Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lekker weg in eigen land | 21 tips voor een geslaagd uitje in Nederland

Lekker weg in eigen land op pad met VENTJE camper

1. Lekker weg in eigen land: Ga naar zee

Heerlijk uitwaaien. De zilte wind langs je haren. Je voeten die in het drassige zand van de kustlijn wegzakken. Naar zee gaan, is wat OmniTraveler befreft een van de leukste ‘Lekker weg in eigen land’ uitstapjes. Nog leuker dan een paar uur langs de vloedlijn wandelen? Een weekend aan de kust doorbrengen. Boek een goed hotel of een fijn vakantiehuis en geniet!

♥ Tip van OmniTraveler: Landal Villapark Livingstone

Lekker weg in eigen land Vuurtorenpad, Burgh-Haamstede

2. Stap op de fiets

Fietsen kan altijd en overal. Dichtbij huis of juist als uitstapje. Fietsen op eigen kracht of met een beetje hulp (e-bike). OmniTraveler trapte in 2021 aardig wat kilometers weg. Dit zijn onze favoriete routes:

Markdal fietspad Nederland België

3. Lekker weg in eigen land: Trek er te voet op uit

Sinds Corona lijkt het wel of iedereen het wandelen omarmd heeft. En waarom ook niet. Reeds in 2006 liep OmniTravel het Pieterpad al en raakte tijdens de Langeafstandswandeling verslaafd aan wandelen. De ene na de andere lockdown zorgde voor flink wat kilometers. Varierend van wandelingtjes in eigen wijk tot een pelgrimstocht in Hasselt (NL). Een tocht, maakte het meeste indruk: Het Brabantse Kloosterpad. Ook iets voor jou?

Lekker weg in eigen land Brabantse Pelgrimage Ons Kloosterpad

4. Ontdek Nederland vanaf het water

Wie Nederland vanaf het water ontdekt, gaat heel anders tegen eigen land aankijken. Het tempo ligt lager, je komt op plekken waar praktisch niemand komt, de natuur is dichtbij. Kanoën in de Biesbosch is een klassieker, maar ga ook eens het water op in Watergang. Een echte aanrader!

Lekker weg in eigen land Wetlands Safari begeleide kanotochten

5. Kies voor een bijzondere overnachting

Omdat overnachten in een standaard hotelkamer altijd nog kan, kies je voor je volgende ‘Lekker weg in eigen land’ tripje voor een bijzondere overnachting. Bijvoorbeeld een kampeervlot, een kunstwerk op de Culture Campsite in Rotterdam of een Zweeds huisje in Brabant. Welke accommodatie kies jij?

Kampeervlot de Heen Brabant Brabantse Wal Nederland camping-raft.comCulture Campsite Scuba RotterdamCamping de Flaasbloem Chaam

6. Maak een autospeurtocht

Wandelen niet je ding? Fietsen niet aan jou besteed? Maar wil je wel erop uit? Wat dacht je dan van een autospeurtocht. OmniTraveler maakte twee van dergelijke trips en ontdekte plekken waar je waarschijnlijk normaliter aan voorbij zou rijden.

♥ Tip van OmniTraveler: Keigave Autospeurtocht | Smakelijke roadtrip door het Brabantse land

7.Lekker weg in eigen land: Duik in een museum in

Wij kunnen onszelf helemaal verliezen wanneer we oog in oog staan met een kustwerk. Verbaasd de wenkbrauwen optrekken bij het zien van een ingewikkelde procedure die in een museum stap voor stap helder uitgelegd wordt of nog dagen lang de beelden op het netvlies hebben van al het moois dat je als een spons hebt opgezogen.

In 2021 was Museum Voorlinden het eerste museum dat tijdens een Lekker weg in eigen land tripje op het programma stond. Het Mauritshuis en het Textielmuseum in Tilburg volgden. Maar het 2.0 museum ReMasterd en – officieel geen museum, maar een depot – Depot Boijmans van Beuningen, bliezen ons echt omver. Welke musea heb jij onlangs bezocht?

Lekker weg in eigen land Voorlinden museum & gardensRemastered Experience Rotterdam

8. Stap aan boord van een luxe trein

Het komt niet vaak voor, maar in 2021 was het – sinds lange tijd – een feit. De Venice Simplon Orient Express vertrok vanuit Haarlem. Deze luxe trein moet je niet alleen een keer met eigen ogen gezien hebben. Een keer aan boord verblijven – na flink sparen – is toch echt wel een bucketlist-dingetje hoor.

Zou jij wel eens met deze iconische trein op reis willen gaan?

Venice Simplon Oriënt Express

9. Lekker weg in eigen land: Relax, just do it

Omdat het leven al hectisch genoeg is, is het goed af en toe even pas op de plaats te maken. Dompel jezelf een dag – of nacht – onder in een wellness hotel. Je zult zien dat je na 24 of 48 uur weer een herboren mens bent.

♥ Tip van OmniTraveler: Wij genoten erg van ons verblijf Fort Beemster en onze kamer in het Mainport Hotel Rotterdam met privésauna en whirlpool in  de waterfront spa kamer

Mainport Hotel Rotterdam

10. Kijk je ogen uit op straat

Net als wandelen en fietsen, kan street art bewonderen ook altijd – en tegenwoordig ook vrijwel – overal. Meer en meer steden omarmen de street art artiesten die kale muren opvrolijken met – soms bonte – kleurrijke werken. OmniTraveler trekt jaarlijks tijdens het PowWow weekend naar Rotterdam om de nieuwste werken te bewonderen.

Is het nu een keer slecht weer en wil je je toch onderdompelen in de wereld van street-art? Ga dan naar Amsterdam en breng een bezoek aan STRAAT. Overdekt talloze werken bekijken, hoe relaxt wil je het hebben?

Lekker weg in eigen land PowWow RotterdamSTRAAT Museum Amsterdam

11. Bewonder UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed: Kijk je ogen uit tijdens Bloemencorso Zundert

Misschien zijn we bij OmniTraveler bevooroordeeld. Want Brabander in hart en nieren en partner komt uit de gemeente Zundert, maar geloof ons, bij het Bloemencorso in Zundert, daar wil je een keer bij zijn. Niet voor niets staat het op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Omcirkel alvast de eerste zondag van september in je agenda. Tot dan!

Lekker weg in eigen land Bloemencorso Zundert

12. Lekker weg in eigen land: Ontdek Nederland per camper

Wat was het gaaf om in 2021 eigen land per Ventje Camper te ontdekken. In de herfstvakantie trok team OmniTraveler een midweek over de Utrechtse Heuvelrug. Vrijheid op wielen. Een absolute aanrader.

Lekker weg in eigen land op pad met VENTJE camper

13. Bekijk je eigen stad of provincie door de ogen van een toerist

Je hebt van die plekken in je eigen stad of dorp waar je nooit komt. Of je komt er wel, maar neemt ze misschien net iets te gemakkelijk voor lief. Bekijk je eigen stad, streek of provincie is door de ogen van een buitestaander. OmniTraveler ging verschillende keer op pad. Dit zijn de leukste verrassingen:

Brack Backer & Rueb Breda CrossMarkLustwarande Tilburg FUNDAMENT-STATIONS 2021-ERWIN WURM-PH.GJ.vanROOIJ

14. Ga aan boord van een luxe cruiseschip

Wist je dat je in eigen land aan boord kunt gaan van een cruiseschip? Hoe tof is dat. Niet eerst naar een bestemming vliegen om daar in te schepen, maar gewoon in IJmuiden of Rotterdam. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cruise met de Holland America Line? Genieten met de hoofdletter G.

MS Rotterdam VI Holland America Lines

15. Maak Ista-worthy foto’s van jezelf

Verveel je je? Vervelen je kinderen zich? Ga naar een ‘Instagram-museum’ en maakt talloze kiekjes van jezelf in dito aantal kamers. Sinds kort is er een dergelijke plek in onze woonplaats te vinden, maar verspreid over het land zijn er genoeg van dit soort ‘musea’ te vinden. Smile!

Lekker weg in eigen land Insta museum

16. Ga kamperen in eigen land

Lekker weg in eigen land? Ga kamperen. Van bijzondere camping (Culture Campsite in Rotterdam) tot een verblijf in de stad (Stadscamping in Tilburg) of een weekendje weg in een luxe safaritent in het Brabantse land.

Minicamping Petit013 Tilburg

17. Zoek verkoeling in de stad

Hot in the city. De zomers kunnen warm zijn, zeker in de stad. Helaas, kan niet iedereen aan de kust wonen, maar veel steden springen in de op de vraag naar strand en verkoeling. Het stadsstrand. In 2021 streek Insight Beach in Breda neer, in 2022 wordt dat een andere stad, misschien wel jouw woonplaats.

Lees ook: Verkoeling zoeken op het water | 9 tips op en aan het water

Insight Beach breda cabana jacuzzi

18. Ontdek de wereld in één stad

Zeg je Utrecht, zeg je Dom. Of grachten. Of Nijntje. Maar wist je dat je in een middag de hele wereld over kunt reizen in deze stad? OmniTraveler maakte een heuse wereldwandeling en ontdekte diverse culturen en at het buikje rond.

♥ Tip van OmniTraveler: Schrijf je ook eens in – ook als carnivoor – voor de Vegan Food Tour Utrecht

wereldwandeling utrecht kaart

19. Lekker weg in eigen land: Op zoek naar het licht

Op zoek naar wat licht in de donkere wintermaanden. Naast het jaarlijks terugkerende GLOW in Eindhoven en het Amsterdam Light Festival in Amsterdam, trok OmniTraveler er in 2021 op uit naar Utrecht om er kennis te maken met Utrecht Lumen. Een bijzonder lichtspektakel door de stad. Zorg dat je er tijdens editie 2022 ook bij bent.

Lekker weg in eigen land Utrecht Lumen

20. Zoek het hogerop

Aim high. Reach for the sky. Zoek het hogerop. Stap in een reuzenrad en Nederland ligt aan je voeten. OmniTraveler stapte in een van de cabines van SkyView Pier in Scheveningen. Leuk om een keer mee te maken.

Lekker weg in eigen land SkyView Pier Schevningen

 

21. Lekker weg in eigen land: De mogelijkheden zijn eindeloos

Lekker weg in eigen land? OmniTraveler zou nog wel 21 tips kunnen verzinnen. Nederland heeft simpelweg zoveel te bieden, pas maar op dat je niet te weinig vakantiedagen hebt om alle toffe plekken te (gaan) ontdekken.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *