Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom je zeker een keer de Andreas Schotel wandelroute wil lopen

Andreas Schotel wandelroute

De Andreas Schotel wandelroute is niet zomaar een wandelroute, het is een route die prachtige natuur combineert met kunstwerken. Wandel je mee door het Brabantse land?

Op naar Esbeek

Grote kans dat je nog nooit van het Noord-Brabantse dorpje Esbeek hebt gehoord. Esbeek behoort tot de gemeente Hilvarenbeek en is derhalve gelegen in het land van de Hilver. De Sint-Adrianuskerk stamt uit 1890 en vormt het hart van het dorp. In het nabij gelegen natuurgebied de Utrecht, prijkt de Flaestoren, de moeite, van de beklimming meer dan waard. Waar echter de meeste mensen voor naar Esbeek komen is de Andreas Schotel wandelroute.

kerk EsbeekFlaestoren landgoed De Utrecht Esbeek Brabant Nederland

Wie was Andreas Schotel?

Deze Rotterdamse kunstenaar (1896 – 1984) was tijdens WOII gelegerd in de buurt van Esbeek. Toen de oorlog eenmaal voorbij was en Schotel zijn opleiding aan de kunstacademie voltooid had, verlangde hij terug naar Brabant. Hij schafte een klein (tuin)huisje aan, waarin hij en later zijn gezin elke zomer te vinden waren.

Tijdens zijn periode in Brabant legde hij het boerenleven vast dat zich rondom het dorp afspeelde. Pas een paar jaar voor zijn overlijden richtte een aantal Brabanders de Stichting Andreas Schotel op. Zo kreeg het werk eindelijk de erkenning die het verdiende en verscheen er zelfs een klein museum voor de Randstedeling. In 2011 stippelde de Stichting een route uit, voorzien van kunstwerken van de schilder.

Andreas Schotel wandelroute

De route

Wandelen in en rond Esbeek is sowieso geen straf, de natuur is er prachtig, maar de toevoeging van de cultuur met betrekking tot Andreas Schotel maakt deze route extra speciaal.

De route vangt aan bij het kleine Andreas Schotel museum en voert je langs het voormalige huisje van de schilder het bos in. Lange lanen vol statige bomen maken plaats voor een vennengebied om via een akkerlandschap naar Esbeek terug te keren.

Onderweg staan talloze beelden die verwijzen naar het werk van Andreas Schotel. Niet alleen schildersezels met daarop zijn doeken, maar ook grote beelden die eveneens naar zijn werk verwijzen. Een ploegende boer, badende dames, Schotel zelf, al schilderend en ‘de Melkmachine’. Laatstgenoemde is een enorme koe, die de melkproductie weergeeft.

de Melkfabriek Andreas Schotel wandelroute wandelen badende dames Andreas Schotel wandelroute bospad Schutter vakantiehuisje Esbeek Andreas Schotel wandelroute

Andreas Schotel wandelroute praktisch:

Je wil deze route zeker een keer lopen omdat je tien kilometer lang door een mooi stuk Brabant wandelt, waarbij je niet alleen door mooie natuur loopt, maar ook indrukwekkende kunststukken ziet.

  • De route is 3 of 10 kilometer. Kies zeker voor de lange variant, anders zie je (te) weinig van al het moois dat deze route te bieden heeft.
  • Zelf een keer de Andreas Schotel wandelroute wandelen? Download online de routebeschrijving zodat je geen kunstwerk hoeft te missen.
  • Combineer je wandeling met een bezoek aan het Andreas Schotel museum dat aan het begin van de route ligt.
  • Parkeren (gratis) kan op de kleine parkeerplaats aan de overzijde van de doorgaande weg nabij het Andreas Schotel museum.
  • Naast het Andreas Schotel museum ligt café Schuttershof, ideaal om je wandeling met een hapje of een drankje te beginnen of af te sluiten.
  • Wil je in de omgeving overnachten? Kies eens voor een overnachting in Den Hooiberg een fraaie houten lodge op minicamping de Tramhalte

Meer wandelinspiratie:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

    1. Wat leuk dat jullie hier een reactie achterlaten, bedankt daarvoor. We hebben de route al aan veel mensen getipt en iedereen keert enthousiast terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *