Search
Close this search box.

Ons Kloosterpad | Van Abdij Koningshoeven naar Landpark Assisië

Koningshoeve

Op 1 mei 2021 zag Ons Kloosterpad, een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in het midden en oosten van Brabant, het levenslicht. Enkele dagen later, strikken we de veters van onze wandelschoenen en maken ons op voor een bijzondere tocht door het Brabantse land.

Van de vijftien etappes, waarin het pad opgedeeld is, kiezen we willekeurig etappe 13 uit, een tocht van Abdij Koningshoeven in Berkel Enschot naar Landpark Assissië in Biezenmortel.

Roest en riet

Op een frisse maandagochtend in mei, zijn we de enigen die de bus bij halte Koningshoeven in Berkel Enschot verlaten. Hoog in de boom krast een ekster, in de verte ploegt een boer met zijn tractor door de Brabantse klei, het wegrijden van de bus, is het laatste restje geluid dat de omgeving vult. Voor de gesloten poort slaan we het Bindboek open, nemen de kaart ter hand en beginnen te lopen.

Abdij Koningshoeven Berkel-Enschot

De Eindhovenseweg lopen we af. De eerste kilometers langs het Wilhelminakanaal zijn niet direct de meest boeiende. Het voetpad ontbreekt en auto’s zoeven er hard over het asfalt. Gelukkig mogen we bij wandelknooppunt 86 de doorgaande weg verlaten en slaan af naar het moerassige dal van het riviertje de Nieuwe Leij. De contouren, opgetrokken in roestig staal, van een van de eerste stenen huizen in Tilburg, Huize Moerenburg, passen perfect bij het verleden van deze voormalige industriestad.

Het riet deint zachtjes heen en weer terwijl we ons Bindboek openslaan en meer informatie opzoeken over het huis uit de 14e eeuw. Het pand kende een carrière als dependance van de Belgische abdij van Tongerlo, diende als pastorie en werd tenslotte een woonhuis. Donkere wolken pakken samen boven het enorme kunstwerk. Tijd om verder te stappen.

Moerenburg Tilburg

Onze Lieve Vrouw van Altijd voorbijrazende treinen

 Maandagochtend en een weer-app vol onheilspellende voorspelling zijn twee factoren die ervoor zorgen dat we weinig wandelaars op onze route treffen. Slechts aan het begin van de Broekstraat, een onverhard pad dat leidt naar Laag-Heukelom, een buurtschap in de gemeente Oisterwijk, zien we twee mensen die de hond uitlaten. Wanneer het zandpad plaatsmaakt voor een fietspad langs het spoor, worden we getrakteerd op een flinke portie regendruppels. Schuilend onder de spoorbrug worden we vergezeld door een oudere heer op een krakkemikkige fiets. Met een ruiten zakdoek wrijft hij de druppels van zijn dikke brillenglazen. Wat ons hier brengt, vraagt hij. Ons Kloosterpad zegt hem niets, maar gretig bladert hij door ons Bindboek. ‘Zoveel fraais, gewoon, hier in ons eigen Brabant,’ lacht hij verbijsterd. ‘Inderdaad.’

wandelbankje

Een flauw zonnetje verdringt de laatste regenwolken. Het is niet ver meer naar het Mariakappelletje aan de Spoordijk. Het kleine beeldje, ingezegend in de parochiekerk van de H. Caecilia te Enschot, zorgt voor een veilige spoorwegovergang. Eenmaal het spoor overgestoken, brengt de Kerkstraat ons naar onze volgende stop.

Ons Kloosterpad etappe 13 Abdij Koningshoeven naar Landpark Assissië

Job op Ons Kloosterpad

 Ons gevoel zegt, de rechte weg naar de Sint Caeciliakerk, blijven volgen. De bordjes leiden ons echter naar de Oude Toren in Enschot. De restanten van deze middeleeuwse kerk, die in de negentiende eeuw gesloopt werd, zijn het kleine ommetje zeker waard.

De kerkklokken luiden. Twaalf uur. Tijd voor een gigantische regenbui. We glippen de kerk binnen en wachten tot de regenwolken plaatsmaken voor de zon. Amper een voet over de drempel gezet, krijgen we bezoek. De koster komt een kijkje nemen wie er zich schuilhouden in het neogotische godshuis. ‘U moet wat harder praten, ik ben wat doof.’ We herhalen de woorden Ons Kloosterpad. Ook deze beste man moet bekennen nog niet van het pad gehoord te hebben. Wel verklapt hij ons over een eeuwenoud perkament dat achter de een gedenksteen bij de entree schuilgaat. Wat erop vermeld staat weet hij niet; ‘maar het is heel oud, dat sowieso,’ verzekert hij.

De druppels blijven met bakken uit de hemel vallen. Ook een pastoraal medewerker merkt de ‘vreemdelingen’ in zijn kerk op. We vragen hem naar de heilige Job, waarover het Bindboek meldt dat zijn beeld veel bedevaartgangers trekt. Toeval wil dat we precies op de dag waarop normaliter Sint Job (10 mei) gevierd wordt in zijn deze belanden.

‘Volgens het Oude Testament, zo licht de medewerker toe, ‘werd Job door de duivel op proef gesteld. Hij was rijk maar de duivel nam hem alles af in de hoop dat hij zijn geloof zou verliezen, maar Job bleef trouw en hield hoop. Zijn volharding werd uiteindelijk beloond, nadat de satan opgaf, zegende God Jobs verdere leven.’ De laatste woorden amper uitgesproken, breekt de hemel open. We bedanken de man voor het prettig onderhoud en zetten onze tocht voort.

glas in lood

Nieuw in oud

Voor het oude Trappistinnenklooster van de voormalige Abdij O.L. Vrouw van Koningsoord staat een grijze foodtruck. Het voertuig heeft niets met de bewoonsters van weleer, maar alles met het unieke restaurant Hemels. Een fijne plek om even aan te leggen en de opgedane indrukken te verwerken. Het klooster dient tevens als unieke woonlocatie en doet daarnaast dienst als bibliotheek, cultureel centrum en muziekschool.

restaurant

Ons Kloosterpad brengt ons via Maria naar Assisië

Met nog zo’n drie kilometer te gaan, lacht de zon ons opnieuw toe. Al stappend langs ijs- en melkboerderijen passeren we wederom een Mariakapel. Via leemputten en een kaarsrechte geasfalteerde weg bereiken we het eindpunt van etappe 13 van Ons Kloosterpad, Landpark Assisië. Broeders Penitenten ontwikkelden meer dan een eeuw geleden een broedplaats voor kwetsbaren in de samenleving. Bij het betreden van het terrein worden we door een aantal bewoners hartelijk welkom geheten. Een fijnere afsluiting van onze wandeling hadden we niet kunnen wensen.

Landpark Assissië

Ons Kloosterpad Praktisch:

  • Of je nu op een originele manier Brabant te voet wil verkennen of op zoek bent naar bezinning, Ons Kloosterpad combineert moeiteloos cultuurhistorie en spiritualiteit. De 15 etappes nemen je mee door het Brabantse land en in de kloosters onderweg is het mogelijk een dienst bij te wonen of zelfs te overnachten.
  • Ons Kloosterpad is een samenwerkingsproject van kloostergemeenschappen, provincie, Erfgoed Brabant, Visit Brabant, Konferentie Nederlandse Religieuzen, gemeenten, universiteiten, zorginstellingen, terreineigenaren, musea, archieven en kunstenaars.
  • Om wandelaars van Ons Kloosterpad op weg te helpen is er een Bindboek. Deze gids verbind je met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad. In het boek worden de etappes beschreven. Maar het bindboek wil ook een inspiratieboek zijn, met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters. Het boek kost € 29,50 en is te koop bij verschillende kloosterlocaties en via Berne Media.
  • Vijftien kunstenaars maakten prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. De souvenirs zijn te koop bij of in de buurt van de kloosterlocaties.
  • Voor meer informatie raadpleeg je de website Brabants Kloosterleven, waar het alles over de wandelroute te vinden is.

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in Te Voet Wandelkrant van Nederland

Ons Kloosterpad etappe 13 Abdij Koningshoeven naar Landpark Assissië

Meer wandelen:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *