Zoek
Sluit dit zoekvak.

MacBike | Een dag de toerist uithangen in Amsterdam

Het is woensdag. Een studiedag. Mijn kleine meid (5 jaar) hoeft niet naar school. “Zullen we een dagje naar Amsterdam gaan?” stel ik voor. “Ja!” Plannen genoeg. De te bezoeken plekken zijn wel wat ver uit elkaar. “Zal ik een fiets huren?” Zo gezegd zo gedaan. En zeg je Amsterdam in combinatie met het woord fiets. Dan zeg je MacBike.

MacBike

Het rode gevaarte dat MacBike heet

Zolang als ik me kan herinneren zie ik toeristen op rode fietsen langs de grachten trappen. Het bedrijf werd reeds in 1988 opgericht. Back in the eighties was Amsterdam al fietsstad nummer één. Echter was er voor buitenlandse bezoekers geen enkele manier om ook op een stalen ros te stappen en to do as the locals do.

De winkel was nog maar amper geopend en terstond een hit. Slechts 2 jaar na het openen van het eerste filiaal, volgde een tweede en ook een derde was al snel een feit. De ondernemers kregen de smaak te pakken en bedachten zaken om het fietsen in onze hoofdstad nog leuker te maken. Zo begon men met het uitzetten van fietsroutes. Anno nu staat de teller van het aantal routes op 10 met thema’s uiteenlopend van een Waterland-route, een kunstroute alsmede een route door Joods Amsterdam.

Ik zocht even de cijfers erbij: Bij het merk MacBike werken bijna 100 medewerkers in 8 filialen. Elk jaar stappen niet minder dan 150.000 huurders op een knalrode fiets om zo Amsterdam te ontdekken.

Goedemorgen Amsterdam

“Amsterdam Centraal station, eindpunt van deze trein,” klinkt het door het omroepsysteem in de trein. Ik pak ik mijn meisje bij de hand. Samen stappen we een koude herfstdag in de hoofdstad tegemoet. “Mam, jij weet wel waar het is, toch?” Kordaat antwoord ik met een ja, maar ik was echter ook nog nooit bij de verhuurplek waar de fiets op ons staat te wachten. “Is het deze?” hoor ik hoopvol, terwijl ze zich uit mijn hand los wrikt en in een geel gevaarte springt.
MacBike Klompfiets
“Dat denk ik niet, lieverd…” Zichtbaar teleurgesteld dat we niet een hele dag in een klomp rond gaan rijden, duiken we samen de fietsenkelder van MacBike in.
“Goedemorgen!” klinkt een stem ergens te midden van een rode fietsenzee. Een paar tellen later, sta ik met mijn nageslacht terug in de snijdende wind. Goedemorgen Amsterdam!

Ik ben (g)een toerist!

“Je let wel goed op hoor,” waarschuwde mijn moeder me, alsof ik 4 ben in plaats van veertig plus. Nu het verkeer voor mijn neus van links naar rechts raast en (vooral) fietsers doen wat hen het beste uitkomt, voel ik me ineens overdondert door de drukte. Zo moeten toeristen zich ook voelen en die zijn dan ook nog eens niet gewend aan het fenomeen fietsen.

Goed, daar gaan we. Langzaam zet ik de stalen ros in beweging. Eerst naar de Raadhuisstraat, waar we iets op moeten halen. Door naar het Westergas terrein, naar de Tony Chocolonely pop-up store.
MacBike Tony Chocolonely
Mijn zelfvertrouwen groeit. Ik weet de weg, ik bel naar overstekende jongeren die net een coffeeshop uitrollen. Ik ga hard, ik ga lekker. Nee! Druppels. Meer druppels. Vlakbij het Entrepotdok schuilen we. Volgende stop: Het tropenmuseum (aanrader!).
Tropenmuseum Amsterdam Lichthal
Na een top bezoek aan het museum, laveer ik tussen de laatste druppels door langs de Mauritskade richting het Rijksmuseum. Laatste halte. Singapore Airlines heeft tijdelijk een pand betrokken, vol vlieginspiratie (en 2 virtual reality brillen). We ontmoetten er Iris. We kletsen en drinken een drankje.

Het zonnetje komt er door. De dag loop ten einde. Nog een keer open ik het zware kettingslot. Tijd om terug te rijden. “Goed zo mam,” moedigt mijn meisje me aan, terwijl ik de vele bruggetjes over ga. Dat fietsen in AMS is top. Ik voel me een echte Amsterdammer.

MacBike praktisch:

🚲 Mijn fiets met kinderzitje huurde ik voor 1 dag. Kosten (nov. 2016) € 17,75.
🚲 Breng legitimatie en borg (creditcard of contant) mee.
🚲 Ik haalde (en retourneerde) de fiets bij Centraal Station Oost. Deze vestiging ligt op iets meer dan 5 minuten lopen van het Amsterdam CS (centrumzijde), langs de Oosterdokskade.
🚲 Hou de tijd in de gaten, want dit filiaal sluit om 17.45 uur reeds haar deuren.
🚲 Wil je echt, écht toeristisch doen? Download dan een audioguide en bekijk onze hoofdstad door de ogen van buitenlandse bezoekers.

Persoonlijk vind ik fietsen in den vreemde een ontzettend leuke manier om een stad te ontdekken. Welke bestemming(en) ontdekte jij per fiets?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *