Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tropenmuseum Amsterdam | Avontuur binnen handbereik

Tropenmuseum-Amsterdam-Nieuw-Guinea

Op een regenachtige novemberochtend trap ik op mijn knalrode gehuurde MacBike fiets door de straten van onze hoofdstad. Terwijl mijn kleine meid achterop zich tegen mijn rug duwt in een poging de regendruppels te ontwijken, trap ik zo snel ik kan naar het Tropenmuseum Amsterdam. Een plek waar het warme Azië en Afrika binnen handbereik zijn.

Tropenmuseum Amsterdam

“Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland. Vanuit de monumentale Lichthal is er een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: negen vaste tentoonstellingen waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal laten zien en nieuwsgierig maken naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.” – Bron: Website Tropenmuseum Amsterdam

Back in the days

1998: Nog een keer neem ik in de trein mijn monoloog in mijn hoofd door. “As you can see…, shit, wat is vitrine nu ook al weer in het Engels….” “Amsterdam Centraal” interrumpeert een krakende stem door de luidspreker in mijn tweede klas coupe. Vandaag geef ik in het kader van mijn opleiding aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme & Verkeer een rondleiding in het Tropenmuseum Amsterdam.
Tropenmuseum Amsterdam
tropenmuseum-amsterdam-nieuw-guinea
De docenten Kunstgeschiedenis, Toerisme en Engels hebben de studenten een zaal of een thema toebedeeld. “Papoea-Nieuw-Guinea?!” denk ik verschrikt “daar weet ik écht helemaal niets van af! Heb ik niets over geleerd tijdens mijn opleiding! Waar – pre-internet tijdperk – vind ik daar informatie over….?”

Menig retourtje Breda – Amsterdam volgde. Oefenen, oefenen, oefenen. In het Tropenmuseum de looproute bepalen. Informatie opvragen bij suppoosten. Teksten van de tentoonstelling vertalen en uit het hoofd leren.

Fast Forward: Het heden

2016: Net voordat er een wolkbreuk losbarst, leg ik het rode gevaarte aan de ketting en ren met mijn meisje naar binnen. Gelukkig zijn de tickets die ik via de Dagje Uit Actie van de Jumbo gespaard heb nog droog. Het is een doordeweekse dag, nog voor lunchtijd. Lekker rustig. Mini-me en ik trekken snel de natte jassen uit en maken onszelf op voor een reis door Azië en Afrika. Tropenmuseum Amsterdam, wij zijn er klaar voor.

Buiten Westen

“Mam, mag ik dat ook?” Mijn kleine detective (5 jaar) spot een jongetje dat met zijn opa de collectie bewondert. Ze kijken niet zo maar in de vitrine. Nee, ze zoeken. Noteren. Overleggen of ze dezelfde bevindingen hebben. Waar mijn leergierige 5-jarige haar oog op heeft laten vallen, is het boekwerk in de handen van het jongetje. “Dat is voor kinderen vanaf 8 jaar, lieverd.” “Nou, dat kan ik heus wel, hoor. Jij kan toch helpen?” Ik reken € 4,- af en samen gaan we op Een buitengewone rondreis door Zuidoost-Azië.Tropenmuseum Amsterdam Buiten Westen

Zuidoost-Azië

Tropenmuseum Amsterdam LichthalVia de monumentale Lichthal belanden we in Zuidoost-Azië. Bekend terrein voor dit jufje uit groep 3. Die reisde immers al door Thailand, Maleisië, Singapore, Hongkong, Macau en Cambodja. Op haar knieën nestelt ze zich voor de vitrine waarin verschillende klederdrachten van volkeren uit Thailand zijn tentoongesteld. Zoek de verschillen luidt de opdracht in haar boek. “Makkie!”
Tropenmuseum Amsterdam Thailand

Nederlands-Indië in het Tropenmuseum Amsterdam

“Zijn dat echte mensen….” klinkt het een beetje benauwd. Ze lijken wel echt, maar om de bezoeker gerust te stellen, zijn delen transparant.
Tropen Museum Nederlands-Indië
Anna Elink, Jacob Cremer en Toean Anwar vertellen met een aantal tijdgenoten over het leven in Indonesië ten tijde dat het land een Nederlandse kolonie was.

Papoea-Nieuw-Guinea

Deze collectie is wereldberoemd (maar dat wist ik in 1998 nog niet). Bijna geen een ander museum in de wereld heeft een collectie dermate omvangrijk als die in het Tropenmuseum Amsterdam. Thema’s als Voorouders en geesten, Het ritme van de natuur en Het mannenhuis vormen de rode draad voor de stukken achter het glas. Tussen de maskers en de hurkende mens zoeken we naar krokodillen, een boomkangoeroe, vissen, hommel (niet gevonden) en de neushoornvogel.
Tropenmuseum Amsterdam hornbil tropenmuseum-amsterdam-de-hurkende-mens-voorouder-beeldjes

Rondom India

Tropenmuseum Amsterdam India tropenmuseum-amsterdam-india-paardjes
Incredible India toont zich in al haar kleuren aan de bezoeker van het Tropenmuseum Amsterdam. Het boek vraag ons in dit gedeelte van het museum op zoek te gaan naar een de zogeheten London Dress. We luisteren naar verhalen over mythische paarden, hoe de citar de wereld veroverde en kijken naar Bollywood sterren in een echte bioscoop.

Afrika in het Tropenmuseum Amsterdam

“Van een verenmasker uit 1880 tot een hedendaags uithangbord van een Ghanese kapper. In de tentoonstelling Afrika ervaar je de dynamiek tussen oud en nieuw, stad en savanne, religie en popmuziek, koningen en voetbalfans.” Bron: website Tropenmuseum Amsterdam

Tropenmuseum Amsterdam Afrika

De Boeddha

“Daar ben jij toch geweest, mam?” wijzend op een foto van de Shwedagon pagoda in Myanmar. Ze heeft gelijk. Daar was ik. Het was een van de mooiste tempelmomenten die ik ooit in Azië beleefde. Deze tijdelijke tentoonstelling (23 september 2016 t/m 29 januari 2017) neemt de bezoeker aan de hand en geleidt hen langs het klassieke verhaal, de landen waar het boeddhisme beleden wordt en kunst ter ere van ‘de nieuwe’Boeddha. Zo leer je zaal na zaal meer over deze populaire inspiratiebron.
 Boeddha boeddha-tentoonstelling boeddha-tibet

Café De Tropen

Na een middag museum sluiten we ons bezoek af met een drankje in het prachtige Café De Tropen. Piet Boon tekende voor het ontwerp, de prachtige beelden maken deze plek helemaal af.
Café De Tropen amsterdam-restaurant
Voor wie het zich af vraagt. Die rondleiding in 1998, die ging prima. Het bezoek in 2016 daar genoot ik een stuk meer van. Als het aan mijn meisje had gelegen, hadden we nog veel langer door het museum gereisd.

Tropenmuseum Amsterdam praktisch:

– Het Tropenmuseum is dagelijks (NIET op maandag) geopend van 10.00 – 17.00 uur
– Voor prijzen, tijdelijke tentoonstellingen en actuele informatie klik je snel naar de website van het museum.

Reisde jij al eens in Amsterdam door Azië & Afrika?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Je hebt me overtuigd! Daar moeten we heen 🙂 ik kan me voorstellen dat jij er na al je bezoekjes een beetje klaar mee was 😉 mooie manier om de kids mee te laten kiezen voor een volgende bestemming 😉

  2. Wat een prachtig museum is dat toch. Ik ben er vroeger geweest met school en ga binnenkort denk ik maar eens met mijn kinderen. Heerlijk om voor een paar uurtjes in een totaal andere wereld te zijn.

  3. Het lijkt me heel leuk om dit te doen met mijn kinderen. We waren laatst bijna gegaan, maar toen kozen we uiteindelijk voor het Scheepvaartmuseum. Het gaat er binnenkort vast een keer van komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *