Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Deventer voelt goed, aldus local en reisblogger Tikva

Hanzestad Deventer Overijssel Nederland Tikva Gezin op Reis

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Tikva van reiswebsite Gezin op Reis je mee naar Deventer.

Deventer voelt goed

Deventer was voor mij altijd logeren bij opa en oma. Samen met oma winkelen in de stad en daarna wat lekkers kopen bij de Dille en Kamille. In 2008 en 2009 ging ik met mijn man (toen nog vriend) op wereldreis. Toen we terugkwamen moesten we een belangrijke beslissing maken: waar zouden we gaan wonen?

Niet meer in Enschede waar we voor onze studie terecht waren gekomen. Dat wisten we zeker, maar dat werkaanbod van de vorige werkgever van mijn man was wel erg fijn. We zochten dus een levendige stad op reisafstand, voor de sier gingen we ook nog in Zwolle kijken maar Deventer voelde gewoon direct goed.

Tiva Gezin op reis

Historische binnenstad

Deventer is zo’n stad die heerlijk is om te wonen maar niet heel interessant is voor toeristen. Tenminste niet als je gezinsattracties zoekt, al hebben we wel een groot zwemparadijs en is het speelgoedmuseum best leuk voor een uurtje. Ook voor museumliefhebbers is het aanbod met alleen het kleine museum in de Waag en het Geert Groote Huis erg beperkt. Wel is Deventer enorm populair bij ANWB-stelletjes die genieten in de historische binnenstad, een van de mooiste van Nederland. Ze komen ook voor de vele brocante winkels en originele winketjes en boetiekjes. Zo heeft Deventer de enige stempelwinkel van Nederland en kan je er uitstekend shoppen voor leuke cadeautjes bij onder andere Holy Cow en de Hoge Ramen.

Centraal in de binnenstad vind je de Brink met de historische Waag en vele restaurantjes. De afgelopen jaren zijn er een aantal fijne luxe boutique hotels bijgekomen in de binnenstad zoals Finch en Huis Vermeer.

Hanzestad Deventer Overijssel Nederland Tikva Gezin op Reis Hanzestad Deventer Overijssel Nederland Tikva Gezin op Reis

Dickensfestijn Deventer

Echt druk is het alleen tijdens de drie grote events in het jaar. De boekenmarkt, Deventer op Stelten en het Dickensfestijn. Tijdens dit laatste event wordt het historische Bergkwartier omgetoverd tot Victoriaans Londen en kan je Scrooge en andere karakters uit de boeken tegen komen. Dit event is zo populair dat het aantal bezoekers het dubbele is van het aantal inwoners van de stad en wachttijden van enkele uren normaal zijn. Als bewoner weten we al lang hoe we het aanpakken. Of je gaat helemaal aan het einde van de dag of je trekt zelf een passende outfit aan en dan mag je zo doorlopen. Slimme kinderen verkleden zich als weeskind en bededelen deze dagen een zakcentje bij elkaar.

Als fulltime reisblogger kom ik natuurlijk in de meest fantastische steden. Ik ben dan ook blij dat ik ook in mijn eigen woonplaats regelmatig de neiging voel om met de camera op pad te gaan omdat het gewoon zo’n fijne sfeervolle stad is.

Dickensfestijn Dickensfestijn Dickensfestijn Dickensfestijn Deventer

Natuur is altijd dichtbij

Wat ik ook fijn vind aan Deventer is dat de natuur altijd dichtbij is. We wonen zelf op vijf minuten lopen vanaf het station en de binnenstad maar stap ik op mijn fiets dan ben ik binnen tien minuten bij de start van drietal verschillende lange mountainbike-routes. In de stad zelf zijn meerdere parken en natuurlijk zorgt de ligging aan de IJssel ook voor een heel ruimtelijk gevoel.

In het noorden tussen Deventer en Zwolle langs de IJssel liggen meerdere landgoederen, zowel hier als in de uiterwaarden kan je mooi wandelen. Richting het oosten ben je zo op de Sallandse Heuvelrug en de Holterberg. Naar het westen is het maar twintig minuten met de auto naar Bospaviljoen ’t Leesten op de Veluwe en ga je naar het zuiden, dan kom je voordat je in historische Zutphen terecht komt eerste nog natuurgebied de Gorsselse heide tegen. 

Hanzestad Deventer Overijssel Nederland Tikva Gezin op Reis Hanzestad Deventer Overijssel Nederland Tikva Gezin op Reis

Meer Nederland:

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *