Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sint Pancras, gemoedelijk tuindersdorp nabij Alkmaar

Twuyvermolen San Pancras

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Marion je mee naar Sint Pancras, een gemoedelijk tuindersdorp. Dit ‘klein Amsterdam’ heeft een zeer gevarieerde omgeving, waar het voor jong en oud uitstekend toeven is.

Even voorstellen

Mijn naam is Marion Rietveld en ik ben een geboren en getogen Pancrasser. Bijna mijn hele leven woon ik al in dit gemoedelijke dorp; eerst in mijn ouderlijk huis en sinds mijn 22e in het meer dan 100 jaar oude huis van mijn opa en oma. De naam Sint Pancras bestaat sinds de 14e eeuw, maar het dorp is gelegen op een 4.000 jaar oude strandwal en waarschijnlijk waren er al nederzettingen rond 800 na Christus, dus er is hier sprake van een zeer lange historie!

Sint Pancras

Dit oude tuindersdorp in de gemeente Langedijk heeft op zichzelf aan toeristen niet zoveel te bieden, maar er zijn zeker noemenswaardige zaken: in de zomer is het mogelijk een historische rondwandeling te maken onder leiding van een bevlogen gids. Je komt dan waarschijnlijk wel langs de meer dan 500 jaar oude Witte kerk; het mooie voormalige gemeentehuis van Sint Pancras en de Twuyvermolen, een monumentale poldermolen, die regelmatig bezocht kan worden.

Nederland Witte Kerkje Sint Pancras, anno 1550
Zelf een rondje door het dorp lopen (er zijn veel wandelpaden) is ook erg leuk, er staan veel mooie vrijstaande huizen en er is veel groen in en om het dorp. Daarnaast zijn er een aantal leuke B&B’s, waarvan ik De Oude Walnoot graag wil noemen: hier overnacht je in een omgebouwde koolschuur bij een gerestaureerde tuinderswoning.

Alkmaar

Alkmaar is echt mijn stad! Alkmaar heeft zoveel te bieden! Maak om te beginnen eens een mooie stadswandeling door het oude centrum, of neem de rondvaartboot (bukken voor de lage bruggen). Zelf een bootje, kano of sup huren kan ook.

Insiderstip: vaar je langs de Mient, dan kan je ijs van ijssalon de Mient op je boot krijgen door de bel te luiden.

Alkmaar

Alkmaar is Amsterdam in het klein, met veel grachten, grachtenpanden, vele terrassen (aan het Waagplein, altijd goed; of bij de Grote Kerk: Stadscafé Laurens of De Binnenkomer), kroegen (Café De Stapper, op zaterdag vaak live muziek of De Koning, top 5 beste Café’s van Nederland) en veel goede restaurants. Hoogstaand culinair genieten doe je bij Het Stokpaardje met chef-kok Casper; een aanrader. Wél reserveren, want het restaurant is klein.

Voor de lekkerste gebakjes gaan wij altijd naar Lunchstore Sencha. De leukste winkeltjes zijn te vinden in d’Oude stad (Onze favorieten: Delicatessenzaak Samen in de Keuken, Kaashuis Tromp, Slagerij Jeroen de Vries, leuke boetiekjes enz.) Shoppen kan in de Langestraat.

Even bijkomen in een park? Dan gaan we naar Stadspark De Hout, mooie grote bomen en in de zomer veel livemuziek en kleinschalige festivals.

Beatles Museum Alkmaar

Musea zijn er ook: bv het Beatlesmuseum (leuk voor fans), het Kaasmuseum in de Waagtoren (hier is ’s zomers ook altijd de wereldberoemde kaasmarkt op vrijdag) en Biermuseum De Boom, waar je natuurlijk ná het museumbezoek één van de speciaal-biertjes gaat proberen.

De omgeving van Sint Pancras en Alkmaar

De omgeving is zeer veelzijdig. Aan de ene kant de polders: ga op de fiets naar Hoorn en je beleeft het karakteristieke polderlandschap, met zijn stolpboerderijen en molens. Ook een aanrader: Langedijk, het Rijk der 1000-eilanden.Van oudsher is dit de grootste kool-tuin van Europa. Bij museum De Broeker Veiling kom je alles te weten en kan je zelf groente kopen op de veiling.

De Broeker Veiling in Broek op Langedijk

Daarna ga je per (rondvaart)boot het gebied verkennen. Ten noordwesten ligt Recreatiegebied Geestmerambacht, waar je heerlijk kunt wandelen, zwemmen enz. en Wijndomein de Koen, voor een rondleiding en proeverij. Aan de westkant hebben we de bossen, duinen en het strand.

Zelf gaan we meestal wandelen in Schoorl, waar veel uitgezette wandelroutes zijn. Het klimduin is ook een aanrader. Op de fiets naar het strand, via kunstenaarsdorp Bergen, de bossen en de duinen; een mooie fietsroute en geen problemen met parkeren!

 Klimduin in Schoorl

Egmond aan Zee is mijn favoriete badplaats, met karakteristieke vissershuisjes, een mooie vuurtoren én supergezellig centrum (neem na het winkelen in de gezellige winkelstraat koffie met gebak bij Het Wapen van Egmond of Lunchroom Pompadour). In het voorjaar vind je in deze omgeving veel bollenvelden, een topattractie.

Zomers zijn er in de omgeving veel streekmarkten en braderieën, festivals enz.

Zin in een film? Bezoek de Vue Bioscoop Alkmaar en zorg dat je in zaal 1 zit, geweldige Dolby Atmos geluid en XD-experience. Deze bioscoop won in 2016 het predicaat beste nieuwbouwbioscoop ter wereld! En wil je lekker ontspannen, ga dan naar Wellness Studio Lazy Mood voor bijvoorbeeld een heerlijke ontspanningsmassage; je bent van harte welkom!

Doen met kinderen

Voor kinderen zijn er veel mogelijkheden: ten eerste openluchtzwembad de Bever, met 3 baden, glijbanen, een strandje en grote, door bomen omzoomde grasvelden. Er zijn ook ligbedden te huur. Daarnaast kan zwemmen bij het eerder genoemde Geestmerambacht of uiteraard in zee! Als het regent ga je naar Golfslagbad De Hoornse Vaart. Waar ik zelf vaak met mijn kinderen naar toe ging is Kinderboerderij Jong Leven, met kleine speeltuin. Voor een grote speeltuin ga je naar OKB in Alkmaar of De Bolle Buik in Heerhugowaard (waar je ook kan midgetgolven en pannenkoeken eten). Alkmaar heeft ook een mooie kinderboerderij, in Stadspark De Hout. Veel houten speeltoestellen zijn er bij Speelpark de Swaan. Overdekt spelen kan bij Ballorig in Heerhugowaard.

Ik hoop dat mijn verhaal je enthousiast en nieuwsgierig heeft gemaakt, zodat je mijn omgeving met eigen ogen komt bekijken en beleven. Tot ziens in Sint Pancras, Alkmaar en omgeving!

Groetjes Marion

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Meer Nederland:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. wat een leuke blog! Ik had nog nooit van deze plek gehoord. Alkmaar en omgeving lijkt me leuk voor een weekendje weg, wellicht kan ik dit dorp dan meenemen. Molens, rondvaarten en zwembaden zijn leuk, zeker ook voor kleine kinderen.

    1. Hi Jenny, daar is de rubriek Groetjes uit, precies voor bedoelt, onontdekte parels in de spotlight zetten.

  2. Wat een leuk dorpje, met een fotogenieke kerk. We zijn er komende kerstvakantie vlakbij, dus wie weet rijden we wel even naar dit leuke dorpje toe. In Alkmaar wil ik hoe dan ook een kijkje gaan nemen, dat is alweer veel te lang geleden.

    1. Fijn dat de locals in de rubriek ‘Groetjes uit’ een inkijkje geven in hun stad, dorp of streek, zo leren we Nederland nog beter kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *