Zoek
Sluit dit zoekvak.

Laag Holland: per e-bike van Volendam naar Marken

Noord-Holland Edam-Volendam Nederland

Laag Holland is een uniek stukje Nederland boven het Noordzeekanaal. Op steenworp afstand van Amsterdam dwaal je door een landschap dat je in de hoofdstad enkel op ansichtkaarten ziet. Niet verwonderlijk dat veel buitenlandse bezoekers juist dit deel ons land bezoeken, want wat zijn die rustieke dorpjes van weleer een lust voor het oog.

Omnitraveler sprong op de E-fatbike en reed van Volendam, via Katwoude en Monnickendam naar Marken. Rij je mee?

Laag Holland: de tuin van Amsterdam

Het gebied dat Laag Holland wordt genoemd, is een fraai stukje Nederland net boven Amsterdam. Niet verwonderlijk dat deze regio ook wel de tuin van Amsterdam genoemd wordt, want het is er groen. Zo ver het oog reikt. Tel daar markante dorpjes met pittoreske straatjes bij op aangevuld met talloze molens en water, dan weet je dat het hier goed toeven is.

Het gebied dat tot Laag Holland behoort loopt van Amsterdam, via Zaandam, Castricum richting Oosthuizen en maakt met Edam en Volendam de cirkel rondom de Beemster rond.

Per E-bike verkennen we slechts een klein van Laag Holland. Een route van zo’n 19 kilometer die start in Volendam en via Katwoude en Monnickendam eindigt in Marken.

Op de (elektrische) pedalen door Laag Holland

Na een ochtend op de Zaanse Schans doorgebracht te hebben, zet de touringcarchauffeur onze groep na de lunch af in Volendam. Vanaf de parkeerplaats lopen we in dik tien minuten naar de haven van de beroemde vissersplaats.

Rent & Event fietsverhuur Volendam Rent & Event fietsverhuur Volendam Rent & Event fietsverhuur Volendam

In de haven van Volendam  staan Tim en Saskia van Rent & Event ons al op te wachten. Na een korte instructie en het bespreken van de route, zijn we klaar om de elektrische scooter te starten en op de elektrische pedalen te te gaan. Ik stap op mijn retro E-fatbike, Laag Holland, here I come.

📍 Rent & Event, Haven 45, 1131 EP Volendam

Wil je niet met een lege maag uit Volendam vertrekken? Leg dan even aan bij:

 • The Lunch, waar je geniet van lokale, home made lunch in een gezellig familierestaurant
 • Of haal wat lekkers bij Woltje’s Backerij. De Volendamse stroopwafels zijn om je vingers bij af te likken

Woltje Bakkerij Volendam Nederland

Eerste stop in Laag Holland: Jacobs Hoeve van kaasmaker Henri WIllig

De eerste stop is in Katwoude. De plek waar kaasmaker Henri Willig geboren en getogen is. Niet minder dan 45 jaar lang  maakt hij al kaas van de melk van zijn eigen koeien. Samen met zijn vrouw Riet nam hij in 1974 de zuivelboerderij van zijn ouders over en maakt tot op de dag van vandaag nog altijd kaas.

Hij volgde cursussen om het kaasmaken te verbeteren, een investering die hem geen windeieren legde. Het familiebedrijf geniet anno nu internationale faam. Vakmanschap ten top.

Katwoude Henri Willig Katwoude Henri Willig

Aan de voet van het de IJsselmeerdijk ligt de hoeve waar het kaasavontuur allemaal begon en waar het verhaal nog altijd doorgaat. Hoewel Henri de jongste niet meer is, is de kans groot dat je hem tijdens je bezoek aan de hoeve ergens op het erf tegenkomt.

Tijdens ons bezoek, zien we een film met uitleg over het ontstaan en de voorgang van het bedrijf. We knuffelen met kalfjes en – niet geheel onbelangrijk – proeven van de talloze variatie aan kazen in de bijbehorende winkel. Jonge kaas, oude, geitenkaas. Kaas met rode peper of met lavendel. Het smaakt allemaal naar meer.

📍 Jacobs Hoeve Kaasboerderij Katwoude | Henri Willig, Hoogedijk 8, 1145 PM Katwoude

Hou halt in Monnickendam

Het voordeel van de E-bike en de elektrische scooters is het feit dat je zonder enige moeite over het asfalt vliegt. Mijn benen kunnen me amper bijhouden. Zo hard ga ik rond op de pedalen.
Nederland Laag Holland Monnickendam

Aan de oevers van het IJsselmeer ligt een plaatsje dat eeuwenlang een belangrijke rol vervulde. Vanwege haar ligging was Monnickendam in de Gouden Eeuw een perfecte (doorvoer)haven naar grotere steden als Alkmaar en Purmerend. De scheepswerven en palingrokerijen van toen, zijn nog altijd in het straatbeeld terug te vinden.

Stap even af en maak even tijd om de volgende zaken in Monnickendam te bezoeken:

 • Museum in de Speeltoren, het oudste gebouw van Monnickendam
 • Slenter door het sfeervolle centrum met talloze monumenten
 • Sla de Grote- of Sint-Nicolaaskerk niet over
 • Neem even een kijkje bij de houten ophaalbrug in de haven

Voormalig eiland Marken

fietsen langs gouwezee markermeer marken volendam nederland laag holland

Met de wind in mijn haren trap ik moeiteloos langs de oevers van de Gouwzee, andere fietsers met gemak achter me latend. Ik ben bijna teleurgesteld wanneer ik Marken bereik. Het einde van de tocht, maar nog niet het einde van deze dag.

Laag Holland Marken

Ik verruil de stalen ros voor de benenwagen. Op Marken is zo’n 6 kilometer aan wandelpad. Verdwalen is onmogelijk. Langs wapperende was en mooi aangelegde tuinen, bereik via bruggen en over kinderkopjes de haven. Hier stap ik op de Volendam – Marken Express om terug te keren, waar ik eerder deze dag startte.

Alvorens je op de Volendam – Marken Express stapt:

 • Koop een souvenirtje bij Sijtje Boes. Sijtje was een folkloristische en legendarische figuur die naar verluidt van Marken een toeristische trekpleister maakte
 • Bezoek het Stoom Klomp Museum met de oudste stoommachine van Nederland
 • Les je dorst bij taverne de Visscher, het oudste restaurant op het voormalige eiland
 • Nieuwsgierig hoe men in vroeger tijden leefde? Stap eens binnen in het zogeheten kijkhuisje
 • Twee kilometer uit de haven waakt het Paard van Marken (vuurtoren) nog altijd over hen op zee

Volendam – Marken Express: in een half uur van oever tot oever

Laag Holland Volendam Marken Express

Hoe relaxt is dit? Terwijl de jeugd uit Marken zich uitleeft in het water, vaart de Volendam – Marken Express in 30 minuten van de ene naar de andere plaats. Een laatste blik op de vuurtoren van Marken en de haven van Volendam is reeds in zicht. Fietsen en varen, een ideale combinatie. (fiets/e-chopper mag mee op de express)

“Aan de rand van het voormalige inlandige Zuiderzee, neemt Rederij Volendam Marken Express je in ieder jaargetijde mee terug in de tijd. Volendam Marken Express vaart al bijna 100 jaar.”

📍 Rederij Volendam Marken Express, Haven 39, 1131 EP Volendam

De ober is mijn allerbeste maatje

Wat is de beste manier om zo’n dag af te sluiten? Precies, met een wijntje op het terras in de haven. We strijken neer bij het etablissement van Jan Smit, Lotje. Heerlijke wijn en dito hapjes.

Restaurant Lotje Jan Smit Volendam Laag Holland Nederland Restaurant Lotje Jan Smit Volendam Laag Holland NederlandRestaurant Lotje Jan Smit Volendam Laag Holland NederlandRestaurant Lotje Jan Smit Volendam Laag Holland Nederland

📍 Lotje Wine & Dine, Haven 148, 1131 EW Volendam

Een dagje toeren tussen Volendam en Marken is verreweg het leukste uitje van deze regio. Oh, en het is natuurlijk onmogelijk Volendam te verlaten zonder in klederdracht op de foto te gaan.

Volendam foto klederdracht Volendam foto klederdracht

📍 Fotoshop-Volendam, Haven 102, 1131 EV Volendam

Lees ook:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

 1. Ik heb altijd al een keer Volendam willen bezoeken, maar nog nooit gedaan. Toch maakt dit artikel mij wel heel erg enthousiast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *