Zoek
Sluit dit zoekvak.

Cultuur snuiven in Moco- & Stedelijk Museum Amsterdam

Cultuur snuiven in Moco- en het Stedelijk Museum Amsterdam

Eens in de zoveel tijd ga ik met mijn mams een dagje weg in eigen land. Dat kan een dagje naar Gouda zijn of een stadswandeling door Rotterdam. Dit keer gingen we cultuur snuiven in het Moco- en het Stedelijk Museum Amsterdam. Snuffel je mee?

Moco Museum

Cultuur snuiven in Moco- en het Stedelijk Museum Amsterdam Icy & Sot
“Ken ik niet,” reageert mijn moeder wanneer ik haar vertel kaarten te hebben gekocht voor het Moco Museum.
Ik neem het haar niet kwalijk het Moco Museum, voluit Modern Contemporary Museum Amsterdam, opende in april 2016 pas haar deuren. Gelegen aan het Museumplein, in een oud herenhuis, laat het zich perfect combineren met de grote musea aan dit beroemde plein in onze hoofdstad.

Op een koude, natte herfstdag slenteren we door het centrum van de stad naar het Museumplein. Een enorme rij staat voor het statige herenhuis opgesteld. Een meisje met donkere krullen gehuld in een zwarte blouse met daarop de naam van het museum loopt net langs de rij wanneer we aan komen lopen. Ik tik haar op de schouder. “Wij hebben online reeds kaarten gekocht,” zeg ik haar “moeten we dan toch in de rij?”
➡️ Die kaarten die bestel je eenvoudig hier

Ze lacht. “Zeker niet,” is haar antwoord. Ze wenkt naar haar collega die binnen staat. We wurmen ons langs de natte toeristen en staan in no time in het museum.  Droog en warm. Met de nadruk op het laatste.

Banksy

Cultuur snuiven in Moco- en het Stedelijk Museum Amsterdam Banksy

De meeste bezoekers die vandaag (okt. 2018) het Moco museum bezoeken komen slechts voor een man, Banksy. Het pseudoniem van deze Britse kunstenaar was bij velen reeds bekend. Toen hij echter op een veiling zijn kunstwerk door de papierversnipperaar liet gaan, werd hij wereldnieuws. Dat Banksy hot is merken mijn moeder en ik. Drommen bezoekers verdringen zich voor de kunstwerken in de kleine zalen van het museum.

Ondanks het feit dat de tentoonstelling met de titel Laugh Now niet geautoriseerd is door Banksy en ook niet in samenwerking met de kunstenaar samengesteld is, wil niet zeggen dat het geen originele stukken zijn. De werken in het Moco museum zijn in bruikleen gesteld door verzamelaars.

Icy & Sot

De jonge, Iraanse broers Icy (34) en Sot (29) worden wel de Banksy van Iran genoemd. De vergelijking met de Britse evenknie snap ik, maar toch vind ik het werk van deze twee jonge mannen indringender. Ze schromen dan ook zeker niet om onderwerpen als onderdrukking, het milieu, vrijheid en oorlog in hun stukken te verwerken. Naast hun schilderijen vond ik de kunst uit ijzerdraad ook erg indrukwekken. Wat mij betreft een aanrader om deze boys te gaan zien in het Moco en/of te volgen op Instagram.

Van Lichtenstein voor van Gogh

Cultuur snuiven in Moco- en het Stedelijk Museum Amsterdam Bedroom at Arles Roy Lichtenstein
Net voordat je het Moco Museum verlaat, wacht er nog een kamertje op je. Het kamertje van Vincent van Gogh in Arles, maar dan uitgevoerde door de kunstenaar Roy Lichtenstein. Deze Amerikaanse popart kunstenaar geeft zijn eigen draai aan het wereldberoemde schilderij en hoopt dat Vincent er zich thuis zal voelen wanneer uit het ziekenhuis hier terug thuiskomt.
➡️ De beschreven tentoonstellingen zijn nog tot 15 januari 2019 te zien in het Moco Museum Amsterdam

Stedelijk museum Amsterdam

Cultuur snuiven in Moco- en het Stedelijk Museum Amsterdam Jeff Koons Keith Haring
Al lange tijd wilde ik eens een keer het Stedelijk museum Amsterdam met een bezoekje vereren. Op een of andere manier kwam het er niet van. Waarom? Geen idee.

Wanneer mijn mams en ik het Moco verlaten hoeven we slechts luttele stappen te zetten en we hebben onze volgende bestemming al bereikt. Alvorens het museum daadwerkelijk te bezoeken, nemen we eerst plaats in het bijbehorende restaurant voor de lunch. Een broodje avocado/zalm en een goed glas pinot grigo verder, ben ik klaar voor een portie moderne en hedendaagse kunst.

Stedelijk Base

De permanente tentoonstelling van het Stedelijk museum Amsterdam luistert naar de naam Stedelijk Base en beslaat in de kelder een periode van 1880 – 1980. Op de bovenverdieping kijk je naar kunst uit de periode 1980 – nu. Niet minder dan 700 kunstwerken zijn hier te bewonderen. Ik heb ze niet geteld, maar het waren er inderdaad veel. Variërend van Picasso tot Mondriaan en van Rietveld tot Jeff Koons en Keith Haring.
Cultuur snuiven in Moco- en het Stedelijk Museum Amsterdam de stijl

Tijdelijke tentoonstellingen Stedelijk museum Amsterdam

Naast de vaste collectie zijn er in het Stedelijk museum Amsterdam doorlopen tijdelijke exposities te bewonderen. Tijdens ons bezoek (okt. 2018) genoot met name mijn moeder van de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum. In beeld, geluid en heel veel fotomateriaal komen de roerige jaren zestig opnieuw tot leven. De wereld stond in brand en Amsterdam was het episch centrum. Denk aan de Kabouterbeweging, bezetting van het Maagdenhuis, Damslapers en uitzendingen van het VPRO programma Hoepla. Een feest der herkenning voor mensen uit het geboortejaar van mijn moeder ;).

Aangezien ik geen bloemenkind ben, vond ik de tentoonstelling wel interessant maar beleefde deze duidelijk anders dan mijn moeder. Die moest ik op momenten echt mee verder sleuren anders stond ze nu nog oude krantenartikelen te lezen en dito t.v. programma’s – in zichzelf grinnikend, maar iedereen kan je horen mam – te kijken.

De installaties van  de tentoonstelling Metaheaven: Earth, een combinatie van films en installaties gaan mij af en toe een beetje boven de pet.

➡️ Zonder in de rij te staan het Stedelijk museum Amsterdam bezoeken? Koop vooraf online je tickets.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Oei, ik woon in Amsterdam en moet bekennen dat ik er nog niet geweest ben. Ik vind Banksy echt geniaal. Ben wel in de Beurs van Berlage geweest naar een tentoonstelling. Hier moet ik binnenkort ook eens heen!

    1. Ach, zo gaat het vaak toch. Bezienswaardigheden in je eigen stad worden al snel op het tweede plan gezet, omdat het altijd nog kan. Zonde! Snel gaan. Tip: bestel je kaarten vooraf online, scheelt je een hoop wachttijd

  2. Je hebt me geïnspireerd om binnenkort ook eens naar MoCo te gaan. Trouwens een slimme tip om de kaartjes online te kopen, want van al die rijen in Amsterdam word je toch ook echt moe. Vooral met zulk weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *