Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Remember Souvenir Brussel, de teloorgang van Solvay

Remember Souvenir

Remember Souvenir is een project van urban kunstenaar Denis Meyers. Hij toverde het oude gebouw van firma Solvay in Brussel om tot een graffiti paleis.
Remember Souvenir

#Urbex

Urban exploring op de bijna 50.000 m2 van het verwaarloosde pand. Op niet minder dan op acht etages, inclusief de kelder, creëerde de artiest zijn Remember Souvenir project. Het idee? Een totaal oeuvre maken, gigantisch en indrukwekkend. Een tijdelijk kunstwerk is het wel, het pand zal worden afgebroken om plaats te maken voor luxe appartementen. Het pand en daarmee ook het Remember Souvenir project stond op de nominatie om half mei 2016 tegen de grond te gaan. De interesse voor het project is echter zo groot, dat de tentoonstelling nog tot juli 2016 verlengt is.
Remember Souvenir

Toegang beperkt

Op een zonnige zondagochtend, nemen vriendlief en ik de metro naar Elsene. Een wijk in Brussel die bekend staat om jaar Jugendstil, maar onze interesse gaat vandaag uit naar iets anders. Naar iets dat slechts door enkelen bezocht is, een plek waar ook niet veel meer na ons zullen volgen.
Remember Souvenir
Via Social Media kwam ik op het spoor van het project. Informatie, zeker in het Nederlands, bleek erg schaars. Hoe het pand te bezoeken, bleef voor mij een raadsel. Op de goede gok lopen we de steile Prins Albertstraat in. Voor on smoezelig gebouw heeft zich een bont gezelschap geposteerd. Een groep van allerhande pluimage wacht voor een gesloten deur. Wij? wij besluiten mee te wachten.
Remember Souvenir

Anglais?

Een man met leesbril op de neus geklemd en een rode pullover nonchalant over de schouders gedrapeerd begint in het Frans vragen op ons af te vuren. “Ik spreek geen Frans,” pers ik er in mijn beste Frans uit. “Anglais?” piep ik hoopvol naar de man, die zijn handen door z’n haar strijkt. Hij schiet een jong stel aan. Zij mogen het oplossen.
Remember Souvenir
“Of we onszelf ingeschreven hebben……?” Als ik wist waar. Ik contacteerde officiële instanties en niemand kon me verder helpen, dus “Nee”.” Ik leg het Engels sprekende Japanse meisje en haar norse Franstalige vriendje uit, dat we speciaal voor Remember Souvenir naar Brussel zijn gekomen (deels waar, we kwamen ook voor andere bezienswaardigheden, maar dat is nu van ondergeschikt belang). Haar zwarte haren raken haar neus, wanneer ze haar hoofd schudt ten teken dat ze het verder ook niet weet.
Remember Souvenir

Go with the flow

Dan opent de deur zich ineens. De groep zet zich in beweging. Wij? wij stiefelen met de rest mee. De man die me eerder aansprak, blijkt gids te zijn en vertelt over werkelijk elk vertrek wel iets over het kunstwerk. Nogmaals, ik spreek geen Frans, dus het enige dat ik meegekregen heb is: “Kijk, hier zit het zelfs op de centrale verwarming.” Dat had ik echter zelf al geconcludeerd.

Mijn inziens is het gewauwel van de beste man volstrekt overbodig – ook als hij Nederlands had gesproken – wat mij betreft behoeft deze plek geen nadere uitleg.

Een plek vol geschiedenis, dat kunst werd en tot stof vergaat.
Remember Souvenir

Praktisch:

  • Bij thuiskomst speurde ik nog eens het internet af en vond deze website. Blijkbaar kun je je hier inschrijven voor een rondleiding, maar zoals het er nu – bij het publiceren van dit artikel – naar uit ziet, zijn alle data/plaatsen reeds volgeboekt.
  • De officiële website van Remember Souvenir, tref je hier

Ben je op een of andere manier in de gelegenheid om te gaan? Doen!

Remember Souvenir

Meer Brussel:

9 x eten & drinken in Brussel
Per Villo in volle vaart door Brussel

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *