Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wandel met local Nathalie over het eeuwenoude Landgoed Schothorst

Landgoed Schothorst

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Nathalie je mee naar Hoogland en het eeuwenoude Landgoed Schothorst.

Nederland in plaats van Turkije

Vanwege de lockdown en reisbeperkingen in verband met de corona pandemie ben ik al geruime tijd in Nederland en dat is compleet nieuw voor me. Na een jaar in eigen land heb ik ondertussen mijn draai gevonden. Groene weiden in plaats van blauwe zee.

Ik ben namelijk eigenaar van de reisorganisatie SWS Sailing en gespecialiseerd in Comfort Blue Cruises langs de Turkse kust. Dat zijn luxe mee zeilvakanties voor kleine groepen van circa zes tot twaalf personen. Ik ben dus vaak in Turkije aan het werk, maar dat is dus nu allemaal even anders. Daar zwem ik ’s ochtends tien rondjes om de boot, hier loop ik elke dag minstens een uur. Mijn streven is dagelijks 10.000 stappen te lopen.

Nathalie in boom

➡️ Lees ook: Blue Cruise zeilvakantie, Nathalie van SWS Sailing weet er alles van

SWS Events

Voor mijn SWS relaties organiseer ik sowieso jaarlijks een paar leuke events, maar omdat reizen het afgelopen jaar niet mogelijk was, heb ik allerlei coronaproof activiteiten opgezet. Dus lekker naar buiten! Met zijn tweetjes of het gezin. Je kon bijvoorbeeld met SWS gaan sloepvaren, autotochten rijden en zelf thuis koken.

➡️ Lees ook: Varen over de Loosdrechtse plassen en de Vecht met Love My Tender

Groetjes uit het midden van het land

Ik woon in Hoogland, dat is een dorp pal naast en ten noorden van Amersfoort. Binnen een kwartier fiets je naar de prachtige historische binnenstad voor een wandeling langs de schilderachtige Muurhuizen of zelfs een rondvaart over onze Amersfoortse grachten. Amersfoort is werkelijk een mooie stad waar iemand anders apart een hoofdstuk aan mag besteden.

Hoogland Hoogland Hoogland

Vanuit mijn voordeur de natuur in

Direct vanuit mijn huis in Hoogland is het heerlijk wandelen in de natuur, want dat vind ik fijn. De voordeur uit en meteen lekker stappen in het groen. De ene dag loop ik langs de schapen en paarden een rondje door het landgoed Schothorst. De andere dag ga ik naar Hoogland-West langs boerderijen. Soms doe ik daar de Klompenpadwandeling Zeldertsepad, dwars door de groene weilanden waar koeien staan te grazen of loop ik via het Laarzenpad naar de rivier de Eem. (Het Laarzenpad is je alleen zaterdag en zondag open.)

Hoogland

Café de Noot

De Noot is heel bekend onder muziekliefhebbers, niet alleen hier in de omgeving van Hoogland/Amersfoort, maar ook in het buitenland en de rest van ons land. Muzikanten van nationale en internationale allure komen hier namelijk al jaren optreden. Naast de bar en het restaurant heeft De Noot een intieme concertzaal met klein podium, waar ook door-de-weeks normaliter leuke avonden georganiseerd worden. Van stand-up-comedy tot jamsessies en pub quizen.

Cafe de Noot

Een paar jaar geleden zijn mijn man en ik hier zelfs getrouwd. We hebben namelijk enorme affiniteit met De Noot omdat we, naast dat we onze reisorganisatie runnen, zelf ook muzikant zijn. We heten duo 2DeliCious. Die naam hebben we gekozen omdat we altijd op zulke heerlijke plekken spelen, dat zegt toch genoeg over deze locatie. Zelf staan we dus ook vaak op het podium en voor ons huwelijk toverden we daarom de concertzaal om tot een jazzy nachtclub waar we op het podium het “ja woorden” tegen elkaar zeiden. Voor wie ons kent dus geen gekke plek om te trouwen, maar juist de perfecte plaats en manier voor onze huwelijksvoltrekking.

Het was voor mij dan ook vanzelfsprekend om vanuit mijn eigen dorp een wandeling uit te zetten. Als vertrekpunt heb ik Café de Noot genomen, want daar kun je gratis parkeren en dit café heeft een sfeervol (verwarmd winter) terras, maar ook een restaurant. Hier kun je na de wandeling nog een lekkere kom dampende soep eten of koffie drinken. Momenteel haal je je lekker bij het sfeervolle afhaalloket (geopend van 16.00 tot 19.00 uur) met winterse stamppotten en andere lekkere gerechten om mee te nemen, zodat je na de wandeling thuis niet meer hoeft te koken.

📍 de Noot, Hamseweg 31, 3828 AA Hoogland

Landgoed Schothorst

Met de achtergrond van De Noot in het hoofd ga je nog verder terug in de tijd met mijn wandeling. Want de geschiedenis van landgoed Schothorst voert je terug naar ongeveer het jaar 1850. Het is een afwisselend gebied met allerlei historische en natuurwetenswaardigheden. Voor iedereen van jong tot oud is dit een leuke wandeling en de paden zijn goed begaanbaar. Ook voor rolstoelen en kinderwagens. Honden zijn echter niet toegelaten, want die verstoren de dieren.

Landgoed Schothorst Landgoed Schothorst Landgoed Schothorst

Ga bird spotten op Landgoed Schothorst

Ik zie bijna altijd roodborstjes, hoor regelmatig een specht roffelen, zie fazanten lopen, waaronder een kleurige goudfazant die zich heel soms laat zien en af en toe zie ik zelfs een uil. Dus ben je vogelliefhebber, neem dan zeker een verrekijker mee voor bird spotting.

➡️ Enthousiast geworden? Je bestelt hier de wandeling Landgoed Schothorst voor € 4,95

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Meer Nederland:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *