Zoek
Sluit dit zoekvak.

ENCI groeve Maastricht, wandelen rondom de voormalige cementfabriek

ENCI groeve Maastricht wandelen Nederland Zuid-Limburg

In de ENCI groeve in de St. Pietersberg in Maastricht vond tot 2018 het productieproces van cement plaats. Het is nauwelijks voor te stellen dat de natuur het binnen een aantal jaren het hier voor het zeggen heeft en niet de in 1924 gestichte Eerste Nederlandse Cement Industrie. 

ENCI groeve Maastricht

Op het moment van bezoek/schrijven is de ENCI groeve Maastricht nog volop in ontwikkeling. Aan de jarenlange mergelwinning is een eind gekomen. De industrie is neergelegd, nu is het aan de natuur om van dit stuk Limburg weer iets moois te maken.

ENCI groeve Maastricht Michel

Het is een gure wintermiddag wanneer we de auto nabij de groeve parkeren. De wind waait langs onze wangen als we de weg naar D’n Observant – een uitspanning op een kunstmatige (stort)heuvel – bewandelen. Voor wie niet uit het Limburgs land komt, is het een stevige klim, de voordeur van het chalet ligt op +170 meter NAP.

Hoewel de vlaai lonkt, besluiten we dit lekkers voor het laatst te bewaren. Eerst in de benen.

➡️ Overnachten in Maastricht? Check het hippe The Dutch Hotel in de stad. Of kies voor bijzonder overnachten in Maastricht.

In de benen in de ENCI groeve

Direct bij de eerste passen op het terrein ben ik blij dat ik stevige schoeisel aangetrokken heb. De mergel (ondergrond) en de losse kiezels zijn niet geschikt voor naaldhakjes zullen we maar zeggen. Misschien komt het door het weer, dat is niet echt heel erg aangenaam, misschien vanwege het feit dat het nog een jong wandelgebied is, maar het is erg rustig in de ENCI groeve.

mergel wand

We passeren steile wanden. Wanden waarin wellicht wel fossielen verstopt zitten. Wie weet stuiten we ineens op een mosasaurus. Het kan, het zou niet de eerste keer zijn.

ENCI groeve Maastricht uitzichtplateau

Het weer betrekt. Even twijfelen we, terug naar de auto of doorlopen? Ik wil toch eigenlijk wel de trappen op, naar het uitzichtplateau. Tree voor tree bedwingen we de eindeloze trap. Met elke stap die we zetten, vallen er meer druppels uit de wolken. Eenmaal de top bereikt, regent het flinke druppels.

Opnieuw twijfel, de route afmaken? Of de trap zo snel mogelijk weer af en ergens binnen opwarmen? De keuze is snel gemaakt, het wordt het laatste.

Opwarmen bij d’n Observant

D'n Observant Maasticht Zuid-Limburg Nederland

Tegen de tijd dat we d’n Observant bereiken zijn we behoorlijk natgeregend. Binnen brand de haard. Natte jassen uit, warmen bij het vuur met een warme chocomel en een stuk vlaai. Wanneer de weergoden ons beter gezind zijn, keren we zeker een keertje terug.

Tip: Pak (voor de kinderen) bij aanvang van je wandeling een helm en een pikhouweel(tje) en waan jezelf archeoloog.

📍 Chalet D’n Observant, Lage Kanaaldijk 117, 6212 NA Maastricht

ENCI terrein praktisch:

ENCI terrein overzicht

  • Een wandeling in/rondom de groeve kun je in beide kanten bewandelen. Je komt altijd bij hetzelfde begin/eindpunt uit. Wij startten Chalet D’n Observant maar het is ook mogelijk je wandeling bij de parkeerplaats bij Fort Sint Pieter aan te vangen.
  • Vanwege het hoogteverschil is de wandeling hier en daar best pittig.
  • Zorg voor goede schoenen (én een goede conditie)
  • De Groeve-route is gemarkeerd met gele (zes-hoekige) bewegwijzering in beide richtingen.
  • Geopend van 1 september tot 1 april van 9.00 tot 17.00 uur geopend en van 1 april tot 1 september van 8.00 tot 20.00 uur.
  • Bovendien ligt op deze route het begin/einde van het beroemde Pieterpad.

Pieterpad

➡️ Zelf op ontdekking in de ENCI groeve? Op de site van natuurmonumenten staat een route voor je uitgestippeld

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *