Zoek
Sluit dit zoekvak.

Street art Rotterdam | Murals in voormalige getto

Street art vos Dzia

Street art en Rotterdam gaan al een tijdje hand in hand. In 2018 beleefde het internationale street art festival POWWOW! de eerste Europese editie in de Maasstad. Organisatie Rewriters maakt zich hard voor straatkunst (graffiti & street art) in Rotterdam. Ik downloadde de app van laatstgenoemde organisatie en ging op pad in een relatief onbekend stuk Rotterdam.

Street art Rotterdam in het M4H gebied

Voor mijn missie street art Rotterdam trek ik naar het zogeheten M4H gebied, ook bekend onder de naam Merwe-Vierhavengebied ofwel het Rotterdam Makers District genoemd. Een plek die momenteel volop in beweging en ontwikkeling is. Niet raar dus, dat hier in 2018 het POWWOW! gehouden werd. Voorheen werd dit gebied jarenlang gebruikt voor de fruitoverslag. Niet alleen appels en peren vonden hun weg naar dit deel van de stad. Het gebied heeft een bevlogen verleden, tussen 1994 en 2005 was dit de Rotterdamse tippelzone inclusief afwerkplekken.

De prostitutie leidde tot veel criminaliteit. ‘Dit is echt het getto van Rotterdam geweest’, zegt Peter Straver. Bron: Artikel ‘In Rotterdam maken kiwi’s plaats voor reuzenpenis’ verschenen in de Volkskrant 7 april 2015.

Vandaag zijn er geen dames van lichte zeden meer te bekennen. De panden zijn deels gevuld met creativelingen, anderen wachten op wat komen zal. De muren zijn een ideaal canvas voor straatartiesten om hun werken groots op te vertonen.

Street art Bier en Brood Koen Harmsma Jelmer Noordeman

Keilewerf

In 2014 trokken een aantal kunstenaars in een leegstaande loods op de keilewerf. Het gebied van niet minder dan  1000 m² is inmiddels een broedplaats voor bijna honderd creatieve ondernemers geworden. De filmmakers, surfboardshapers, foodtruckbouwers en stoffeerders hebben zich verdeeld over 2 gebouwen, luisterend naar de namen Keilewerf 1 en Keilewerf 2.

Het terrein is dilwijls het toneel van gezellige feestjes en evenementen, en natuurlijk een fijn portie street art.

UPDATE: in 2023 legde een enorme brand een groot deel van het terrein in de as. Je leest er meer over in dit artikel.

Street art Nuno Viegas Metis

Street art Rotterdam: Weelde

Weelde Rotterdam

De route brengt me via de Benjamin Franklinstraat en de Marconistraat bij Weelde. Weelde is een vrijstaat waar muziek, kunst, performance & eten en drinken samen komen. Op het terrein tref je naast een paar pareltjes van street art tevens een lunchroom, een restaurant, een bar en een tuin en kas.

Street art Rotterdam Weelde

➡️ Lees ook: Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam

Marconistraat en Gustoweg

Mural 010 marconistraat

Loop na je bezoek aan Weelde verder de Marconistraat af en vergeet tenslotte de Gustoweg niet. Hier tref je meer street art

De route bestaat uit 13 werken. In de app worden de werken op een plattegrond aangegeven en krijg je bij elk werk tekst en uitleg over het mural en de kunstenaar.

Ik zou de foto’s van alle werken in dit artikel kunnen tonen, maar dat is zonde. Ga zelf op ontdekking en geniet van deze opkomende buurt, de leuke initiatieven en natuurlijk de street art.

Meer informatie

Meer street art

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *