Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rijksmuseum Amsterdam, daar moet je minstens 1x heen

Musea online Rijksmuseum Amsterdam zaal

Eind 2017 pleitten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie samen voor een verplicht bezoek aan het Rijksmuseum Amsterdam onder jongeren. Misschien gaat dat wat ver, maar ik kan je wel vertellen, het Rijksmuseum, dat moet je toch echt minstens 1x in je leven bezocht hebben.

Een museum in verbouwing

Rijksmuseum Amsterdam 2016
Het is de zomer van 2006, de grootscheepse verbouwing van het Rijksmuseum Amsterdam had reeds voltooid moeten zijn, maar de werkzaamheden lopen uit. De Nachtwacht en andere topstukken uit de zeventiende eeuw zijn tijdens de verbouwing te zien in de Philipsvleugel.

Samen met mijn Franse vriendinnetje bezoek ik voor het eerst in mijn leven het museum, dat nu slechts een fractie van de collectie toont. Stellig neem ik me voor om na de verbouwing (snel) een keer terug te keren.

➡️ Alles leren over de topstukken? Huur een gids!

Gefeliciteerd!

Nederland Rijksmuseum Amsterdam
We schrijven december 2018 (12 jaar! later). Mijn mama wordt 70 jaar en mag kiezen wat ze voor haar verjaardag wil doen. Ze kiest een bezoek aan het Rijksmuseum Amsterdam.

➡️ Op je verjaardag in de rij staan, daar heeft niemand zin in, (ik heb überhaupt nooit zin om in de rij te staan) dus bestel ik een paar dagen voor ons bezoek aan het museum via amsterdamcanalcruises, onze tickets reeds online

Meer dan de Nachtwacht

Onze uitgeprinte tickets scannen we eenvoudig bij een van de ingangspunten en voordat we er erg in hebben, staan we binnen.
“Wat zullen we eerst gaan bekijken?” vraag ik mijn jarige moedertje.
Daar kan eigenlijk maar een antwoord op gegeven worden;” De Nachtwacht.”

Het is zondagmiddag en gezellig druk in het museum. Het beroemde doek schittert je reeds tegemoet wanneer je de zaal betreed. Indrukwekkend. Zeker. Het mooiste doek? In mijn ogen niet. Iets met smaak en twisten 😉

Bovendien is het Rijksmuseum zoveel meer dan alleen de Nachtwacht. Je doet jezelf en het museum tekort als je niet alle hoeken en gaten van het prachtige historische pand uitkamt. Van Vermeer, Jan Steen en andere wereldbekende Hollandse Meesters tot moderne kunst, talloze objecten, Aziatische voorwerpen en een pracht van een bibliotheek. Verrijk jezelf, ga op ontdekking!

Favorieten in het Rijksmuseum Amsterdam

Zoals ik al zei, over smaak valt niet te twisten. Deze werken/zalen/objecten konden mij in ieder geval wel bekoren (of vielen me op):
Rijksmuseum Amsterdam
Zaal na zaal, werk na werk. Er is zoveel te bewonderen dat een selectie maken eigenlijk onmogelijk is. Als Asiaholic was ik blij verrast een vleugel vol Aziatische kunt aan te treffen. Dat had ik niet verwacht.

De schildering van de manspersoon met het vooruitstekend buikje vond ik op zich niet een verschrikkelijk mooi werk, maar door de opstelling in de zaal – en de daarbij horende weerspiegeling – had het wel wat.

‘Schreewend kind, gestoken door bij’ is zo eng en ook een beetje lelijk, dat het tegelijktijd ook weer mooi wordt. Je voelt de angel haast in je eigen vlees prikken.

De laatste foto is redelijk willekeurig, maar het gaat me vooral om het doek achter in deze zaal. Ook een groot doek. Waarop ook een groep mannen afgebeeld staat. Waarom loopt men aan dit werk een stuk gemakkelijker voorbij dan aan de Nachtwacht? Dat intrigeert mij dan weer.

➡️ Tip: Bekijk via deze link op je gemak alle topstukken van museum

Wetenswaardigheden over het Rijksmuseum Amsterdam

In de categorie ‘Wist je dat?’:

  • Ondergronds de gebouwen van het Rijksmuseum Amsterdam verbonden zijn met transport- en depotruimten. Het Rijksmuseum beschikt daarnaast over een depotgebouw in Lelystad, en werkt samen met andere instellingen aan een nieuw depot in Amersfoort
  • Het Rijksmuseum ook in Madurodam staat
  • En er eveneens stukken op Schiphol te bewonderen zijn? In dit artikel vertel ik je er meer over
  • Het museum ook over een voortreffelijk restaurant beschikt? Het RIJKS® Restaurant is geopend voor zowel lunch als diner
  • Dat er een heuse quiz over het museum is? De Wat is er NIET in het Rijksmuseum te zien quiz speel je via deze website. Ik had 7 antwoorden goed, en jij?

Meer cultuur snuiven in Amsterdam

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *