Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Rotterdam? Inwoner Elisa vertelt het je graag

Wat te doen in Rotterdam? Depot Boijmans Van Beuningen, foto: Ossip van Duivenbode

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer ontdekken we met Elisa Rotterdam.

Onder de rook van Rotterdam

Een geboren en getogen Rotterdamse, zo kun je mij wel noemen. Als klein kind groeide ik op in de wijk IJsselmonde, om vervolgens rond mijn tiende naar de wijk Heijplaat in het stadsdeel Charlois te verhuizen. Een bijzondere plek om als kind op te groeien, het wijkje ligt namelijk middenin de Rotterdamse haven. Als kind speelde ik in een speeltuin met omgebouwde zeecontainers. Zomerdagen bracht ik door op het voormalig Quarantaineterrein, waar we vanaf het verborgen strandje regelmatig een duik in de Maas namen. De schepen lagen bijna in mijn achtertuin. Heijplaat is een ietwat geïsoleerd dorp, maar als tiener heb ik er een fantastische tijd gehad.

Als jong volwassene verhuisde ik naar een plaats buiten Rotterdam, om later toch weer terug te keren. Deze keer ging ik in een ander bijzonder dorp wonen, namelijk in Pernis. Onder de rook van Rotterdam, middenin het industriële hart van de stad. En hoe gek het misschien ook is om als natuurliefhebber juist die wijk uit te kiezen, ik voel mij er helemaal thuis.

ElisaPernis Rotterdam Nederland

Wat te doen in Rotterdam? Ga op ontdekking in het centrum van de stad

Een bezoek aan het centrum van Rotterdam is eigenlijk altijd een goed idee. Shopaholics kunnen hun hart ophalen op de Nieuwe en de Oude Binnenweg, maar ook in de Karel Doormanstraat. Hier vind je wat mij betreft de leukste winkels. Als je er nog nooit bent geweest is een bezoek aan de Koopgoot een must, alleen al om “effe die trap” af te lopen.

Historische gebouwen kom je bij ons in de stad niet echt tegen, de meesten werden tijdens het bombardement in de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt. Toch zijn er nog wel een paar te vinden. In de Oude Haven staat bijvoorbeeld het Witte Huis, wat ooit het hoogste gebouw van Nederland was. Maar ook het stadhuis en de Pauluskerk zijn ware parels om te zien.

Liefhebbers van musea komen in Rotterdam ook niets te kort. Het depot van het Boijmans van Beuningen is een uniek gebouw, waar je kunt rondstruinen tussen maar liefst 151.000 kunstwerken. Het Nederlands fotomuseum is een must voor fotografieliefhebbers. Voor gezinnen is een bezoekje aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een echte aanrader.

Wat te doen in Rotterdam? Oude haven

De Hoek

Als er één plek is waar ik zomers vaak te vinden ben, dan is het wel op Hoek van Holland. Of “op de Hoek” zoals wij hier zeggen. Hoek van Holland ligt op slechts een halfuurtje vanaf Rotterdam en is dan ook prima te combineren tijdens een stedentrip. Hoek van Holland is niet alleen heerlijk om te relaxen, je kunt er ook fantastisch fietsen en wandelen. Loop bijvoorbeeld heen over het strand en wandel terug door de duinen. Ik sluit een dagje strand altijd af met een drankje bij één van de strandtenten. Heerlijk!

Het eiland van Brienenoord

Onder een van de bekendste bruggen van Nederland ligt een mooi stukje natuur verstopt: het eiland van Brienenoord. Pal onder de brug wandel je door een schitterend natuurgebied met bos, grasvlakten poeltjes en een getijdengeul. Dit in combinatie met de skyline van de stad op de achtergrond maken het een heel bijzonder gebied, waar maar weinig mensen buiten de stad vanaf weten.

Brienenoord eiland

Wat te doen in Rotterdam? Ga naar de Wereldhavendagen

Het bekendste evenement in Rotterdam zijn waarschijnlijk wel de Wereldhavendagen. Tijdens dit meerdaagse evenement in het eerste weekend van september maken bezoekers kennis met alles wat maar met de haven te maken heeft. Je kan schepen bezichtigen of demonstraties op het water bekijken, maar er is ook jaarlijks een grote vuurwerkshow op zaterdag. Tijdens de Wereldhavendagen is het altijd gezellig druk in het centrum en is er overal wel iets te zien en te doen.

SS Rotterdam

Schepen horen bij Rotterdam en de allerleukste plek om te slapen is het dan ook wel het SS Rotterdam. Het SS Rotterdam werd gebouwd op de Rotterdamse Drookdok Maatschappij op Heijplaat en maakte in 1959 haar eerste vaart. In de jaren die volgde werd zij door de Holland Americalijn ingezet op de bekende route Rotterdam – New York, later werd zij ingezet als cruiseschip in het Caraïbisch gebied en Alaska. In 2006 keerde het SS Rotterdam terug naar huis. Sinds 2012 is het eigendom van WestCord hotels, waar ook het bekende hotel New York onder valt. Zelf vind ik het een fantastische plek om lekker te lunchen. Daarnaast kan je er ook waanzinnig mooie foto’s schieten. Aanrader dus!

Nu kan ik je natuurlijk nog eindeloos veel tips geven over mijn stad, maar het leukste is om Rotterdam zelf te ontdekken. Jarenlang stond de stad bekend als grijs en grauw, een plek waar je als toerist maar weinig te zoeken had. Zelf moet ik ook nog een beetje wennen aan al die toeristen die Rotterdam plots helemaal hot vinden. En tegelijk maakt het me trots. Want geloof mij: die stad van van mij is fantastisch!

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

SS Rotterdam

Deze inwoners laten je ook graag hun woonplaats zien:

Credit header foto: foto: Ossip van Duivenbode via Boijmans van Beujingen

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *