Zoek
Sluit dit zoekvak.

NDSM, van Amsterdamse scheepswerf naar super hippe hangout

Noord Holland Nederland Amsterdam NDSM

Wat is het altijd fijn wanneer je business met pleisure kunt combineren. Voor een zakenlunch stelde mijn gesprekspartner voor bij Pllek op het NDSM terrein af te spreken. Wat een goed idee!

NDSM, een verlaten scheepswerf

Ooit, voordat het een hippe plek in Amsterdam-Noord werd, was NDSM een van de grootste scheepswerven ter wereld. Echter na een fusie werd de Nederlandse Dok & Scheepsbouw Maatschappij (weet je ook direct waar de afkorting voor staat ;)) er niet beter op. De hoogtijdagen van de scheepswerf waren voorbij en een faillissement was, helaas, onvermijdelijk. In de jaren ’80 ging het hele gebied op slot. End of story.

Tweede leven

Nederland Amsterdam NDSM
NDSM Amsterdam Nederland
Wanneer ik op de Ij-veer stap op weg naar mijn afspraak zie ik zowaar ook toeristen en een ouder koppel aan boord. NDSM is met haar rommelige werf en roestige loodsen niet direct een plek waar je deze mensen verwacht. Vergis je echter niet, juist dat rauwe randje van de stad, maakt het voor veel bezoekers interessant het water over te steken. En niet alleen bezoekers weten de weg naar dit stukje Amsterdam te vinden. Een jonge generatie creatievelingen en ondernemers zien potentie in dit stuk van de stad. Het barst er dan ook van de kunstenaarsinitiatieven en hippe start-ups.

Street art spotten

Direct bij het verlaten van het veer, trekt mijn oog naar een grote mural. Tussen de oude panden, trekt een kleurrijk geheel mijn aandacht. Als ik dichterbij kom sta ik oog in oog met een immens grote afbeelding van Anne Frank. Let me be myself, staat er bij. Mooi. Het is een rustige ochtend en ik heb het verlaten terrein praktisch voor mijzelf. Af en toe rijdt er een jonge gast in een spijkerbroek vol kleurige verfvlekken op een krakkemikkige fiets van de ene naar de andere loods. Maakt een slungelige Japanse toerist in onmogelijke poses foto’s van de alom aanwezige street art en rukt een norse Amsterdammer aan de riem van zijn hond. “Doorlopen jij, schijten doe je maar ergens anders.”

➡️ Lees ook: Straat Museum in Amsterdam Noord | Het grootste museum voor graffiti en street art ter wereld
Nederland Amsterdam NDSM
NDSM Amsterdam Nederland Anne frank street artNDSM Amsterdam Nederland


NDSM Amsterdam Nederland

Toffe plekken

♥️ Pllek: een café-restaurant inclusief stadsstrand
♥️ 24 flower: supergrappig een heuse bloemenautomaat
♥️ Ij-hallen: Elke maand de grootste vlooienmarkt van Europa
♥️ Noorderlicht: Hoe gaaf is dit? Dineren in een glazen plantenkas!
♥️ Oké deze is ook pretty amazing: Faralda NDSM Kraan Hotel. Slapen in een kraan. Mét jacuzzi! Bekijk zeker even het filmpje op de website
Nederland Amsterdam NDSM

Extra tip: Op het KNSM eiland kun je ook in een kraan overnachten. Denise deed het, haar belevenissen op grote hoogte lees je hier.

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik een nieuw favoriet stukje Amsterdam gevonden heb. Zie je op NDSM!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Ja!! Mijn favoriete plek. Ik ben er elke dag te vinden (meer omdat ik de pont naar mijn werk daar neem) en het blijft fascineren. Wat mij betreft een van de leukste plekken van Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *