Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voor local Lucretia gaat er niets boven de stad Groningen

Groningen Groeten uit Lucretia Nederland

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Lucretia je mee naar Groningen.

Er gaat niets boven Groningen

‘Er gaat niets boven Groningen’, wie kent de slogan van de provincie Groningen niet.

Deze slogan betekent voor mij dat je alles wat je zoekt kan vinden in Groningen. De provincie Groningen is mooi, wijds, groen, helaas ook nog steeds trillend door aardbevingen, maar desondanks is het is er genieten. Met ‘moi’ spreek je de taal, weet dat FC Groningen en Donar (voetbal en basketbal) de beste sportteams van de stad zijn, eet een ‘aaierbaal’ (eierbal) en je ervaart Groningen. Mijn naam is Lucretia en ik neem je mee op een virtuele wandeling in mijn stad en laat je de leukste plekken zien.

Ik richt me op de stad Groningen, want alleen hier is al genoeg te vinden, te beleven, te ervaren en te genieten.  Ik ben op mijn 19e vanuit een klein dorpje (< 200 inwoners) naar Groningen verhuisd voor de studie. En niet meer weggegaan, om de zojuist genoemde redenen.

Groen in Groningen

Stad Groningen

Groningen is een studentstad. In 2020 telde de stad 203.105 inwoners, waarvan ruim 60.000 studenten zijn. Dit is niet vreemd als je naar het studieaanbod kijkt van de Hanzehogeschool Groningen of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Er zijn meer dan 70 verschillende opleidingen aan de Hanze en de RUG biedt alleen al meer dan 60 bachelor studies.

Voor je begint met je studie in de stad, kan je je uitleven tijdens de KEI-week (Kommissie Eerstejaars Introductie). Tijdens de KEI-week leer je de stad – en het uitgaansleven kennen. Door de ligging, het studieaanbod en de (internationale bedrijven) wonen er veel expats in Groningen.

Ommelander Markt Groningen stad

Een wandeling door de stad

Kom je met de trein naar Groningen, dan is het hoofdstation het eindpunt van de trein maar tegelijkertijd is het station het beginpunt van Groningen centrum. Wanneer je via het hoofdgebouw naar buiten loopt, zie je een prachtige mix van Hollandse Renaissancestijl en Neogotiek, ontworpen door Isaac Gosschalk. Kijk om je heen, en vergeet niet naar boven te kijken, je ziet de prachtige tegeltableaus van de Groninger kunstenaar Bach. Rond kerst staat er een megagrote kerstboom in de hal. Het station, een rijksmonument, verdient meer dan alleen een start naar de binnenstad. Wanneer je buiten komt, zie je het Peerd van Ome Loeks, een wit beeld dat een prominente plek heeft gekregen voor het stationsgebouw. En het Peerd van Ome Loeks, die is dood.

station Groningen

Groninger Museum

Het Groninger Museum is niet te missen. You love it or you hate it, en dan heb ik het niet over de verschillende tentoonstellingen maar over het gebouw. Dit kleurrijk gebouw is ontworpen door de Italiaanse architect Mendini. Neem de tijd om dit gebouw aan de buitenkant te bewonderen. Maar ook wanneer je in het museum bent, is de architectuur bijzonder.

Groninger museum

Martinitoren

De Martinitoren is, naast het museum, een kenmerkend symbool van Groningen. Groningers noemen de Martinitoren liefkozend d’Olle Grieze (de oude grijze). De Martinikerk en de Martinitoren zijn een bezichtiging (en een beklimming) zeker waard. En als je een rondje om de kerk maakt, zie je het Provinciehuis en het Prinsenhof. Achter het Prinsenhof ligt de Prinsentuin; om even uit te rusten en om van de tuin te genieten.

Martinikerk en Martinitoren Martinikerk en Martinitoren

Forum

Naast deze blikvangers uit de vorige eeuw, staat het Forum. Het Forum is eind 2019 geopend. Het gebouw heeft een bijzondere bouw en de ligging, naast de Martinitoren, is bijzonder. Waar nieuw, oud ontmoet. ‘Verken de wereld, ontmoet de toekomst’. In het Forum vind je de Openbare Bibliotheek, de Volksuniversiteit en Filmtheater Images. Maar het Forum is een bezoek op zich waard, al is het alleen om via de speelse indeling van de roltrappen naar het dakterras te gaan waar je een magnifiek beeld krijgt van Groningen.

Forum Groningen stad

Dit zijn ook fijne plekken in de stad

Centraal gelegen is het Academiegebouw. Dit gebouw, in neorenaissancestijl, is omringd door kleine straatjes waar leuke koffietoko’s en winkeltjes te vinden zijn.

Op de Vismarkt staat de Korenbeurs en de Der Aa-kerk. Iets verder heb je, langs het water, de straten Hoge der A en Lage der A met bijzondere pakhuizen. In de winter vind je hier de WinterWelVaart, prachtige verlichte boten in het water en op de kade’s, genoeg eten en drinken. Wat heb ik hier vaak tijdens WinterWelVaart genoten van warme chocolademelk met rum.

Het leuke aan de binnenstad van Groningen is dat het compact is. Neem de tijd om de straatjes te verkennen. Kijk eens naar de vele steegjes en ga eens een hofje (gasthuis) binnen.

Boten aan de Hoge en Lage der A Groningen

Groen in stad

Wil je even relaxen na de wandeling? Genoeg plek om dit te doen. Dit kan in de eerder genoemde Prinsentuin of loop even door naar het Noorderplantsoen. Een groene oase in Groningen waar je kan sporten, relaxen, picknicken en mensen kijken. Wil je water? Ga dan naar het stadsstrand bij DOT. Het gebouw is niet te missen en iedere kerst zie je in dit gebouw een reuze verlichte kerstbal.

Iets meer richting het zuiden van de stad vind je het Stadspark. In de zomer worden er (grote) concerten en festivals gegeven en zo nu en dan een voorstelling van een (buiten)theater. Wil je nog meer ruimte, spring dan op de fiets naar de Hoornse Plas of het Paterswoldsemeer. Water, strand, groen en de aanwezigheid van horeca maakt dat je hier prima een dag kan vertoeven. Ga je vanuit de stad naar het Hoornse Meer, dan is Wall House #2 van John Hejduk niet te missen.

groen in de stad

Uitgaan in Groningen

Denkend aan Groningen, dan denk ik in ieder geval aan uitgaan. Toen ik jaren geleden op mijn fiets om 8 uur ’s morgens naar mijn werk in het UMCG ging, kwam ik steevast studenten tegen die uit de kroegen kwamen rollen. Er is altijd wel een club of kroeg open tot in de vroege ochtend. Begin eens op de Grote Markt en ga dan door naar De Poelestraat (‘de Poele’) en je vindt meer kroegen en clubs dan je op een avond kan bezoeken.
Lekker eten in een leuke omgeving kan overal. Groningen heeft veel eetcafés en restaurants die waar het eten heerlijk is en de sfeer altijd erg goed!

Een paar van mijn favoriete (eet)cafe’s zijn:

 • Pacific – Oosterstraat. Buzz, Beer & BBQ. Een Aussie, Kiwi and Pacific georiënteerd eetcafé. Drink een Fosters en eet James’s chicken Pie. Ge-nie-ten!
 • O’Malleys – Oosterstraat. De buren van Pacific; een Ierse pub. Pacific en O’Malleys delen de keuken en heerlijke tuin.
 • Block & Barrels. De mannen van Block & Barrels werken samen met locale leveranciers. Het eten is heerlijk en de sfeer is altijd top!
 • Dinercafé Soestdijk (‘Soest’) met borrelcafé De Groene Draeck – Grote Kromme Elleboog. De Hofhouding zorgt voor een heerlijk hapje en drankje
 • Cho Fah eathai – Gelkingestraat. De beste Thai in Groningen.
 • Cervantes – Gedempte Kattendiep. Tapas eten in Groningen terwijl je het gevoel krijgt in Spanje te zijn
 • De Kleine Kasteleine – Carolieweg. Klein, sfeervol en heerlijk eten.

Dit lijstje is bij lange na niet compleet. Er is gewoonweg veel te veel keuze.

Shoppen in Groningen

Ja, graag. En veel. Daarom benoem ik dit niet, kom gewoon naar Groningen en ervaar het.

Let’s enjoy!

Iedere augustus is er in het Noorderplantsoen, Noorderzon – festival of performing arts. Dit is, zoals ze zelf zeggen ‘de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld… én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen’.

Ik kan het niet beter beschrijven, want een groot zomerfeest is het absoluut. Voor jong en oud. Ben je rond Noorderzon in de stad, ga hier dan zeker kijken.

Eurosonic Noorderslag (ESNS)

ESNS wil zeggen, vier dagen muziek in januari. ESNS heeft als doel het versterken van de Europese popsector en promotie van Europese popmuziek. Op ESNS treden veelal onbekende bandjes op die zich op dit platform aan Europa presenteren. Zowel Eurosonic als Noorderslag (Eurosonic is op woensdag, donderdag en vrijdag en Noorderslag op zaterdag) organiseren zij gratis en betaalde concerten en showcases.

Tot slot, een paar weetjes over Groningen

Een dagje Groningen is wel erg kort, een weekend of langer is aan te raden. Om je even het Groninger gevoel te geven, heb ik een paar weetjes voor je:

 • De eierbal is UNESCO immaterieel cultureel erfgoed
 • Groningers noemen de stad meestal Grun. Andere namen zijn Martinistad en de stad/provincie heet op z’n Gronings Grun.
 • De inwoners van stad worden Mollenbonen genoemd
 • Een aantal bekende Groningers zijn: Kraantje Pappie, Tiktok Tammo, Rooie Rienus en Pé Daalemmer, Arjen Lubach, Arjen Robben en Junkie XL

Hoge en Lage der A

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Ga ook met deze locals op pad:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *