Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ons Kloosterpad | 330 km. wandelen langs Brabantse kloosters

Ons Kloosterpad Bindboek op bankje

Op 1 mei 2021 begonnen de eerste wandelaars aan Ons Kloosterpad, een 330 kilometer lang wandelpad lang 50 (voormalige) Brabantse kloosters. OmniTraveler wandelde – tot nu toe – twee trajecten om een indruk te krijgen van dit nieuwe pad.

Brabants kloosterjaar

2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar en niet geheel zonder reden. Maar liefst vier Brabantse kloosters vieren dit jaar een jubileum, de oudste, de abdij van Berne, blaast zelfs 900 kaarsjes uit. Naast een reeks van lezingen en evenementen leidde het kloosterjaar tot de totstandkoming van Ons Kloosterpad.

Het klooster van het Catharinadal (750 jaar) ligt niet op de route. Ben je wel geïnteresseerd in trek dan een keer naar Oosterhout. In dit artikel lees je meer over de Norbetinessen, de wijn die ze produceren en Oosterhout in het algemeen.

bier van de Abdij van Berne
Naast de abdij van Berne ligt een proeflokaal. Schrijf je in voor een rondleiding en proef aansluitend van een goed glas abdijbier.

Zonder Bindboek, geen Ons Kloosterpad

Het Bindboek is je inspiratieboek voor onderweg. Zonder Bindboek, geen Ons Kloosterpad, daar komt het eigenlijk op neer. Het bindboek bestaat uit het boek vol achtergrondverhalen en de routekaarten die je langs het pad leiden. Het boek is bij de meeste kloosters op de route aan te schaffen (voor vertrek), maar handiger is om het voorafgaand aan je eerste etappe het online te bestellen. Een deel van je aankoopbedrag komt ten goede aan de instandhouding van de kloosters.

Bindboek Ons Kloosterpad

Routes van Ons Koosterpad

Zoals gezegd zonder Bindboek, geen Ons Kloosterpad. Hoewel er grotendeel gebruik wordt gemaakt van het wandelknooppuntennetwerk, wordt er hier en daar ook van afgeweken. Bovendien hoe weet je zelf hoe je welke knooppunten met elkaar dient te verbinden om de route goed samen te stellen?

De route van 330 kilometer is opgedeeld in 15 etappewandelingen, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. Elke etappe start en eindigt bij een klooster.

Ons Kloosterpad Brabant Nederland

Overnachten op de route van Ons Kloosterpad

Je kunt de verschillende etappes als dag wandeling lopen, maar je kunt er ook een aaneengesloten lange afstandswandeling van maken en onderweg overnachten. Daarbij kun je gebruik maken van reguliere accommodaties op de route, maar om in de sfeer te blijven is een overnachting in de deelnemende kloosters van toegevoegde waarde. In de abdij van Berne slaap je niet alleen op heilige grond, je maakt ook deel uit van de gemeenschap, want je eet samen en woont ook het gebed bij.

OmniTraveler sliep voorafgaand aan etappe 1 – ’s Hertogenbosch – Abdij van Berne – bij Kloosterhotel de Soete Moeder. Een aanrader voor iedereen die wel in kloostersfeer wil blijven, maar ook van de geneugten van vandaag de dag geniet.

Abdij van Berne
Overnachten in de Abdij van Berne en ontbijten met de Norbertijnen.

Voor wie is Ons Kloosterpad?

Ons Kloosterpad is er voor iedereen. Voor de wandelaar die op zoek is naar mooie routes in Brabant. De pelgrim die de stilte wil ervaren, met God in in zijn of haar buurt. Voor iedereen die nieuwsgierig is wat er eigenlijk achter die – dikwijls dikke – kloosterdeuren afspeelt.

Meer informatie over het pad, de overnachtingen, het boek en souvenirs (ja die zijn er ook nog)  lees je na op deze website.

Ga jij het kloosterpad lopen? En met welk doel?

Kapelletje Ons Kloosterpad

Meer wandeltips

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *