Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rijksmuseum van Oudheden mummies en meer

Nederland Leiden Rijksmuseum van Oudheden

Terug in het verleden in het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden opent om 10.00 uur haar deuren. Net iets voor dat tijdstip sta ik hand in hand met dochterlief (8jr.) voor het pand op het Rapenburg in Leiden. De deuren gaan open, het avontuur wacht op ons.

Rijksmuseum van Oudheden

In groep 5 leert ons reismeisje momenteel alles over het oude Egypte. Gefascineerd komt ze dagelijks thuis met verhalen over mummies, Oesjabti en slaven die pirmades moeten bouwen. Om haar honger naar meer informatie te stillen is er maar een plek waar we heen moeten, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Rijksmuseum van Oudheden

Op zoek naar Dummie de mummie in het Rijksmuseum van Oudheden

Dummie de mummie Nederland Leiden Rijksmuseum van OudhedenDummie de Mummie Rijksmuseum van Oudheden

Eveneens in het kader van de Egypte-gekte die door ons huis waadt, zijn we sinds kort begonnen aan de kinderboekenreeks, Dummie de Mummie. En in het Rijksmuseum van Oudheden is 1+1 simpelweg 2. Voor wie Dummie niet kent; Dummie is de grappige, vierduizend jaar oude mummie uit de boeken van Tosca Menten.

Tijdens de speurtocht (te koop bij de kassa) neemt hij de kinderen mee door de Egyptische zalen van het museum. Samen ontdekken de kids de boeiende wereld van farao’s en mummies.

“Mam, kom we moeten deze kant op,” trekt een enthousiast meisje aan mijn arm. Dummie we komen er aan.

Egypte

Ik heb ze niet geteld, maar de wereldberoemde Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bestaat uit

niet minder dan 1.400 voorwerpen.

Nederland Leiden Rijksmuseum van Oudheden

Zo hard als ze aan mijn arm trok om de Egyptische zaal binnen te gaan, zo hard trapt ze eveneens op de rem. “Mam”, spreekt ze me streng toe; “je moet wel bij mij blijven, anders missen we straks een aanwijzing van Dummie.” Elke aanwijzing die ze in het boekje leest, wordt uitgeplozen en het antwoord in het boekwerkje genoteerd. Pas als ons dametje klaar is, mag ik ook verder lopen.

De kleurrijke mummiekisten en de mummies zijn een beetje spannend. “Het is hier zo donker en stil. En ze kijken zo raar.”

Rijksmuseum van Oudheden

Ze heeft goed opgelet in de klas. Zo herkent ze Osiris, toont me herogliëfen die de juf op het digibord heeft laten zien en lepelt nog meer wetenswaardigheden op. Ze zou zo een rondleiding kunnen geven.

“Weet jij hoe die potten ook al weer heten? Ik ben het even vergeten. Die potten waar het hart en zo ingedaan werden als ze een mummie maakten.” Gelukkig heb ik zelf tijdens (kunst)geschiedenis ook goed opgelet en kan ik haar het antwoord geven. Weet jij hoe deze potten voor de organen genoemd werden?

Lichtshow

“We moeten wel de tijd in de gaten houden,” klinkt het ineens bezorgd. Terwijl we een warme heerlijke chocomel met slagroom wegdrinken in het museumcafé, kunnen we goed in de gaten houden of de lichtshow  op de Egyptische tempel in de centrale hal van het museum al begint.

Wanneer de klok reeds 11.30 uur gepasseerd is, wordt mevrouwtje ongeduldig. “Waarom gebeurd er niets?” Ik opper dat ze dat maar even moet gaan vragen. Enigszins aarzelend loopt ze naar de kassa. Daarna wild armebarend dat ik moet komen. “Ze gaan de show NU aanzetten, kom!”

Wat de volgende vier minuten aan ons voorbijtrekt is een waar spektakel. Zo mooi dat ik spontaan vergeet er een foto van te maken, maar dit Youtube filmpje geeft je een goed idee.

Ik snap het ongenoegen van onze jonge museumbezoeker. “Nu al afgelopen? Ik wil het nog wel een keer zien.” Dat snap ik, maar er wachten nog andere schatten op ons.

Maar er is meer

Voor ons was de Egypte collectie de belangrijkste reden voor een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden, er is echter nog zoveel meer te zien. In de vaste tentoonstelling ‘Nederlanders en het oude Nabije Oosten’ lopen we langs vitrines gevuld met prachtige voorwerpen uit  onder andere Syrië, Iran en het oude Mesopotamië.

Archeologie van Nederland en Archeologie uit je achtertuin hebben niet alleen bij ons meisje minder interesse, het lijkt of vrijwel alle museumbezoekers deze zaal links laten liggen. We zijn de enigen tijdens het moment van ons bezoek. In de wat donkere zolder passeren we 300.000 jaar geschiedenis in ons eigen land. In de tien meter lange ladekast vinden we zelfs archeologische vondsten uit onze eigen woonplaats.

Griekenland, Etrurië en het Romeinse Rijk trekken aan ons voorbij in de vaste tentoonstelling ‘Klassieke wereld’. Prachtige beelden, bronzen maskers en helmen. Ik zou best langer willen blijven, maar daar denk iemand van pakweg 1.30 meter niet hetzelfde over.

Rijksmuseum van Oudheden, tot een volgende keer!

Rijksmuseum van Oudheden

Meer Leiden

  • Schuif voor een heerlijke lunch aan bij De Waag, de huiskamer van Leiden. Een toffe plek met goede kaart. Wij streken er neer en genoten van een megagroot bord nachos en een overheerlijke clubsandwich.
  • Bezoek zeker ook even Young Rembrandt Studio. Tijdens een 7 minuten durende videoprojectie leer je alles over de jonge Rembrandt. Entree is gratis, donatie wordt op prijs gesteld.
  • Combineer je bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden met het Rijksmuseum Boerhaave, misschien bij de meesten wat minder bekend, maar een bezoek meer dan waard.
  • Trekvaartroute Leiden | Blauwe ader in de Bollenstreek

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *