Zoek
Sluit dit zoekvak.

Streek van verrassingen. Van surfen in Katwijk tot oude stroomtreinen

Stoomtrein Katwijk Leiden

Streek van verrassingen is een initiatief van Leiden Marketing. Deze instantie wil je laten zien dat niet alleen de stad de moeite van het bezoeken waard is, maar de omliggende omgeving eveneens. Samen met onder andere Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Wassenaar en Voorschoten maken ze gedurende de zomer van 2020 de bezoeker enthousiast alles uit de streek te halen.

Streek van verrassingen

Enthousiast geworden over het concept, plant team OmniTraveler een weekend Katwijk en omgeving in. En ik kan je alvast verklappen, we werden aangenaam verrast in de drie dagen die we in de streek doorbrachten.

Hallo Leiden

Rembrandtbrug en Molen de Put

Het is vrijdagochtend. Een heerlijk zomerzonnetje straalt hoog aan de lucht. We pakken de auto in en laten het Brabantse land achter ons voor twee nachten op de camping in Rijnsburg.

Niets kan ons vakantiegevoel bederven. Althans dat denken we. Hopen we nog een volle ochtend in Leiden door te kunnen brengen, gooit een kilometerslange file, helaas, toch een beetje roet in het eten. Om tijd te winnen parkeren we de auto in hartje centrum. In de prachtige parkeergarage Lammermarkt. Deze ondergrondse garage heeft 525 ruime en lichte parkeerplekken plus 8 laadplekken voor elektrische auto’s. Bovendien sta je, eenmaal terug in het daglicht, aan de voet van museummolen de Valk, de enige overgebleven originele molen die ooit op de Leidse wallen stonden.

Vriendinnendag Leiden vanaf het water

Vanuit de parkeergarage – de en passant ook nog eens de geschiedenis van de stad vertelt – zijn ook de gezellige grachten, de musea en de winkels niet ver weg.

Molen de Valk Leiden streek van verrassingen

We strijken neer op het terras van restaurant Hudson voor een verlate lunch. Een gezellige hoek aan de Nieuwe Beestenmarkt, op een paar minuten wandelafstand van alle highlights.
📍 Restaurant Hudson Leiden, Nieuwe Beestenmarkt 15-21, 2312 CG Leiden

Lees hier meer tips voor een bezoek aan Leiden:

Rembrandt Route Leiden Nederland

Door naar Rijnsburg

Inmiddels gaat de klok richting half drie. Tijd om het immer gezellige Leiden achter ons te laten en nog een klein stukje te rijden. Niet veel later staan we in de plaats Rijnsburg waar we twee nachten in een Nature Home door gaan brengen op Vakantiepark Koningshof.
📍 Vakantiepark Koningshof, Eerste Elsgeesterweg 8, 2231 NW Rijnsburg

Vakantiepark Koningshof, overnachten in de streek van verrassingen

Vakantiepark Koningshof Rijnsburg

Net voordat de klok drie uur aanwijst, stappen we het receptiegebouw van Vakantiepark Koningshof binnen. Wat een geluk, geen rij, we kunnen direct doorlopen voor de incheckprocedure. Na een korte uitleg over de camping, het zwembad en hoe onze nature home te openen en te sluiten, parkeren we de auto op de daarvoor bestemde plaats en lopen vol verwachting het terrein op.

Vakantiepark Koningshof RijnsburgVakantiepark Koningshof Rijnsburg

Goed, ik kan nu op gaan noemen wat er allemaal aanwezig is in deze nature home, maar laat ik het kort houden. Er ontbreekt niets. Hoe handig is dat? Pannen, servies, droogrek, kurkentrekker, privé sanitair, tuinmeubilair. Oh, wacht nu begin ik toch een lange lijst op te noemen. Bovendien kozen wij ervoor bedlinnen bij het verblijf bij te huren, dus het enige dat we bij aankomst hoeven te doen, is de bagage uit de auto halen en de bedden op te dekken.

Luttele minuten later, zit ik met een boek en een glas wijn op ons terras voor de vakantiewoning en hebben man en kind zich in het gras geïnstalleerd. Na het verkoelende drankje, is het tijd geworden om de rest van de camping te ontdekken.

Vakantiepark Koningshof Rijnsburg speeltuinVakantiepark Koningshof Rijnsburg visvijver streek van verrassingencampinggasten Vakantiepark Koningshof Rijnsburg

Als het over faciliteiten op het vakantiepark gaat, volgt opnieuw een lange lijst. Van zwembad (binnen- en buiten zwembad) tot speeltuin, van parkwinkel tot fietsverhuur en van visvijver tot tennisbaan en nog veel meer.

Voor het avondeten plonsen we nog heerlijk een uurtje in het zwembad. Steken vervolgens op ons terras de barbecue aan en genieten van de zwoele zomeravond. Hoeveel vakantiegevoel wil je hebben?

Op de fiets naar Katwijk

Vakantiepark Koningshof Rijnsburg Streek van verrassingen fietsenStreek van verrassingen fietsen KatwijkStreek van verrassingen fietsen Katwijk

Na een warme nacht laten we de auto op de parkeerplaats van Vakantiepark Koningshof achter. Vandaag gaan met onze huurfietsen naar Katwijk. In deze streek van verrassingen wemelt het van de fietsroutes. Reeds uitgezette (thema)tochten of de populaire fietsknooppunten.

Onze tocht is ruwweg 6 kilometer, met hier en daar een pittig stukje klimmen (over een viaduct – en nabij het strand). Aangezien je in de omgeving van Katwijk aan Zee enkel betaald kan parkeren, is fietsen niet alleen leuk, gezonder, maar ook een stuk voordeliger.

Surfen in de streek van verrassingen

Surfschool Katwijk streek van verrassingenSurfschool Katwijk streek van verrassingenSurfschool Katwijk streek van verrassingenSurfschool Katwijk streek van verrassingen

‘Ik ben Kees en dat is Koos.’
Het lijkt het begin van een grap, maar niets is minder waar. Kees en Koos zijn twee surfleraren die op deze zaterdagochtend een klas vol jong potentieel talent het water mee opnemen.

Onze dochter verruild haar korte broek en t-shirt voor een wetsuit en een groen zwemshirt zodat de heren de kids goed in de gaten kunnen houden. Na een uitleg op het strand en bij de branding is het al vrij snel tijd voor het echte werk. Anderhalf uur lang, dobberen moedige kinderen op de Noordzee, een poging ondernemend op de surfplank te blijven staan.

Af en toe klinkt er een schel geluid. Kees blaast op zijn fluitje om de afgedreven kinderen weer terug bij de groep te halen. Negentig minuten later staat een groep uitgeputte hijgende kinderen met een gelukzalige glimlach terug op het strand.
‘Mam, zag je me? Ik bleef een paar keer staan. Goed he?’ hijgt onze dochter (9 jaar) nog na wanneer we terug op de huurfiets stappen om aan de andere kant van de boulevard te gaan lunchen.

📍 Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3, 2225 BB Katwijk aan Zee

Boulevard Katwijk aan Zee

Zand

We trappen onze fietsen van de ene kant van de boulevard van Katwijk aan Zee naar de andere. De naam streek van verrassingen doet zijn naam eer aan. Ik had niet verwacht zoveel mooie beelden langs de boulevard te treffen. Een fijne verrassing.

Een minder aangename verrassing is het feit dat het zonnetje besloten heeft achter de wolken te verdwijnen. Dat in combinatie met het zeebriesje maakt het, helaas, een beetje frisjes.

Zand Katwijk aan Zee

Toen ik deze ochtend Vakantiepark Valkenhof verliet, had ik niet kunnen denken dat ik ’s middags een warme chocomelk zou bestellen. Voor de lunch strijken we neer bij Strandpaviljoen Zand. Met het warme drankje in de hand en achter een windscherm is het erg behaaglijk.

Het surfmeisje bestelt een pizza, ‘de grote mensen’ kibbeling. Dit gerecht wordt gereserveerd met frietjes en een goed gevuld schaaltje salade. Heerlijk. Wij kunnen er de komende uren zeker weer tegen. En energie hebben we nodig, want er wacht een nuttig klusje op ons.

📍 Strandpaviljoen Zand, Boulevard Zeezijde 35, 2225 BB Katwijk aan Zee

Tas ophalen. Jutten maar

Grondstofjutters Katwijk aan ZeeGrondstofjutters Katwijk aan ZeeGrondstofjutters Katwijk aan ZeeGrondstofjutters Katwijk aan Zee

Na de lunch pikken we bij strandpaviljoen Het strand een zogeheten juttas op. Eens kijken wat we op het strand tegenkomen.

Een half vergane slipper, bierflesje(s), frisdrankblikjes, verpakkingen van ijsjes. Het verbaasd me hoe snel onze tas zich vult met achtergebleven rommel. Onze lieve meid jut wat ze kan, tot er niets meer in de tas past.  De rommel gaat in de gescheiden afvalbakken.

Resultaat; een schoner strand en een blij meisje met een ijsje.

Grondstofjutters Katwijk aan Zee

Hoe werkt het?

  • Haal je herbruikbare juttas op bij een van de deelnemende strandpaviljoens
  • Terwijl je geniet van een strandwandeling verenig je het nuttige met het aangename en verzamel je rondslingerend afval
  • Is je tas vol? Loop dan op het gemak terug naar het paviljoen waar je eerder die dag de tas ophaalde
  • Als bedankje voor je inspanningen ontvang je een kopje koffie of een ijsje
  • Het beste nieuws van dit verhaal: het gejutte afval wordt grondstof voor nieuwe producten

📍 Grondstofjutters, de juttassen zijn op verschillende locaties (zie website) op te halen. Doe mee en zorg voor een schoner strand

Natuurcentrum Katwijk

Natuurcentrum Katwijk

‘Mam, heb jij wel eens zo’n enge zwarte gezien?’ wijzend op een sterrog in de vitrine. ‘Als ik die zou zien, ga ik echt het water niet meer in,’ klinkt het stellig uit een negenjarige.

De zon heeft blijkbaar besloten zich de rest van de middag niet meer te laten zien. Nou, wij zijn niet voor een gat te vangen. Katwijk is meer dan de zee en het strand. We lopen naar de boulevard en brengen een bezoek aan het Natuurcentrum Katwijk.

Dit kleine centrum vertelt je alles over de zee en haar inwoners, bovendien organiseren ze tal van interessante activiteiten gedurende het jaar om meer te weten te komen over deze streek van verrassingen. Loop zeker eens even binnen, het entree is gratis.

📍 Natuurcentrum Katwijk, Boulevard 73, 2225 HA Katwijk aan Zee

Groeten uit streek van verrassingen

Streek van verrassingen KatwijkStreek van verrassingen Katwijk

De historische binnenstad van Katwijk grenst aan de boulevard en is de moeite van een bezoek zeker waard. De historische Andreaskerk is vanaf de boulevard moeilijk over het hoofd te zien. Dit middelpunt van Katwijk wordt ook wel de Oude Kerk of de Witte Kerk genoemd en is gebouwd in de 15e eeuw. De kerk, gelegen aan een gezellig plein, vormt het begin/einde van de winkelstraat.

Verder mag je deze kustplaats niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan de Vierboet, de vuurtoren van Katwijk. Deze, één van de oudste bewaard gebleven vuurtorengebouwen van Nederland, is 12 meter en gedurende de zomermaanden – voor een pracht van een uitzicht over de kust – te beklimmen.

📍  Vuurtoren van Katwijk, Vuurbaakplein, 2225 HZ Katwijk aan Zee

Op een klein stationnetje

streek van verrassingen Stoomtrein Katwijk Leiden

Een ontbijtje op het terras voor onze Nature Home, bagage weer in de auto en uitchecken. Dag Vakantiepark Valkenhof, dag Rijnburg. Tijd om weer verder te gaan.

Lang zitten we niet in de auto, vanuit Rijnsburg naar onze volgende bestemming is het slechts een kwartier rijden. We verruilen deze zondagochtend onze bolide voor een heuse stoomtrein, hoe leuk is dat?

Stoomtrein Katwijk LeidenStoomtrein Katwijk LeidenStoomtrein Katwijk Leiden

Op het oude stationnetje van Valkenburg (Zuid-Holland) wanen we onszelf even terug in de tijd. Alles om ons heen ademt de sfeer van vroeger, in de tijd dat de stoomtrein nog gemeengoed was.  In vroeger tijden werden niet enkel mensen maar ook goederen en grondstoffen over een dergelijk smalspoor vervoerd. Vandaag maken wij een ritje met zo’n oude trein.

De stoom blaast alle kanten op, de fluit klinkt. Tijd om te vertrekken. Langzaam zet de stoomtrein zich in beweging. Een ritje langs de oevers van het Valkenburgse Meer volgt. Fietsers langs de route houden halt en steken enthousiast de hand op wanneer de trein passeert. Een man die met zijn kleuter de hond uitlaat, zwaaien tot ze helemaal uit het zicht verdwenen zijn. Passanten grijpen naar hun mobiel en proberen zo goed mogelijk het nostalgische voertuig op de foto te zetten. Wat een leuke reacties, ik voel me bijna een beroemdheid.

Maar er is meer

Stoomtrein Katwijk LeidenStoomtrein Katwijk LeidenStoomtrein Katwijk Leiden

Zo’n rit met een oude stoomtrein is al waanzinnig leuk, maar in de streek van verrassingen wordt het nog leuker. Bij het station is een compleet museum over smalspoortreinen. En je mag (bijna) alles aanraken! Wat een feest. Onze dochter weet dan ook niet welke treinstel ze eerst wil bewonderen of welke locomotief als eerste te beklimmen. Knopjes om dingen in beweging te zetten of de wissel van het spoor omzetten. Allemaal tof.

De hele ochtend struinen we van loods naar werkplaats en van remise naar binnenmuseum. Wanneer je kind tegen lunchtijd nog steeds niet wil vertrekken, weet je dat ze het bezoek echt heel leuk vinden. Ons meisje vormt daar geen uitzondering op.

📍 Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1, 2235 SP Valkenburg

Afsluiten aan het Valkenburgse Meer

Brasserie BuitenhuisBrasserie Buitenhuis

We sluiten ons weekend in de streek van verrassingen af aan de oevers van het Valkenburgse meer met een plaatsje bij Brasserie Buitenhuis. Terwijl buiten de surfers de plas over varen, zetten wij onze tanden in een smakelijke lunch.

De streek van verrassingen, smaakt naar meer.

📍 Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2, 2235 SP Valkenburg

  • Meer info en tips over de streek van verrassingen, check even deze website
  • Check ook de foto’s van ons weekend in Katwijk en omgeving via deze highlight op Instagram

Meer uitjes in Nederland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *