Zoek
Sluit dit zoekvak.

Randstedeling Marko voelt zich helemaal thuis in Neeritter Midden-Limburg

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Marko je mee naar het kleine Limburgse dorp Neeritter.

Groetjes uit Neeritter, het kleine dorpje in Midden-Limburg

Sinds 2012 woon ik met mijn gezin in het piepkleine Neeritter in Midden-Limburg. Drie straten met hier en daar een dwarsstraatje, dat is het wel zo ongeveer. Het is niet de meest voor de hand liggende plek om je te vestigen. Zeker niet voor grote-stadskinderen als mijn vrouw Saskia en ik, geboren in Amsterdam en in Rotterdam. Maar het bevalt ons nog steeds zo onwijs goed, dat we niet de minste neiging hebben terug te keren naar de stad.

Wonen in Neeritter, hoe kon het zover komen?

Het begon allemaal in 2011. We woonden toen in Bussum. Ik werkte in Bilthoven, Saskia in Utrecht. Eigenlijk heel doorsnee dus. En toen kon Saskia een baan krijgen in Luik. Een baan waar ze geen nee tegen kon zeggen. Eén ding was duidelijk: Bussum-Luik is niet haalbaar voor dagelijkse woon-werk verkeer. Luik-Bilthoven evenmin. Dus ik moest of mijn baan opzeggen, of we moesten een huis zoeken ongeveer in het midden.

En dat laatste werd het. Ik kan me nog goed onze huizenjacht herinneren en hoe we voor het eerst Neeritter bezochten. We kwamen eigenlijk een ander huis bezichtigen, maar toen zagen we dit huisje. Een klein rijksmonumentje in een straat vol met andere rijksmonumenten. Want de oude kern van Neeritter is bijzonder goed behouden. Saskia en ik waren op slag verliefd. En niet meer alleen op elkaar.

Marko in Neeritter

580 woningen, 29 monumenten

Neeritter is een erg oud dorp. Het is zo’n 900 jaar geleden gesticht door het Bisdom Luik. Het was zeker geen onbelangrijk dorp. Neeritter had bijvoorbeeld een eigen schepenbank, waar rechtgesproken werd, iets wat lang niet voor alle dorpen weggelegd was.

gremspaal Neeritter Limburg Nederland

De ouderdom zie je het beste aan de Lambertuskerk. De oudste deel van de toren van rond 1250. En de eeuwen daarna is er telkens wat bijgebouwd en verhoogd. De kerk is deels opgebouwd met mergel.

Neeritter heeft lange tijd een omwalling gehad, ter bescherming tegen plunderende soldaten. Daarbuiten mocht niet worden gebouwd en dat leidde ertoe dat het dorp mooi compact is gebleven. Veel van de bebouwing uit het begin van de 19e eeuw staat er nog. Behalve de kerk staat het dorp nog vol met andere monumentale gebouwen. Van de 580 huizen zijn er maar liefst 25 rijksmonument en 4 gemeentelijk monumenten. De vroegere dorpsstraat ademt daardoor nog steeds de sfeer van 200 jaar geleden. Je hoeft eigenlijk alleen de auto’s weg te denken.

Ammemolen Neeritter Limburg Nederland

Drie Eijghen: Thorn, Neeritter en Kessenich

Neeritter wordt samen met de twee buurdorpen Thorn en Kessenich “de drie Eijghen” genoemd. Alle drie de dorpen hadden sinds de Middeleeuwen namelijk een hoge mate van zelfbestuur. De dorpen zijn op loopafstand van elkaar, rondom het oude Vijverbroek, een moeras dat vroeger gemeenschappelijk werd gebruikt.

Van de drie Eighen is Thorn veruit het bekendst. Het witte stadje trekt erg veel toeristen van over de hele wereld. Het is ook absoluut een prachtig plaatsje vol met oude gebouwen, waar bijna alle huizen zijn witgekalkt. Thorn is niet heel groot, maar eigenlijk wel een must see voor iedereen die over de A2 rijdt en een uurtje over heeft.

Kessenich, wat in België ligt, heeft minder van de charme behouden dan Neeritter en Thorn. Al zijn de motteheuvel met de restanten van een oud kasteel en de Sint Martinuskerk zeker wel bezienswaardig.

Thorn Limburg Nederland Thorn Limburg Nederland

Waar neem ik vrienden mee naar toe?

Eén van de fijnste plekjes die ik ken is de ijsboerderij Engelenveld, een paar honderd meter buiten het dorp. Een heel relaxed terras midden in de weilanden met koeien. Het ijs wordt ter plaatste gemaakt van de verse melk en smaakt echt ambachtelijk. En het is in België, dus de bolletjes zijn van het forse soort. Twee bolletjes volstaat als lunch. Drie bolletjes en je hoeft geen avondeten meer.

Tegenover mijn huis vind je het voormalige “pastoorshuys” uit 1829. Nu heet het ’t Pastorieke en kun je er terecht voor een drankje of een lunch. Ze verkopen ook vers klaargemaakte broodjes. Het fijnst is het ruime en rustige terras in de achtertuin. Een ideale plek om te starten met een fiets- of wandeltocht of om na afloop even bij te komen.

Neeritter Limburg Nederland

Een andere tip is de Pannenkoekenbakker in Thorn. Het is een prachtig oud pand, direct tegenover de gigantische abdij. Binnen proef je de sfeer van  authentieke pannenkoeken en die krijg je dan ook op je bord. Mijn persoonlijke favoriet is de Saté-pannenkoek.

Midden in het groen en het witte goud

Als het een beetje goed weer is, dan neem ik onze gasten te voet mee naar Thorn. Het is een schitterende wandeling van een paar kilometer door het Vijverbroek. In een groot deel van het Vijverbroek wordt niet ingegrepen. De natuur krijgt hier volop de kans en dat leidt tot een prachtig ruig gebied dat bijna het gehele jaar onder water staat.

Vijverbroek moeras Limburg Nederland

Aan de andere kant ligt Heioord, een mooi stuk authentiek mozaïeklandschap. Kleine percelen met weilanden wisselen zich af met stukken bos. Ik heb voor mijn eigen website een wandelroute ontworpen vanaf Neeritter door Heioord.

Heioord Limburg Nederland Limburg Nederland

En verder zit je hier midden tussen de aspergevelden. Bijna alle Nederlandse asperges komen uit deze regio. Voor ons ideaal, omdat we de asperges letterlijk om de hoek direct bij de boer halen. ’s Ochtends gestoken, ’s avonds in de pan. Verser kan het niet. En ook nog eens veel goedkoper dan in de supermarkt.

Asperges Neeritter Limburg Nederland

Shoppen in Neeritter

Hoewel het wonen in een klein dorp heel veel voordelen heeft, voor sommige voorzieningen zul je echt naar de stad moeten. Vanuit Neeritter zijn er drie grotere steden binnen een half uurtje te bereiken: Roermond, Weert en Sittard.

Om te shoppen zijn we vooral in Roermond te vinden. En dat heeft alles te maken met de Designer Outlet die daar net buiten de binnenstad te vinden is. De Designer Outlet is en de wijde omtrek bekend, zelfs van voorbij Luik trekt het bezoekers. Als ik mensen van ver moet uitleggen waar ik woon, hoef ik meestal alleen maar de outlet te noemen en ze hebben een beeld.

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Deze inwoners laten je ook graag hun woonplaats zien:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Wat een mooi verslag van mijn geboorte dorp verder wou ik een aanvulling doen namelijk vermelden
    Dat de schrijver van het alom bekende Limburgs volkslied Gerard Krekelberg geboren is in Neeritter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *