Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Leerzame middag bij Rijksmuseum Boerhaave in Leiden

Nederland Leiden Rijksmuseum Boerhaave Anatomisch Theater

Wanneer je schoolgaande kinderen hebt, herken je het direct. Het fenomeen studiedag. Voor sommige ouders een hel. Niet bij ons. Wij gebruiken deze dagen om er op uit te gaan. Dit maal gaan we een dagje naar Leiden voor een leerzame middag bij Rijksmuseum Boerhaave.

Nederland Leiden Rijksmuseum Boerhaave planetarium

Rijksmuseum Boerhaave, ontdek de wereld van wetenschap

Samen met ons 8-jarige reismeisje ben ik op pad in Leiden. In de ochtend brengen we een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden. Aansluitend leren we meer over Rembrandt bij de gelijknamige experience en we sluitende de dag af met een bezoek aan Rijksmuseum Boerhaave. De schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Nog maar amper een voet over de drempel van pand gezet, is ons leergierige groep 5-er niet te houden. “Deze kant op mam!”

Anatomisch Theater

“Het begint zo. Nog een paar minuutjes. Mag ik alvast gaan zitten?” We nemen plaats op de miniscule houten bankjes van het anatomisch theater. Volgens de informatie het enige in Nederland. Echter wel een replica van het origineel van de Leidse Universiteit. Met de koptelefoon al op haar hoofd en ingehouden adem kijkt ons meisje naar de klok die aftelt tot het begin van de film.

In een paar minuten reizen we door de tijd. Niet minder dan vijf eeuwen geschiedenis trekken even aan ons voorbij. Een zachte kneep in mijn hand, wanneer de skeletten boven ons hoofd ineens in de spotlight worden gezet. Daarna een kinderlijk gegrinnik om de meneer op de tafel zonder onderbroekie aan.

“Mam, zullen we de film nog een keer kijken? Nu schrik niet meer omdat ik weet wat er gaat komen en onthou ik beter wat er vertelt wordt.”

Gouden eeuw

Via een trap bereiken we de eerste afdeling van het museum. Een zaal die in het teken staat van de Gouden eeuw. Andreas Vesalius was een Brabants arts en anatoom en één van de grondleggers van de anatomie. Daarnaast is deze beste man is goed voor wat gegil door een museumzaal.

Nederland Leiden Rijksmuseum Boerhaave anatomie

“Zal ik het doen? Lijkt me zo raar. Er kan echt niets gebeuren, toch mama?” Aarzelend legt onze kleine professor haar arm op een wit vlak. Een scalpel maakt een snee in haar opperhuid. Een tangetje trekt de spieren opzij net zo ver tot het bot zichtbaar is. “Ah! Mam, dit is echt raar!” Het lijkt levensecht, maar wanneer ons meisje haar arm van de plaat afhaalt is er geen schrammetje te zien.

Nederland Leiden Rijksmuseum Boerhaave microscoop

Ziekte & Gezondheid

Nadat de operatie voltooid is, het indrukwekkende planetarium van alle kanten bekeken is en er door een microscoop getuurd is, lopen naar de volgende zaal. Hier gaan we alles leren over ziekte en gezondheid.

“Gatsie, zaagden ze daar dan je arm of been mee af?” wijzend op de vitrines die over amputatie gaan.  Gebiologeerd houdt ze stil bij de negatieve-drukrespirator oftewel ijzeren long. “Wel goed, maar ook wel zielig voor dat meisje” concludeert ze na zien van het filmpje over de werking van het apparaat.  Om direct verder te huppelen naar het volgende item in het museum.

“Was ik ook zo klein?” wijzend op een nagemaakte buik met een foetus er in.  “Maar nu kan ik alles zelf!”

Machtige verzamelingen

Rijksmuseum Boerhaave omschrijft deze afdeling als de voorganger van Google en Wikipedia. Een verzameling van planten, dieren en boeken.

Helaas, voor het museum wordt dit gedeelte door onze jongste bezoeker als niet zo leuk bestempelt. Snel verder….

 telefoon

Water, stroom en data

“Wat moet ik dan doen? Ik weet toch niet hoe dat werkt! Doe jij het dan nog eens voor.” We staan samen voor een telefoon met een draaischijf. De opdracht luidt, draai 95. Simpel zou je zeggen, maar niet voor de generatie smartphone. Wanneer het mini-me lukt, klink elders in de zaal gerinkel. “Deed ik dat?” vraagt ze verschrikt.

In tegenstelling tot de vorige zaal, zijn we hier niet weg te slaan. Een proefje hier, een testje daar. Alles is interessant.

proefje

Rijksmuseum Boerhaave maakt nieuwsgierig

“Wat, gaan we nu al weg?” Dat is altijd een goed teken. Dat geeft aan dat madammetje het naar haar zin heeft gehad en het interessant vond.

Rijksmuseum Boerhaave prikkelt de nieuwsgierigheid en bevordert de creativiteit. Zaken waar het in de wetenschap om draait.

➡️ Lees ook: Stedentrip Leiden met kinderen – zeker doen

Rijksmuseum Boerhaave Praktisch

  • Rijksmuseum Boerhaave is dagelijks geopend, echter op maandag gesloten
  • Gedurende de schoolvakanties is het museum wel geopend op maandag
  • In het weekend heb je de mogelijkheid deel te nemen aan de gratis zogeheten instap-rondleidingen
  • Extra fun voor kids: Schateiland Boerhaave
  • Meer info (omtrent openingstijden, entreegelden etc.) check de website van Rijksmuseum Boerhaave

Meer musea:

Tropenmuseum Amsterdam, avontuur binnen handbereik
Kennis maken met Museum Kunst & Geschiedenis Brussel

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Wat een leuk museum. Rijksmuseum van Oudheden heb ik wel vaker bezocht, maar Rijksmuseum Boerhaave nog nooit. Lijkt me ontzettend leerzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *