Experience
 • Ook als je last hebt van wagenziekte (of iets van gelijke strekking) zou ik niet aan de 5D rit meedoen
 • Let op je wordt (een beetje) nat tijdens de ride
 • Mindervaliden kunnen de attractie bezoeken, mits zij zelfstandig of met hulp kunnen nemen in de stoelen van de Flight Experience
 • Het is tijdens de gehele Experience N I E T toegestaan om foto’s en video’s te maken.

➡  Meer info inzake toegangsprijzen en openingstijden lees je na op deze site

EYEEYE is met haar 1100 m² moeilijk over het hoofd te zien. Naast het feit dat het een filmmuseum is, is het tegelijkertijd een café-restaurant met het beste terras van Amsterdam-Noord, of eigenlijk misschien wel heel Amsterdam. Dient het als een bioscoop en barst de museumshop uit haar voegen van de leuke (film)gadgets. Vergeet zeker niet even in de kelder te gaan kijken. Hier kun je een paar leuke (gratis) films kijken en proefjes uitvoeren.

Sla deze plekken ook niet over als je in Amsterdam-Noord bent

 • Hotel de Goudfazant: Ten eerste is het geen hotel, maar een restaurant. Ten tweede laat deze voormalige garage zich niet gemakkelijk vinden. Wie de bestemming bereikt zal met heerlijke gerechten beloont worden
 • Tolhuistuin: Optredens, dansen en lekker eten, een gouden combinatie
 • Café de Ceuvel: een begrip in Amsterdam-Noord
 • Il Pecorino: Italiaans zoals Italiaans bedoelt is
 • Stork: Voor alle seafood liefhebbers
 • Oedipus: Proeflokaal om eens een bijzonder Amsterdams biertje te drinken
 • Noorderpark: Twee parken werden samen een. Zwemmen, skaten, relaxen, doe wat je wil te midden van het groen

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *