Zoek
Sluit dit zoekvak.

12 x steden met de beste street art in Europa. Zo gaaf!

Streetart Gent

De beste street art in Europa, waar tref je die? Over smaak valt natuurlijk te twisten. Wat de een mooi acht, is in de ogen van de ander kladderwerk. Feit is wel dat je in meer en meer steden street art de gevels siert. Ik hou er van. Jij ook? Lees dan snel verder voor een bak aan inspiratie.

Street art in Europa: Antwerpen

België Antwerpen Luchtbal streetart Columbia straat truck

Er zijn tal van plekken waar je je in België aan street art kunt vergapen. Een plek springt er wat mij betreft wel bovenuit en dat is Antwerpen-Luchtbal. Een turbulente wijk in beweging. Street art werd ingezet om de wijk een boost te geven, maar met prachtige muurtekeningen alleen ben je er niet. Oude panden ruimen veld voor nieuwe woningen. Hangjeugd probeert men een alternatief te bieden, maar het gaat met baby stapjes.

➡️ Klik hier voor het verhaal en meer foto’s

Street art in Europa: Rotterdam

beste street art in Europa Rotterdam

Als je op zoek bent naar streetart kan je de hele wereld overreizen, maar je hoeft helemaal niet zo ver. Wist je dat je in Rotterdam ook hele gave streetart kunt vinden? In het centrum bijvoorbeeld… De oorspronkelijke route (van Rewriters010) die ik anderhalf jaar geleden liep, is ondertussen – vanwege het toenemende aantal kunstwerken – opgesplitst in 3 kortere delen, te weten Central District (3 km), Centrum (3 km) en Oude Westen (3 km). Alle drie de delen zijn heel goed te combineren met een bezoek aan andere Rotterdams hoogtepunten. Ook in de wijk Crooswijk – waar je tevens de eerste legale graffiti muur, de ‘Hall Of Fame’, vindt – is een streetart-route langs 16 muurschilderingen. Café Croos – dat je onderweg tegenkomt – is een fijne plek voor een hapje of een drankje…

➡️ Meer weten over de streetart-route(s) in het centrum van Rotterdam, klik dan hier

Om nog even in Nederland te blijven; ook in Arnhem siert street art de gevels, volg deze route langs de mooiste Street art en hotspots in de binnenstad

Oostende

beste street art in Europa België Oostende Crystalship

Ann van reisblog wANNderful tipt de Belgische kustplaats Oostende:

Oostende en street art? Dat is al enkele jaren geen vreemde combinatie meer! In april 2019 organiseert de Belgische badstad al voor de vierde keer het street art festival The Crystal Ship. Dat wil kunst dichtbij de gewone mens brengen.

Na 3 edities zijn er heel wat kunstwerken permanent in de Oostendse straten te bewonderen. Meer dan 70 zelfs! Met het gratis fiets- en wandelplan van Visit Oostende ontdekte ik street art juweeltjes van wereldberoemde kunstenaars op bekende én verborgen hoekjes in de stad. Enkele namen? Julien de Casabianca, Roa,,Jaune, Elian, Bosoletti, Henrik ldalen, Nelio,…Wat een overvloed! Absolute aanrader!

➡️ Er is nu zelfs een street art tour met Facebook Messenger. Meer info lees je hier

Street art in Europa: Valencia

Street art in Europa Spanje Valencia Julieta

Als er één stad in Europa toffe street art heeft is het Valencia wel. Vooral in de wijk El Carmen zijn veel mooie werken te vinden. Straat na straat is hier van voor tot achter volgeverfd en gespoten met de meest bijzondere kunstwerken. In deze wijk met een rauw randje, is de street art duidelijk het meest kleurrijke in het leven van veel inwoners.

Toch zijn er ook verrassend hippe stukjes van de wijk. Eén van de bekendste kunstenaars in El Carmen, maar ook de rest van Valencia, is Julieta, die deel uitmaakt van de XLF-crew, een groep kunstenaars die heel Valencia beschildert lijkt te hebben. In haar werk vind je meestal een schattig meisje met gesloten ogen terug, vaak omringd door kleurrijke dieren en meestal in veel pasteltinten geschilderd.

➡️ Het complete artikel over Valencia en haar street art lees je hier

Street art in Europa: Boekarest

Street art in Europa Roemenie Bucharest Strada General Eremia Grigorescu
In de wijk Pantelimon in Boekarest, Roemenië, ontdek je echt bijzondere street art. Pantelimon is een arbeiderswijk die bestaat uit communistische woonblokken en kolossale fabrieken. Bij een voormalige textielfabriek staat een oude, 37 meter hoge watertoren. Boven op de watertoren geniet je van het uitzicht over de stad. Vanaf hier zie je ook hoe kunstenaars enorme schilderingen hebben achtergelaten op de daken van de industriële gebouwen rond de watertoren.

Deze street art vertelt de verhalen van de inwoners van Pantelimon. Er zijn meer locaties in Boekarest om street art te vinden. Vooral rond Strada Arthur Verona kan je als street art liefhebber je hart ophalen!

➡️ Het hele artikel Pantelimon in Boekarest: een wijk vol street art en verhalen lees je hier

Sofia

Street art in Europa Sofia

Street art in Sofia is relatief nieuw. Er zijn maar internationale kunstenaars die hun weg naar Sofia hebben gevonden.Toch wordt de urban space van de stad wordt maximaal benut door lokale artiesten. Zij toveren een gat in de muur om tot iets moois door het in street art te integreren. Dit zie je veel meer in Sofia dan in andere Europese steden!

Een bekende lokale artiest is Nasimom. Zijn thuisbasis is in Bulgarije, maar hij heeft veel gewerkt en veel inspiratie opgedaan in onder andere Canada en India. Zijn werken zijn doordrenkt van symboliek. Op verschillende plekken in Sofia zijn metersgrote murals van hem te vinden.

➡️ In deze blogs lees je meer over Sofia en street art in Sofia.

Street art in Europa: Warschau

beste street art in Europa Warschau

Als je in Warschau vette Street art wilt spotten moet je in de wijk Praga zijn. De wijk Praga bevind zich aan de andere kant van de rivier en is nog een stuk minder toeristisch als het oude historische centrum van Warschau. Praga is tijdens de tweede wereldoorlog niet gebombardeerd, waardoor je hier veel oude gebouwen tegenkomt. Deze oude gebouwen in combinatie met de meeste bijzondere Street art maakt een wandeling door deze wijk meer dan de moeite waard. Je vindt er Street art van bekende artiesten over de hele wereld zoals Conor Harrington, Phlegm, DALeast en Ernst Zacharevic.

➡️ Enthousiast geworden over Warschau en de street art in deze stad? In dit artikel staan nog veel meer prachtige plekjes beschreven,

Street art in Europa: Liverpool

Street art in Europa Liverpool Verenigd Koninkrijk

Liverpool is een broeinest voor creatieve kunstenaars die heel handig zijn met een spuitbus. Dat, en een aantal street art festivals heeft ertoe geleid dat er in Liverpool heel veel mooie werken te vinden zijn. Je vindt de meest mooie kunstwerken verspreid door de hele stad, maar vooral de creatieve wijk Baltic Triangle en de Ropewalks Area staan bekend om hun street art.

Elke dag duiken er weer nieuwe werken op. Van een eerbetoon aan een voetbaltrainer tot interactieve vleugels. Je kunt
er zelfs aan de hand van een mural Michael Jackson’s moonwalk leren.

➡️ Lees hier het complete artikel over Street Art in Liverpool

Londen (Brixton)Street art in Europa Brixton Londen Verenigd Koninkrijk

Een minder bekende wijk in Londen om te bezoeken is Brixton. Toch is Brixton de moeite waard om naar toe te gaan want je komt in local Londen terecht, midden in verschillende culturen die je overal om je heen ziet. Brixton staat bekend om de vele murals en de street art scene. Je ziet veel interessante street art om je heen. Al deze murals dragen bij aan de cultuur van de wijk, want het is niet mogelijk om zomaar iets op een muur te beschilderen.

Soms zit er een kern van activisme in de street art en soms laat het zien wat Brixton voor wijk is. Zo vind je vijf grote hip-hip artiesten op een mural die een belangrijke rol hebben gespeeld in deze muziekscene. Hiermee laten ze zien dat hip-hop een belangrijke rol heeft gespeeld in de cultuur in Brixton. Bij de meeste street art die je voorbij zit komen zit dus een boodschap achter.

➡️ Lees ook: Brixton de nieuwe upcoming wijk van Londen

Street art in Europa: Bremen

Street art in Europa Duitsland Bremen
Ga je naar Bremen ontdek dan ook de graffiti en street art in Das Viertel. Op maar vijf minuten lopen vanaf de historische binnenstad. De meeste gebouwen in deze wijk zouden gesloopt worden, krakers grepen hun kans. Ze hielden de wijk in leven en zorgden met hun graffiti voor kleur. Daarop volgende de professionals en inmiddels maken graffiti artiesten hier werken op uitnodiging en in opdracht van de stad

Er is geen speciale graffiti route maar de wijk is compact genoeg om zelf op onderzoek uit te gaan. Tijdens een korte wandeling kom je van alles tegen. Ware kunstwerken worden afgewisseld met hobby werk.

➡️ Meer tips over Bremen (met kinderen) lees je hier

Palermo

beste street art in Europa Palermo Sicilië Italie

Blogger Denise vertelt over Palermo: “In de rauwe maar mooie Siciliaanse stad Palermo was ik helemaal niet van plan geweest op zoek te gaan naar street art, maar ontdekte ik het per toeval. Toen ik er eenmaal een paar had gespot bleef ik -gewapend met mijn camera- automatisch zoeken naar meer.

Ik had er nooit iemand over gehoord en nog niemand had erover geblogd, dus was ik extra verrast. Nou ja, écht verrast ook weer niet, want street art pást gewoon bij Palermo. Op vervallen muren en op rolluiken in smalle steegjes. Misschien niet de allermooiste street art ter wereld, maar zeker leuk om te zien.”

➡️  In welke wijken je moet zijn én welke ik het mooist vond lees je in dit blog over street art op Sicilië

Street art in Europa: Milaan

Milaan

Street Art in Milaan? Daar denk je niet snel aan. Als je aan Milaan  denkt, denk je vooral aan een modestad met z’n vele winkels waar je de meest dure schoenen kunt spotten. Of aan het heerlijke ijs wat je voor de mooiste Kathedraal (Duomo) van Europa op kunt eten. Maar street art? Juist, Milaan brast van de toffe werken. Het is soms even zoeken maar als je goed kijkt kun je er veel spotten. Een van de beroemdste kunstwerken van Milaan is te vinden langs de Basilica di San Lorenzo.

De lange muur is gebruikt voor een kunstwerk van maar liefs 40 meter. In totaal zijn er 11 straatkunstenaars aan bezig geweest. De street art bevat twee millennia aan geschiedenis. Je ziet er o.a. Napoleon en de beroemde opera-componist Giuseppe Verdi. En vergeet Leonardo da Vinci niet als de uitvinder van de spuitverf. Street Art spotten in Milaan is echt een aanrader en tegelijkertijd zie je ook andere hoeken
van de stad die je met alleen shoppen niet ziet.

➡️ In dit artikel lees je nog veel meer over Street Art in Milaan

Street art in Europa: Rome

Rome Italië

Hoewel Rome voornamelijk bekend staat om monumenten uit de Romeinse tijd, ligt ook de hedendaagse kunst hier letterlijk op straat. Mijn favoriete straatkunstenaar in Rome is C215. Zijn naam vind je op meerdere plekken in de stad terug en ik kon geen genoeg krijgen van zijn werk. C215 is een Franse kunstenaar, die voornamelijk gebruik maakt van stencils. Zijn kunstwerken bevatten veel detail, zijn levendig en lijken op sommige momenten zó van de muur af te kunnen springen. De meeste street art van C215 vonden wij rondom en in het metrostation Spagna. Kleinere kunstwerken kwamen wij tegen in de wijk Trastevere.

➡️ In dit artikel lees je nog veel meer over Street Art in Rome

Waar spotte jij de beste street art in Europa?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

  1. Wat gaaf zeg! Ik vind streetart vaak heel leuk en mooi. In Londen bezocht ik Shoreditch voor de Streetart en dat was geweldig. Brixton ken ik helemaal niet. En heel eerlijk? Ik ben twee keer in Rome geweest en had eigenlijk geen idee dat je daar echt streetart had. Goede reden voor een derde bezoek toch 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *