Zoek
Sluit dit zoekvak.

Depot Boijmans Van Beuningen | Dat moet je met eigen ogen zien

Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam

Het Depot Boijmans Van Beuningen is amper een paar dagen officieel geopend als OmniTraveler door het Rotterdamse doolhof van kunst dwaalt. Dit is het enige depot in de hele wereld waar het publiek een kijkje mag nemen achter de coulissen. En het is onbeschrijflijk bijzonder, dit moet je met eigen ogen zien.

Depot Boijmans Van Beuningen, uniek

Depot Boijmans Van Beuningen

[box] Nergens ter wereld bestaat een dergelijk werkgebouw. Waar naast het openbaar maken van de museumcollectie, een blik achter de schermen van het museumwerk wordt gegeven.[/box]

Zodra je binnenkomt, weet je niet wat je overkomt. Het gebouw alleen al maakt direct indruk. Een trappartij om U tegen te zeggen. Glazen liften die langs kunstwerken zoeven. Schilderijen die aan de voor- én de achterkant te bewonderen zijn. En dan hebben we het nog niet over het dak gehad, waar je duizelingwekkend mooi uitzicht over Rotterdam hebt. De volgende zaken moet je zeker doen tijdens je bezoek aan Depot Boijmans Van Beuningen.

Neem de trap

Bij het beklimmen van de treden van het trappenhuis waan je je in een schilderij van Escher. Geen synchrone trappen, maar diagonaal lijnenspel. Je gaat kriskras door het pand, loopt over glazen bruggen – en over kunstwerken – heen en wordt omringd door kunst.

Pak de lift

Dat klinkt tegenstrijdig, maar een ‘ritje’ met de lift is eveneens een aanrader. Sjakie en de glazen lift (van Roald Dahl) is er niets bij. Ook hier gaat het, net als bij het trappenhuis, niet enkel om een verdieping te stijgen of te dalen. Knipper niet teveel met je ogen, want je mist geheid een topwerk.

'Manhole' van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan

Scannen

Hoe indrukwekkend het pand zelf is, het gaat natuurlijk (ook) om de kunst in het depot. Op veel plekken krijg je een inkijkje in de omvangrijke collectie, maar wat is het nou eigenlijk? Wie maakte het? En wat stelt het voor? Hou je telefoon bij de hand, download de app en scan naar hartenlust alle QR-codes die je tijdens je tour in het gebouw tegenkomt. Er zal een (kunst)wereld voor je opengaan.

kunst kunst kunst

Ga het dak op

Het – nu al – iconische pand is van alle kanten een feestje om te bezoeken. Vanaf de buitenzijde op de begane grond, weerspiegelt de stad je tegemoet. Eenmaal bovenop het dak, ligt diezelfde stad aan je voeten. Een fenomenaal 360º uitzicht, krijg je gratis bij je entreeticket.

uitzicht over Rotterdam

Depot Boijmans Van Beuningen lijkt wel een museum

Het lijkt een museum, maar dat is het niet. De kunstwerken in Depot Boijmans Van Beuningen zijn op basis van klimatologische vereisten en niet op kunststroming of tijd opgeborgen. Sommige stukken kun je (bijna) aanraken, van andere werken zijn slechts flarden te zien.

kunst

Inside information

Wil je (nog) meer leren over Depot Boijmans Van Beuningen, sluit je dan aan bij een van de verschillende rondleidingen (vooraf reserveren). Of neem een kijkje in de verschillende ateliers waar restaurateurs werken onder de loep nemen en oude stukken opknappen.

Neem even rust

Er is zo ontzettend veel te zien en te bewonderen en jezelf over te verwonderen, dat het soms even duizelt. Neem even rust en pak een kop koffie met iets lekkers of schuif aan voor een lunch in het restaurant op de bovenste verdieping van het gebouw. Dan kun je daarna weer vol energie verder om als een spons al het moois in je op te nemen.

Depot Boijmans Van Beuningen restaurant

Depot Boijmans Van Beuningen praktisch:

Wil je ook een bezoek brengen aan Depot Boijmans Van Beuningen, dat snappen we maar al te goed. Even wat praktische zaken op een rij:

  • Het depot is alleen toegankelijk met een online ticket, deze bestel je via deze link
  • Op maandag is Depot Boijmans Van Beuningen gesloten
  • Het restaurant en het dak zijn enkel toegankelijk met een geldig toegangsticket
  • De depot store op de begane grond is voor alle belangstellenden vrij te betreden
  • Zorg voor een volle accu van je telefoon – of een powerbank – om alle QR-codes met informatie over de stukken, te kunnen raadplegen
  • Informatie omtrent entreeprijzen en openingstijden lees je na op de website het depot

📍 Depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24, 3015 CX Rotterdam

textiel

Meer Rotterdam:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *