Wandelen in Brabant | 12 bijzondere tochten incl. routebeschrijvingen

wandelen in Brabant

Wandelen in Brabant, is er iets fijner dan dat? Wellicht ben ik – geboren en getogen in Brabant – een tikje bevooroordeeld, maar ik weet zeker als je een of meerdere van deze prachtroutes loopt, je om bent. Echt!

In willekeurige volgorde zet OmniTraveler er twaalf op een rij. Wandel je mee, door het Brabantse land?

De Moeren (6,32 km)

De wandeling in natuurgebied De Moeren voert je vanuit de rand van het dorp de natuur in. Naast turf en veen wemelt het hier van de paddenpoelen en met een beetje geluk spot je zelfs roofvogels. Wat ons betreft het mooiste stuk van deze wandelroute is het vlonderpad over het Moerven. Beklim ook even het uitkijkpunt om te zien waar de Schotse hooglanders grazen.

📍 Wandelroute Zuid Huis ter Heide bij Tilburg

Wandelen in Brabant de Moer

Kampina: Smalwater wandeling (8,5 km)

De Kampina is een veelzijdig natuurgebied vol bossen en heidegebied. Mooi, maar kies ook eens voor de zogeheten Smalwater wandeling. Trek zeker laarzen of goede wandelschoenen aan, want langs de overs van het water is het erg modderig.

Alvorens aan de tocht langs de kabbelende Beerze te volgen, passeer eerst wat gehuchten, bestaande uit een handvol boerderijen. Wees niet verrast als je ineens oog in oog staat met een paard. De nobele beesten lopen hier vrij rond en lopen af en toe nieuwsgierig een eindje met je mee. Waar de Beerze overgaat in de Kleine AA, de berm is hier soms zo dichtbegroeid dat je het water niet eens meer ziet. Voordat je terug bij het beginpunt bent, is het nog heerlijk even op een boomstronk relaxen bij het Kogelvangersven.

📍 Wandelroute Smalwater, vlak bij Boxtel

Wandelen in Brabant de Kampina Oisterwijk

Wandelen in Brabant: Fort de Roovere (6,83 km)

Stel je hebt niet zo heel veel zin om te wandelen, maar wil er wel even op uit, dan is een wandeling in de omgeving van Fort de Roovere ideaal. Behalve het feit dat er talloze korte en/of lange route zijn om uit te kiezen, zijn er twee zaken die je simpelweg moet gaan bekijken op dit stukje Brabant.

Vanaf de parkeerplaats zie je het bouwwerk al schitteren, de Pompejus toren. Deze vraagt er gewoon om beklommen te worden. En je moeite wordt ruimschoots beloont. Vanaf de top van deze bijzondere toren zie je de tweede attractie ook direct liggen, de de zogeheten Mozesbrug. Een brug niet over, maar door het water. Heel bijzonder en dan moet de wandeling langs de aarden wallen en droge grachten nog beginnen. Kortom een aanrader.

📍 Struinen bij Fort de Roovere

Fort de Roovere

Moerputten (5 km)

Een plek waar natuur en industrieel erfgoed hand in hand gaan. Zo laat deze bruggenroute zich het beste omschrijven. De oude spoorbrug uit de 19e eeuw werd in 2011 geschikt gemaakt voor wandelaars. Ruim 600 meter lang stap je over de oude overspanning over met onder je het moeras van natuurgebied Overlaat. De ’terugweg’ loop je over een slingerend knuppelpad dwars door een drassige ondergrond vol woeste natuur.  Een heel bijzonder gebied.

📍 Wandelroute Bruggenroute Moerputten

Moerputten wandeling

Wanneer je gaat wandelen in Brabant mag je deze trappistenwandeling in de omgeving van Zundert zeker niet overslaan.

Trappistenwandeling Zundert (8,5 km)

Om maar direct met de deur in huis te vallen, nee, je kunt het trappistenklooster Abdij Maria Toevlucht niet bezoeken. Ja, er is wel een winkeltje op het terrein waar je het trappistenbier aan kunt schaffen. Jezelf trakteren op zo’n glas goddelijk gerstenat doe je het beste bij je begin/eindpunt café in den Anker.

De wandeling staat niet alleen in het teken van bier maar vooral van overweldigend mooie natuur. Varierend van oude landhuizen tot het natuurgebied de Tachtig Bunders en de Lange Masten. Redenen genoeg om na afloop op te proosten.

📍 Trappisten Wandelroute Zundert

Wandelen in Brabant trappistenroute Zundert

Wandelen in Brabant: Landgoed De Utrecht incl. Flaestoren (vanaf 4 km.)

Landgoed De Utrecht is gelegen in de Brabantse Kempen en strekt zich uit over zo’n 2500 hectare grond. Tussen de hoge naaldbossen gaan verschillende vennen verscholen, waarvan Flaes en Goor het bekendst zijn. Vanuit herberg In den Bockenreyder leiden talloze fiets- en wandelroutes. Check vooraf wel of je route langs de Flaestoren gaat, want deze 25 meter hoge, 3.000 kilo zware kollos wil je niet missen. De toren is al een bezienswaardigheid op zich en het uitzicht is werkelijk oogstrelend.

Tip: Als je de toren wil beklimmen, heb je per persoon een 1 euro muntstuk nodig. Je kunt bij de toren geen geld wisselen.

📍 Dunse Bergenroute en andere routes op en rond het landgoed

Wandelen in Brabant landgoed de Utrecht Flaestoren

Landgoed Wolfslaar (2,2 km)

Voor een klein, maar afwisselend stukje wandelen in Brabant loop je rondom landgoed Wolfslaar. Ideaal om te combineren met je bezoek aan de stad Breda. Vanuit deze Brabantse natuurpoort ligt een keur aan zaken aan je voeten. Wat dacht je van een grote kinderboerderij (ook leuk voor grote kinderen) met een gezellig terras. De route voert je langs schapen, over kleine modderpaden met ooievaarsnesten en langs een openluchttheater en een paddenpoel naar de statige villa op het landgoed. Klein maar heel erg fijn.

📍 Wandelroutes landgoed Wolfslaar

Landgoed Wolfslaar Breda Ulvenhout

Wandelen in Brabant: Andreas Schotel Route (3 of 10 km)

Bij deze route, in het teken van de Rotterdamse kunstenaar, Andreas Schotel heb je de keuze tussen een tocht van drie of tien kilometer. Sowieso voor de lange route kiezen, anders mis je een heleboel fraaie kunstwerken. En niet alleen aan de kunstenaar referende beelden en nagebootste schilderijen loop je mis, je mist ook het mooiste gedeelte dat over dichtbebosde paden voert. Kortom, kies niet voor kort maar voor lang.

📍 Andreas Schotel wandelroute

Andreas Schotel wandelroute

➡️ Lees hier Waarom je zeker een keer de Andreas Schotel wandelroute wil lopen

Ommetje Balleman Galder (5,3 km)

Het Ommetje Balleman vertrekt vanaf de kerk in het dorp Galder. Langs akkerlanden en modderpaadjes arriveer je bij de Nederlands-Belgische grens.

Wijk een klein stukje van de route af en je staat ineens in het meest noordelijke puntje van België. In de zomer van 2020 plaatste Tom Waes voor zijn reisprogramma Reizen Waes: Vlaanderen samen met de burgermeester officieel een bordje naast de grenspaal, ter markering van dit ‘bijzondere’ punt. (let op het staat bij iemand in de tuin, als de heg lang niet gesnoeid is, is het even zoeken).

📍 Ommetje Balleman

Wandelen in Brabant Ommetje Galder

Gedichtenroute Henriette Roland Holst ( vanaf 5 km)

Op deze route, die over de Oude Buisse Heide, in de gemeente Zundert, gaat, staat in het teken van Henriette Roland Holst. Tijdens haar verblijf in Brabant schreef ze talloze dichtbundels, biografieën en politieke boeken. Ook ontving ze diverse beroemde schrijvers en politici op het landgoed. De oude theekoepel uit 1840 waar Henriëtte Roland Holst regelmatig verbleef is een fijn rustpunt op de route.

📍 Gedichtenroute Henriette Roland Holst

Oude Buisse Heide

Wandelen in Brabant: De Malpie (6,4 km)

Bossen, vennen, heide en de rivier de Dommel. Vier zaken die natuurgebied De Malpie kenmerken, een gebied waar je uren en uren rond kunt (en wilt) dwalen.

📍 Wandelroute De Malpie

De Malpie

➡️ Natuurpoort & natuurgebied De Malpie zijn uitstekend te combineren met een verblijf op CenterParcs de Kempervennen

Turfvaart Klein-Zundert (7,5 km)

De turfvaartlandgoederen liggen tussen Roosendaal en Breda. Ruim 500 jaar werd in dit deel van Brabant turf gestoken, totdat alles op was. Om deze brandstof naar de stad te vervoeren werden zogeheten turfvaarten gegraven, waarvan de belangrijkste de Turfvaart naar Breda was. Verschillende natuurgebieden overlappen elkaar, terwijl je langs de smalle watertjes wandelt.

📍 Dal van de Turfvaart

Wandelen in Brabant Turfvaart

Wandelen in Brabant: Rondje Herperduin de Maashorst (6 km)

Een wandeling met een extra’tje is altijd leuk. Het rondje Herperduin start bij een groot speelbos (leuk extra’tje voor meelopende kinderen) en eindigt uiteindelijk bij de uitkijktoren van Herperduin. Als je eerst de stuifwal en vervolgens de toren beklimt, kijk je op 31 meter hoogte uit over natuurgebied de Maashorst.

Wandelen bij De Maashorst

Wandelen in Brabant Maashorsten

Bonus: Land van Ooit

Mocht je toch gaan wandelen in Brabant, ga dan zeker ook even naar ‘de Poort van Heusden’, het voormalig terrein van het land van Ooit. Her en der herinnert het stuk natuur nog aan de tijd van toen. Een trip down memory lane, mag ik deze lijst echt niet ontbreken.

📍 Stel je navigatie in op Kasteellaan 1 Nieuwkuijk. Er is geen route, het park is beperkt in omvang.

Land van Ooit

Meer wandelen

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *