Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, wandelen tussen woeste duinen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Nederland open vlakte

Nationaal Park Zuid-Kennemerland overtrof werkelijk al mijn verwachtingen. Geruime tijd was ik voornemens deze voormalige weelderige buitenplaats te bezoeken. Mijn agenda besloot echter telkens dat een bezoek best nog wel even kon wachten. Tot een zonnige dag in juni. Wat was het fijn wandelen tussen de woeste duinen.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland bestaat uit verschillende landschappen. Denk aan mos, gras, bos en duinen. Reeds in de 17e eeuw trokken Amsterdamse kooplieden de stad uit, de natuur in.

Wist je dat: Nationaal Park Zuid-Kennemerland herbergt niet minder dan 40% van alle planten en dieren in Nederland voorkomen.

In de benen

Vanuit Haarlem bereik ik per OVfiets het Nationaal Park (ingang Koevlak aan de Zeeweg). Ik leg mijn tijdelijke vervoersmiddel aan de ketting en kijk op de borden welke route ik eens zal wandelen.

Omdat ik niet onbeperkt de tijd heb, kies ik voor de route luisterend naar de naam ‘Konijnenberg (3,5 kilometer)’. Een wandeling waar gemiddeld een uur en vijftien minuten over gedaan wordt.

Nat

Vol goede moed trek ik de veters van mijn schoenen aan, ik haal mijn camera uit mijn tas en focus me op de paaltjes met de groene markering. Het eerste stuk brengt met bij ’t Wed, waar een paar scholieren in hippe bikini’s en surfshorts zich in het koude water begeven. Gillend verlaten de meiden vrijwel direct de plas weer. De tienerjongens bijten de tanden op elkaar – willen indruk maken op het vrouwelijk geslacht – en duwen elkaar speels onder water en trotseren zo goed en zo kwaad als het gaat het koude water.

Dit zijn de eerste en direct ook vrijwel de laatste bezoekers die ik tijdens mijn wandeling tegenkom. Het is opmerkelijk rustig in het Nationale Park. Misschien komt omdat het een doordeweekse dag is, wellicht vanwege het feit dat het deze ochtend nog regende.

Geen wild

Mijn voeten brengen me langs talloze bloeiende bossages, uitzichtpunten en dichte bossen. De Schotse hooglanders, de Koninkpaarden en ook de damherten houden zich schuil vandaag, ik zie er niet een. Jammer, maar tegelijkertijd begrijpelijk. Het is tenslotte geen dierentuin. Ik ben eigenlijk blij dat de grazers en de andere beesten niet aan wandelaars gewend zijn geraakt en nieuwsgierig komen kijken.

Een paar reuzeslakken, daar moet ik het mee doen. In het bezoekerscentrum sta ik echter oog in oog met een vos en zelfs een wolf.

 Nationaal-Park-Zuid-Kennemerland-Nederland Nationaal Park Zuid-Kennemerland Nationaal Park Zuid-Kennemerland Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De route is goed te belopen voor iedereen met een normale conditie. Soms gaat het een beetje heuvelop, maar de trapjes en paden zijn zeker geen enorme uitdaging. Een afwisselende route, met hier en daar een (picknick)bank. Kortom; ik keer terug. Dan geef ik mezelf wat meer tijd en kies dan zeker voor de gele route ‘Bleek en berg’ (9,5 kilometer).

Nationaal Park Zuid-Kennemerland praktisch:

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Nederland bord met OV fiets

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, zo kom je er:

Zelf huurde ik in Haarlem een fiets en trapte mezelf zo richting het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk op andere plaatsen een fiets te huren om het park mee te verkennen, bijvoorbeeld vanuit Zandvoort of bij het bezoekerscentrum.

Geen zin om te fietsen? Geen probleem. De bus (Connexxion lijn 81) brengt je tot vlak voor de entree van het park. Kom je met de trein, dan stap je uit in Overveen of Santpoort-Noord en wandelt in ongeveer een kwartier naar het natuurgebied.

Kom je met de auto dan parkeer je deze (betaald) bij het bezoekerscentrum.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Goed om te weten:

  • Honden zijn niet overal toegestaan, check vooraf in welke delen je trouwe viervoeter wel/niet mee mag
  • Er worden regelmatig buitenritten (paardrijden) georganiseerd door Manage Ruckert in Zandvoort
  • Voor wie het aandruft in het koude water; zwemmen is het gehele jaar toegestaan (geen toezicht)
  • Breng voor of na je bezoek een bezoek aan het Bezoekerscentrum & Duincaf√©. Je treft behalve een schat aan informatie over de Kennemer Duinen ook een informatief centrum (gratis toegang). Strijk neer op het terras en laat de kinderen hun laatste energie verbranden in de tegenoverliggende speeltuin.
  • Meer info lees je na de site van Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tip:

Kun je geen genoeg krijgen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Blijf dan een nachtje slapen. Op nabij gelegen Camping de Lakens bijvoorbeeld.

Nederland Camping de Lakens Seashack airstream

➡️ Lees ook: Camping de Lakens, glamping in de duinen van Bloemendaal

Of combineer je uitstap aan de natuur met een bezoek aan de nabij gelegen – en zeer gezellige – stad Haarlem

Nederland Haarlem hofje

➡️ Lees ook: Haarlem, van strandwal tot supergezellige muggenstad

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *