Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zo ontdek je de leukste plekken van de Zaanstreek

Zondagochtend. Donkere wolken pakken zich samen boven het IJ. Zwervers verlaten steiger 14, gelegen achter het Centraal station. Een lege wijnfles waait het water in, dat er serieus wild uit begint te zien. Nergens kan ik schuilen, gelukkig heb ik een paraplu bij me. Dit was niet echt het begin van een tocht in de Zaanstreek dat ik in gedachten had.
Varen in de Zaanstreek uitzicht Eye

Met de Zaanboot naar de Zaanstreek

Het is even zoeken naar steiger 14, de plek waar de zaanboot naar de Zaanstreek vertrekt. Het blijkt de meest westelijke steiger achter Amsterdam Centraal te zijn. Als die openbare fietsenstalling er niet stond, had ik de houten vlonder waarschijnlijk een stuk eerder gevonden.
De Zaanboot vaart (in 2017) van mei t/m oktober elke donderdag t/m zondag en legt op verschillende plekken aan tussen onze hoofdstad en de Zaanse Schans.

Welkom aan boord

“Kom snel aan boord, schat,” klinkt het in onvervalst Amsterdams. De regenbui is over gedreven en mijn vervoer naar de Zaanstreek meert aan. “Ik zag je staan en de zon ging ineens weer schijnen,” zegt de schipper met een knipoog, terwijl hij me een hand geeft om aan boord te gaan. “Waar gaat de reis naar toe schoonheid?” “Het Hembrugterrein,” antwoord ik en merk dat ik een beetje verlegen wordt van zijn gevlei.
Ik kies een plaatsje op het achterdek en geniet van het uitzicht en de wind in mijn haren. We varen langs het NSDM terrein, passeren het Botel. Containers, silo’s en ander op-en overslagplaatsen trekken aan me voorbij. En niet te vergeten een heus cruiseschip. Hallo Holland America Line. Een half uur later bereik ik de eerste halte; Zaandam Hembrugterrein.

➡️ Lees ook: NDSM, van Amsterdamse scheepswerf naar super hippe hangout
Varen in de Zaanstreek Holland America Line

Hembrugterrein

Het Hembrugterrein wordt wel omschreven als een van de pareltjes van de Zaanstreek. Ooit was het een no go area aangezien het deel uitmaakte van de Stelling van Amsterdam. Een plek waar munitie voor het Nederlandse leger werd geproduceerd. Nu is het een terrein waar veel, voornamelijk, creatieve bedrijven hun draai gevonden hebben.

Oké, daar sta ik dan. Ik ben de enige die hier van boord gaat. Welke kant moet ik op? Ik loop de steiger af en steek een fietspad over. Een hek staat open. Is dit de toegang tot het terrein. Het oogt alsof het nog altijd niet de bedoeling is dat je hier rond gaat lopen. Echter diverse borden verwijzend naar ondernemingen en eetgelegenheden doen me besluiten dat dit toch echt wel de juiste manier is om het terrein te betreden.
Varen in de Zaanstreek Hembrugterrein picknickbanken
Ik voel me als een kind dat iets doet dat eigenlijk niet mag. Het voelt tegelijkertijd aan als een toffe Urban Exploring trip. Desolate bouwvallen gaan op in de ongerepte natuur.
➡️ Lees ook: Remember Souvenir Brussel een plek dat dezelfde sfeer bij me opriep.

Streets of the World

Varen in de Zaanstreek Photomuseum
Het zogeheten Tetrix gebouw doen van 21 mei t/m 1 september (2017) dienst als tentoonstellingsruimte voor het fotoproject van Jeroen Swolfs. Hij fotografeerde in 7 jaar tijd, 195 hoofdsteden. Een ongelofelijke klus, met ongelofelijke verhalen die er mee gepaard gaan. Ik heb het geluk, dat Jeroen himself een rondleiding verzorgd en ins & outs over een aantal van de gemaakte foto’s vertelt. Reuze interessant.
➡️ Lees ook: Streets of the World, a stunning project

Hip & Happening

Het monumentale industrieterrein – het Hembrugterrein dus – is sinds kort de place to be. Dé creatieve, bruisende hotspot in de Zaanstreek op een boogscheut van Amsterdam vandaan.
Varen in de Zaanstreek Hembrugterrein Yada Yada Markt
Trakteer jezelf of je lief op een bijzondere smaakbelevenis bij Lab 44. Of breng een bezoek aan de Yada Yada market. Sinds 1 november 2015 is deze markthal een feit. Met gepaste trots wordt het ook wel dé nieuwe internationale food court van Nederland genoemd. In de oude munitiefabriek op het Hembrugterrein kun je terecht voor een hapje en een drankje uit diverse windstreken en grappige snuisterijen. Ik legde er kort aan voor een drankje, leuke sfeer.
Tip: op 10 september (2017) vindt op het Hembrugterrein het gratis festival Hembrug Happening plaats. Meer info lees je na op de website van het evenement.

Zaandam

Na aanleg op het Hembrugterrein vaart de Zaanboot door naar de halte Zaandam Westzijde P en Zaandam Verkade. De dag van mijn bezoek aan het Photomuseum / Streets of the World heb ik geen tijd meer om door te varen, gelukkig was ik reeds eerder in Zaandam.

De historie van de huisjes uit de Zaanstreek zie je direct terug in de bijzondere architectuur van het Inntel Hotel / stadhuis. Het centrum leent zich perfect voor een middagje winkelen of neer te strijken op een van de terrassen op de Dam.
Varen in de Zaanstreek Zaandam hotel

Maar er is meer dan dat. Niemand minder dan de Russische Tsaar Peter de Grote logeerde ooit in de stad. Het huisje waar hij verblijf is een van de oudste huizen van ons land. Of neem een kijkje bij de oude koekjesfabriek van Verkade, nu bekend onder de noemer De Chocoladefabriek.
Varen in de Zaanstreek Zaandam Tsaar Peter

Zaanse Schans

Varen in de Zaanstreek Zaanse Schans

De laatste halte van de Zaanboot is de alom bekende Zaanse Schans. Zo zag Nederland er in de 18e en 19e eeuw onbetwist uit. Ik hou van de Zaanse Schans. Ik hou van de toeristen, de molen, de kaas en klompen. Hollands glorie!

Dag Zaanstreek. Terug naar de hoofdstad

“Komt hier de Zaanboot naar Amsterdam?” vraag een stelletje met enige aarzeling.
“Dat hoop ik wel,” antwoord ik. “Ik ben vanmorgen hier uitgestapt en ga er vanuit dat ze me ook weer komen halen,” voeg ik er aan toe.

Het is 16.25 uur. De vertrektijd is 16.30. Omdat het terrein met andere vormen van (openbaar) vervoer lastig te bereiken is, is het best spannend of het vaartuig wel of niet arriveert. Mocht dit niet het geval zijn, dan is (terug) in Amsterdam komen een hele wereldreis. Een trip die zeker geen 30 minuten in beslag zal nemen, integendeel.

16.31 uur.
Het stelletje kijkt me met een zenuwachtige lach aan. Ik haal mijn schouders op om zonder woorden uit te drukken ‘ik weet het ook niet….’

16.35 uur.
In mijn hoofd begin ik scenario’s te bedenken hoe ik van deze landtong af kom en Amsterdam Centraal bereik of liever gezegd hoe ik terug in mijn eigen stad Breda geraak.

16.37 uur.
“Is dat ‘um?” vraagt de jongen van het koppeltje, wijzend naar een naderend schip, alsof ik volleerd havenmeester ben en elke boot (her)ken.
“Denk het.”

16.40 uur.
Zenuwen om niets. Een heerlijk zonnetje maakt de terugreis nog aangenamer dan de heenreis naar de Zaanstreek.
➡️ Lees ook: Ontdek Amsterdam Anders

Zo zie je, de Zaanstreek is heus niet alleen voor toeristen.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

13 reacties

  1. Leuke tips! Ik ben ook een dagje in Zaandam en bij de Zaanse schans geweest. Erg toeristisch, maar daarom niet minder leuk 😉

  2. Zo, er is best veel te doen in de Zaanstreek! Nooit zo bij stil gestaan eigenlijk! Ik reis vaak naar een stad, maar deze streek is zo dichtbij mijn huis en ook het bezoeken waard zo te zien!

  3. Fijne tips waar ik zeker iets aan heb! Ik woon in de buurt maar tot voor kort was ik nog nooit op de Zaanse Schans geweest. Erg leuk om te zien.

  4. De Zaanstreek is verrassend leuk om te zien. Maar dan wel op een rustigere doordeweekse dag buiten de vakanties 😉 Dat schip kende ik nog niet, ziet er gaaf uit!

  5. Wat een leuk idee om met de boot naar de zaanstreek te gaan…nu weet ik de steiger wel te vinden denk ik!

  6. Zaanse Schans ben ik ook pas nog geweest, en vanuit Utrecht kan je ook perfect op je racefiets naar de Zaanstreek fietsen! Stukje langs het water, koffie drinken in een leuk stadje, en weer terug 🙂

    1. Op de fiets, dat is ook nog een optie natuurlijk. Dat deed ik ook wel eens vanuit Amsterdam, ook prima te doen (via het Twiske)

  7. Leuk daar! Wij waren begin dit jaar op de Zaanse Schans, een mooie plek. Mijn vader komt uit die regio, dus het heeft extra nostalgie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *