Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wijnandsrade | Waar een klein Limburgs dorp groot in is

Groetjes uit Wijnandsrade

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer nemen Marcha en Tijn je mee naar Wijnandsrade.

Even voorstellen

Wij zijn Marcha en Tijn, 30+ reisbloggers die je graag meenemen in onze reizen en inspireren met onze blog Triplovers.nl. Voor Omnitraveler schrijven we deze blogpost over onze eigen woonplaats: Wijnandsrade. Het zal je verbazen wat er allemaal te doen is!

Kasteel Hoensbroek - Triplovers

Zuid-Limburg… je zal er maar wonen!

Wij wonen sinds 2017 in een piepklein dorpje Wijnandsrade. Met Marcha’s roots in Maastricht en Tijns wortels in het nabijgelegen Hoensbroek, kozen we al eerder voor een appartement in Valkenburg en in Nuth. Na zeven jaar wonen in Nuth werd het tijd voor een koophuis. We zochten ruimte, rust en het liefst een vrijstaand huis met garage. Een tuin op het zuiden, een ruime bovenverdieping en toch centraal gelegen.

Dat was nog geen gemakkelijke opdracht! In Wijnandsrade vonden we onze wensen in het oudste huis van onze straat, dat van boven tot beneden opgeknapt moe(s)t worden. Hoewel er nog veel moet gebeuren, zijn we al enorm trots op het resultaat tot nu toe. We wonen met veel plezier in ‘ons’ dorp, met uitgestrekte velden en bossen om de hoek en steden als Maastricht, Heerlen en Valkenburg op enkele minuten met de auto.

Wijnand…Waar?

Wijnandsrade is een kerkdorp met ongeveer 1650 inwoners en ligt tegenwoordig in de gemeente Beekdaelen. Tot 1982 was Wijnandsrade een zelfstandige gemeente, waarna het dorp opging in gemeente Nuth. Deze gemeente is sinds 1 januari 2019 samen met de voormalige gemeenten Onderbanken en Schinnen gefuseerd tot de grootste plattelandsgemeente van Limburg: Beekdaelen.

Door haar ligging in het Zuid-Limburgse land wordt Beekdaelen ook wel ‘de Poort naar het Heuvelland’ genoemd. Wijnandsrade is een ideale uitvalsbasis voor de steden Heerlen, Valkenburg en Maastricht (niets langer dan 20 minuten rijden). Ook grenst de gemeente aan Duitsland. Naast de mooie wandelroutes, leuke hotspots voor een hapje en drankje en goed bewaarde kastelen zijn de bekendere steden dus altijd dichtbij. Hoewel klein en relatief onbekend, is er in en om Wijnandsrade zelf ook genoeg te zien en te doen!

Kerk en motte Wijnandsrade

Het Kasteel van Wijnandsrade

Het pronkstuk van dit dorp is het kasteel Wijnandsrade. De bouw van het kasteel vond plaats in de 16e eeuw maar werd in 1717 nog grondig verbouwd. De langgerekte gevel van het kasteel stamt nog uit deze tijd. Tussen 1980 en 1992 is het kasteel ingrijpend gerestaureerd en sinds 2006 is het gehele kasteel in handen van een Stichting Behoud Kasteel Wijnandsrade, die ervoor zorgt dat het kasteel in goede staat blijft verkeren.

Via de stichting kun je ook een rondleiding boeken in het kasteel. Je vindt er onder andere twee binnenplaatsen, romantische Franse prieeltjes, een slotkelder en een Lourdeskapel. In het kasteel is tevens een indrukwekkende schouw te bewonderen in de 16e -eeuwse Ridderzaal. Achter het kasteel ligt de motte Wijnandsrade omringd door de kasteelgracht. De motte is een zes meter hoge heuvel waar vroeger het oorspronkelijke slot heeft gestaan. Er is nu niets meer te zien buiten de heuvel maar de motte is monumentaal beschermd. In de heuvel zouden zich nog fundamenten van de vroegere weertoren bevinden.

📍 Kasteel van Wijnandsrade, Opfergeltstraat 3, 6363 BW, Wijnandsrade

kasteel Wijnandsrade

Borrelen in het kasteel

Op de eerste binnenplaats van het kasteel ligt ook de fijne Brasserie Kasteel Wijnandsrade. Hier eten pakken we graag een borrelplankje mee op de zonnige dagen! Je zit hier heerlijk beschut op de ‘cour’ van het kasteel, achter de slotgracht en de imposante toegangspoort. Extra tof dat er mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt werken om zich verder te kunnen ontwikkelen!

📍 Brasserie Kasteel Wijnandsrade, Opfergeltstraat 2c 6363 BW Wijnandsrade

De St. Stephanuskerk van Wijnandsrade

De St. Stephanuskerk ligt naast het kasteel en grenst aan de slotgracht van het kasteel. Aan de andere kant ligt een mooie visvijver waar men graag wandelt. In de St. Stephanuskerk bevindt zich het marmeren grafmonument van Willem, Baron van Bongart, een legerofficier die in 1631 in Leipzig sneuvelde. Het is een mooi plekje waar wij graag even voorbij lopen. Vooral in het voorjaar, als er weer clubjes jonge eendjes en gansjes rond de kerk achter hun ouders aanwaggelen!

Kerk en motte Wijnandsrade

Fiets de “5 gehuchten route”

Wijnandsrade ligt in een prachtig gebied in Zuid-Limburg, omringd met velden, bossen en uitgestrekte weides. De mooiste wandel- en fietsroutes liggen in onze achtertuin. Een leuke en overzichtelijke fietsroute is de ‘5-gehuchten-route’. Deze tocht is 6 kilometer lang en start op de Markt van Nuth. De route brengt je langs de 5 gehuchten van de vroegere gemeente Nuth, waaronder het gehucht Terstraten. Je komt onder andere door glooiende landschappen, langs oude boerderijen, mooie vakwerkhuizen, een kasteelhoeve en een molen.

Kapel 5 gehuchten route

Molen Nuth

Lunchen bij de Naamse Steen

Een echt unieke lunchplek in het pittoreske Wijnandsrade is ‘De Naamse Steen’. Deze monumentale boerderij is in 2014 gekocht door de huidige eigenaars en helemaal opgeknapt. De voormalige koeienstal en binnenplaats zijn nu in gebruik als terras en ‘schaftlokaal’. Gelegen in het Geleenbeekdal, tussen Wijnandsrade en Hoensbroek, geniet je hier van een typische boerse sfeer in het midden van geliefd wandelgebied.

Een rustpunt waar je kunt proeven van gerechten met vooral Limburgse ingrediënten. Een menukaart zal je op hun website niet vinden, want ze serveren vooral seizoensgebonden streekproducten die wekelijks veranderen. De producten komen van nabijgelegen boerenbedrijven. Authentieke Limburgse smaak is gegarandeerd!

de Naamse Steen

Kasteel Hoensbroek

Vanuit Laar, het gehuchtje waar de Naamse Steen ligt, loop je in enkele minuten naar Kasteel Hoensbroek. Dit kasteel is het best bewaarde kasteel van Europa en is al zeven eeuwen oud. Het oudste gedeelte stamt uit 1250. Het ligt aan drie zijden in het water wat voor een imposante aanblik zorgt. De omgeving van het kasteel, met de vele ganzen en het koppel ooievaars, is minstens net zo mooi als alles binnen de kasteelmuren.

Voor jong en oud zijn er activiteiten in het kasteel, zoals de Kaspeeltocht voor kinderen. Volwassenen halen hun hart op in de ruim veertig prachtig ingerichte vertrekken, de immense balzaal met plafondschilderingen en schilderijen van de Gravin van Hoensbroek. Je kunt de middeleeuwse verdedigingstoren bekijken en in de kerker ervaren hoe het voelt als de deur op slot is en het licht helemaal uitgaat… Met het gratis rondleiding boekje kun je het hele kasteel op je eigen tempo bezichtigen. Op www.kasteelhoensbroek.nl kun je het kasteel al virtueel bekijken en vind je ook alle info over de verplicht aan te schaffen e-tickets als je het kasteel wil bezoeken.

📍 Kasteel Hoensbroek, Klinkertstraat 118, 6433 PB Hoensbroek. Bestel hier je tickets voor het kasteel

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek

Overnachten in Wijnandsrade

Wil je echt een unieke, Limburgse ervaring als je komt overnachten in dit mooie gebied? Dan zit je bij het kleinschalige Brookerhof Bed & Breakfast helemaal goed. Je slaapt hier in een prachtig gerenoveerde carréboerderij uit 1785, met een huisweide, alpaca’s, een oude waterput en een fijne binnentuin om in te ontbijten. De kamers zijn smaakvol en met respect voor de historie van de hoeve ingericht. De ideale uitvalsbasis voor de vele wandelingen in de omgeving en binnen minder dan 10 minuten in Heerlen en Valkenburg en in 15 minuten in Maastricht. www.brookerhof.nl

📍 Brookerhof Bed & Breakfast, Hellebroek 30, 6361 AC Nuth

Wijnandsrade, wees welkom!

Je ziet het, Wijnandsrade is een klein dorp maar heeft veel te geven. Je vindt er de leukste Limburgers, bourgondisch, hardwerkend en met het hart op de goede plaats. Mensen een fantastische ervaring bieden en het beste van het beste geven zit in het bloed van de lokale ondernemers. Al hoeven ze er zelf niet eens zo veel voor te doen, want deze streek heeft weinig ‘poeha’ nodig. Wandelen en fietsen in de prachtige heuvels en genieten van de rust en ruimte. Wil je wat meer ‘schwung’? Dan ben je in een wip in de stad. Van plekken waar je geen mens zult tegenkomen tot de gezellige terrassen in de stad: alles is te vinden in (de omgeving van) Wijnandsrade!

Meer Nederland

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Ohh prachtige regio! Ik studeerde en woonde in Maastricht en fietste graag met de wielrenfiets door de omgeving. De kastelen liggen er prachtig bij en er is inderdaad genoeg te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *