Gouda is niet alleen wereldberoemd vanwege de kaas, maar ook dankzij de lekkere stroopwafels. Noem echter de siroopwafels van Kamphuisen niet zomaar een stroopwafel.

Siroopwafels vs. stroopwafels

Stroopwafel zijn wat anders dan een siroopwafesl, maar wat is dan eigenlijk het verschil? Laten we met het eenvoudigste en meest logische verschil beginnen. Tussen siroopwafels zit siroop en tussen stroopwafels stroop. Duidelijk.

Daarnaast zit het verschil in de wafel zelf. Ze worden beiden op een verschillende manier gemaakt. Zo bestaat de stroopwafel uit één wafel. Deze wordt in tweeën gesneden om de stroop ertussen te stoppen. Siroopwafels daarentegen bestaat uit twee losse, dunne wafels.

Maar wat maakt de siroopwafel dan zo bijzonder? Dat vertellen ze je graag bij Kamphuisen tijdens de Siroopwafel Experience.

Nederland Gouda Kamphuisen siroopwafels

Siroopwafel Experience

Het is een mooie zonnige dag in juni wanneer ik vanuit het station naar de Markt in Gouda loop. De authentieke winkel van Kamphuisen springt direct in het oog. Voor de pui prijkt een ouderwetse handkar. De geur van versgebakken koek komt me vanaf het Stadhuis al tegemoet. Een van de siroopwafelbakkers staat met een dienblad vol lekkers in de deuropening te wachten op de deelnemers van de exeperience.

Met een stuk koek in mijn mond, leidt een medewerkster me achter een paar gordijnen. De experience gaat beginnen.

➡️ Bestel je toegangstickets tot de experience eenvoudig online alvorens je naar Gouda gaat. Je hebt de keuze uit een regelier tickets of een zogeheten extra ticket.

Lang, lang geleden, was er eens…

Het donker in de ruimte waar ik, aan een lange tafel, plaats neem. Dan klinkt er een stem. Het verhaal over het ontstaan van de siroopwafels begint.

Siroopwafel Experience

Middels verschillende schermen in de ruimte leer ik dat ene Pieter Willem Kamphuizen rond 1810 het recept voor de siroopwafels ontwikkelde. Wat er precies in dat recept staat, dat is tot op de dag van vandaag een goed bewaard geheim.

Het verhaal vertelt ook over een boerenzoon, Jan Anker. Deze koopt het geheime recept en steekt al zijn liefde en kennis van eerlijke ingrediënten in de siroopwafel. De zonen van Jan runnen de huidige fabriek en geven je graag een kijkje in de keuken.

Maar hoe kom je in die keuken? (Dat ervaar je als je zelf aan de experience deel neemt).

➡️ Wist je dat Koningin Juliana regelmatig haar personeel naar Gouda stuurde om er siroopwafels voor haar in te slaan?

Kijkje in de keuken

Kamphuisen siroopwafelfabriek Gouda

Ben ik in de keuken of in een kermisattractie terecht gekomen?

“Wie kan er even het deeg kneden?” vraagt de dame die de experience verzorgt. Een man van middelbare leeftijd wil zich tegenover zijn vrouw niet laten kennen en stapt heldhaftig in de tredmolen. Dat valt nog niet mee zo’n siroopwafeldeeg kneden.

Kamphuisen siroopwafelfabriek Gouda

“Wie heeft er goed opgelet toen je je tanden in onze siroopwafels zette bij binnenkomst?”

Oei, ze waren erg lekker. Daar is iedereen het met elkaar over eens. Zou het lukken om uit de zes verschillende vullingen de juiste siroopwafel siroop te herkennen. Ik waag, net als de overige deelnemers aan de rondleiding, graag een poging.

Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar ik wist de juiste siroop tussen de andere vijf smaken te herkennen. Door naar de volgende ronde.

Kamphuisen siroopwafelfabriek Gouda

De siroopwafelbakker mixt, kneedt en bakt er lustig op los. Ik moet moeite doen om mijn gedachten bij zijn verhaal te houden, want ik wordt steeds afgeleid door de heerlijke zoete geur die door de ruimte danst.

Kamphuisen siroopwafelfabriek Gouda

Voor een goed overzicht op het proces, neem ik de trap naar zolder. Even waag ik een poging om de kluis te kraken om zo achter de geheime ingrediënten van de siroopwafels te komen. Helaas, de deur blijft gesloten.

Daarna volgt de keuze. Met de trap terug naar beneden of met een heuse glijbaan. Raad maar waar ik voor koos.

Ovenverse siroopwafels. Hap. Slik. Weg.

Kamphuisen siroopwafelfabriek Gouda siroopwafels

Terwijl ik mijn jurk recht trek (ja, ik koos de glijbaan), staat iets verderop de bakker me op te wachten met een heerlijke krakend verse siroopwafel. Na bijna een uur in de heerlijke geur rondlopen, mag ik nu mijn tanden in een ovenvers exemplaar zetten. Dat smaakt naar meer.

Kamphuisen siroopwafelfabriek Gouda

En wat een geluk er is nog meer. In de kleine shop zijn siroopwafels in diverse verpakkingen verkrijgbaar. En die gaan als zoete broodjes  wafels over de toonbank.

Heb je – net als ik – een entreeticket extra, dan wacht er niet alleen zo’n ovenverse siroopwafel op je, dan wordt je ook nog getrakteerd op een stroopwafelgebakje (ook niet te versmaden), een siroopwafellikeurtje (glijdt heerlijk naar binnen) en een kopje koffie/thee.

Het perfecte einde van een smakelijke rondleiding.

Siroopwafels Experience praktisch:

Nederland Gouda Kamphuisen siroopwafels

  • Het handigst is vooraf online je ticket(s) te bestellen, dan weet je zeker dat je aan de experience kunt deelnemen wanneer je in Gouda bent
  • Het dragen van een haarnetje is verplicht. Niet erg charmant, wel hygiënisch en dat is het belangrijkste. Je wil tenslotte geen haar in de siroopwafels terugvinden, toch?
  • De experience duurt ongeveer 60 minuten

📍 Kamphuisen Siroopwafelfabriek, Markt 69, 2801 JM Gouda

Meer Gouda: