Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rembrandt Route Leiden – In de (AR) voetsporen van de oude meester

Combineer Augmented Reality met een van de grootste meesterschilders van ons land en je hebt een interessante Rembrandt Route die je – met je telefoon in de hand – dwars door Leiden brengt.

Rembrandt Route

Samen met ons reismeisje (8 jaar) sta ik stipt om 10.00 voor de deur van de VVV in Leiden. “Wij gaan  de Rembrandt Route doen,” meldt mijn kleine avonturier nog voordat ze de vriendelijke medewerkers heeft gegroet. “Een goede keuze,” lacht de medewerkster ons toe. “In principe hebben jullie alleen een telefoon nodig, maar het boekje van de stadswandeling is wel zo handig. En leuk als naslagwerk wanneer je aan het einde van de dag weer thuis bent.”

Folder AR Route Leiden Nederland

De frisse herfstwind blaast langs mijn vingers terwijl onder ongeduldig oog van ons meisje de Augmented Reality app installeer. “Is tie al klaahaar?,” Laden duurt lang wanneer je 8 jaar bent en vol ongeduld op pad wil. “Bijna,” antwoord ik haar. We kunnen zo van start gaan.”

➡️ Tip: Kijk ook de serie ‘Het Raadsel Rembrandt‘, gepresenteerd door Onno Blom, de man die ook je gids is in je AR Rembrandt Route in Leiden

Rembrandt Route Leiden

Langs het water

Gewapend met mijn telefoon in haar hand, speelt ons reismeisje vandaag voor gids in Leiden. Zo’n app goed interpreteren en de juiste weg vinden valt nog niet mee. “We moeten het water blijven volgen,” klinkt het zelfverzekerd. Een advies waarvan ik niet zo zeker ben of ik het op moet volgen, maar ik wil de pret niet bederven en hobbel gedwee achter haar aan. Niet veel later klinkt het “Huh?!”. Wanneer ik informeer wat er aan de hand is, trekt ze een kleine pruillip. “Mam, dit is niet nummer een. We zijn nu bij…. nummer vijfentwintig…..” Als ik haar gerust stel dat dat echt niet erg is laat ze Onno Blom, de stadsgids van de app, zijn verhaal doen.

AR app Rembrandt Leiden Nederland

Eerste (of laatste?) stop op de Rembrandt Route: De Lakenhal

We staan voor de Lakenhal. Niet geheel vreemd dat de Rembrandt Route ons hierheen voert. Het museum herbergt immers schilderijen van deze meester, evenals werken van zijn tijdgenoten. Het pronkstuk is wellicht wel het Historiestuk waarop ook een zelfportret van de schilder te vinden is. Ga je niet naar binnen, dan wacht de kunstenaar buiten op je. Een groepje Amerikaanse toeristen wacht geduldig om een voor een met het beeld op de foto te gaan. Oh, en natuur wacht op je telefoon een toffe AR verrassing.

kerk Leiden

Kris kras door Leiden

Zoals gezegd, navigeren is geen sinecure als je pas acht levensjaren telt. Bij gevolg; de logica in de route is ver te zoeken. We gaan kris kras door de stad, van hot naar her en van hier naar daar. Dat geeft niets, de app pikt het signaal vanzelf wel weer op.

Leiden molen brug Nederland

Na een paar keer – toch – fout lopen, arriveren we bij Molen De Put. Rembrandt was immers een molenaarszoon. Molen waren dan ook een geliefd onderwerp voor zijn schilderijen. En zeg nu zelf, dit is toch een pracht exemplaar.

Rembrandt Route Leiden Nederland

Een Rembrandt Route lopen en het geboorteplek overslaan, dat kan natuurlijk niet. Onze route brengt ons dan ook langs de gevelsteen waarop zijn geboortejaar te lezen valt.

Rembrandt Leiden Nederland

“Mam. Mam! Moet je kijken! Op de muur. We staan in de Weddesteeg. Zelf bewonder ik net het kunstwerk op het midden van het pleintje, wanneer ik weet dat ik mijn activiteiten zal moeten staken, om een blik op mijn telefoon, in een kinderhand, te kijken. “Dit is echt gaaf!”

Het leuke van deze route is dat je de stad op een heel andere manier beleeft dan wanneer zonder route de stad in gaat. De AR maakt het – zeker voor de jongste generatie – nog interessanter. Wat ons betreft een echte aanrader.

Van Rembrandt naar Einstein

Einstein Leiden

Uren later geven we onze voeten wat rust. Wat een hoop voetstappen lieten we deze ochtend achter. Tijd om even aan de inwendige mens te denken. We schuiven aan bij Einstein aan de Nieuwe Rijn. Helaas, begint het net een beetje te regenen, dus een tafeltje op het terras zit er even niet in. Binnen is het ook gezellig.

Ik leg mijn telefoon aan de oplader en blader nog wat door het boekje. Het blijkt dat we een aantal plekken overgeslagen hebben. Dat bewaren we dan maar voor een volgend bezoek aan Leiden. We laden onszelf op met een lekkere lunch en gaan dan iets anders tofs doen. Naar het vernieuwde Naturalis.

➡️ Mocht je je afvragen wat Einstein met Leiden te maken heeft, lees dan dit artikel van National Geographic

Rembrandt Route praktisch:

  • De app van de Leidse AR Rembrandt Route is gratis te downloaden
  • Let echter wel op; niet alle toestellen ondersteunen deze Augmented Reality
  • De app is een aanvulling op het boekwerkje over de route, het boekje schaf je aan bij de VVV Leiden
  • De route leidt je ook langs de Young Rembrandt Studio. Ook hier wordt moderne techniek gecombineerd met het verhaal van de oude meester. Stap zeker even binnen, de ‘voorstelling’ duurt zeven minuten en is zeer de moeite waard

Meer Leiden:

Leerzame middag bij Rijksmuseum Boerhaave
Vriendinnendag Leiden, de sleutel tot een gezellige dag

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Wat leuk! Leiden is sowieso een mooie stad en ik schilder ook graag (portretten). Ik had nog meegedaan aan het programma over Rembrandt met een schilderij. (helaas niet in de prijzen gevallen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *