Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amsterdam door! Gijs & Floor | Wandelen met een frisse blik

Gijs & Floor lopen Amsterdam door

Wie denkt Amsterdam te kennen, neemt Amsterdam door! Gijs & Floor even ter hand. Zeker weten dat je, al bladerend door het boek, tal van plekken ontdekt die je niet eerder met eigen ogen in onze hoofdstad zag.

Lang leve de lockdown

Het is niet anders, 2020/21 staat in het teken van corona en de bijbehorende maatregelen. Gijs & Floor slaan zichzelf al wandelend de lockdown door in niet minder dan 174.00 stappen. In totaal goed voor zo’n 4 uur per wandeling waarvan er 9 wandelingen in 7 thema’s in het boek zijn beschreven. En passant noteerden ze niet minder dan 380 anekdotes en maakten 383 foto’s. Het boek wordt opgeluisterd met 7 grote Jan Rothuizen-tekeningen. Alvorens het boek daadwerkelijk tot stand kwam dronk het duo 3 borrels in de Pijlsteeg, bezocht men 1 boekhandel en 1 bloemenzaak. En dan was er ook nog iets met oliebollenkramen, ijszaken, eenden en een nijlpaard. Dat wekt je nieuwsgierigheid wel op, niet waar?

Amsterdam door! Gijs & Floor

In verschillende wandelingen Amsterdam door

Het rijk geïllustreerde boek is praktisch opgedeeld in verschillende hoofdstukken, voor elke route of thema een hoofdstuk. Allen startend op de Dam. Start walking.

Noord

Beginnend met een wandeling in Noord. Startend op de Dam, maar al snel wijken de wandelaars van de geijkte paden af. Al slenterend brengen ze een bezoek aan Buiksloot en het Vliegenbos. Heb jij al eens geschommeld op WannaSwing? Een muziekinstallatie die tonen van Nederlandse componisten laat klinken wanneer je schommelt.

Tip: Overnachten in Noord? Kies voor dit leuke brugwachtershuisje in Buiksloot.

Architectuur wandeling

Dat ‘Het Schip’ niet kon ontbreken op deze wandeling, is voor OmniTraveler geen verrassing. Wat ons betreft is dit blok van arbeiderswoningen opgetrokken in de Amsterdams School stijl, misschien wel het mooiste pand in de stad. Tot verrukking van onze junior (10jaar) is er ook plaats voor de skatebaan op Zeeburg. En of we de parkeergarage van warenhuis de Bijenkorf een vermelding waard vinden, daar kunnen we nog wel een discussie over opzetten.

Amsterdam door: naar Oost

Oost is doorgaans onbekend en je weet wat ze van onbekend zeggen. Precies, dat is onbemind. De auteurs weten echter genoeg bijzondere en beminnelijke plekken bij elkaar te wandelen. Een deel van Amsterdam waar aan diversiteit geen gebrek is. De plek waar Theo van Gogh het leven liet, regenboogtegels het trottoir sieren en het slavernijmonument in het Oosterpark diepe indruk maakt.

Jan Rothuizen

Thema begraafplaatsen

Bij een wandeling met het thema begraafplaatsen denk je wellicht als eerste aan Cimetière du Père-Lachaise in Parijs, maar ook Amsterdam heeft heel wat bijzondere graven en laatste rustplaatsen van bekende Nederlanders. Om een tipje van de sluier – of moet ik van de deksel zeggen – op te lichten. De meest merkwaardige stop die ons tweetal maakt, is bij de kist van de schepper van nachtclub Roxy. Het graf kan geopend worden om er in te gaan zitten……

Zuid

Amsterdam-Zuid brengt je naar het chique deel van de stad, maar ook naar volkszanger André Hazes en de beroemde Albert Cuypmarkt. Een gevarieerd loopje dus.

zuid

Thema: Ambachten

‘Twaalf ambachten en dertien ongelukken’ is op dit hoofstuk uit het boek Amsterdam door!, gelukkig niet van toepassing. Sterker nog de lezer krijgt een fijn inkijkje bij tal van ambachtslui, variërend van de vrijwilligers die de stoomboten van het Scheepvaartmuseum onderhouden tot een dame die met de hand oesters beschildert.

Amsterdam door: Go West

Wie Amsterdam-West zegt, zegt de Jordaan. Een wandeling met een interessante kijk op het voormalige arbeidskwartier van de stad. Wist je trouwens,  dat, verstopt op een terrein dat volop in ontwikkeling is, een echte Keith Haring te vinden is?

Parklife

In een stad zonder groen kan een mens niet leven. Gelukkig zijn er tal van groene zones te vinden in Amsterdam, variërend van kleine burgerinitiatieven tot grote parken, waar je – in tegenstelling tot het bekende Vondelpark – geen kip tegenkomt. Blader door de bladzijdes en gooi bij je volgende bezoek aan de hoofdstad je tas vol lekkers zodat je ergens neer kunt strijken voor een fijne picknick.

Opdat wij niet vergeten

Mooi om te zien hoe in het boek Amsterdam door! ruimte is voor de dodenherdenking op 4 mei. Loop in stilte langs het monument op de Dam, en het standbeeld van Anne Frank. Hou halt bij de tranen op het Max Euweplein en hou je ogen open voor de Stolpersteine.

Kunst in de kijker

Als je het ons vraagt, had dit hoofdstuk net zoveel pagina’s kunnen tellen dat het complete boek. Knap hoe ons wandel duo een schifting heeft weten te maken uit alle kunst die er in het openbaar in Amsterdam te bewonderen is. Van fraaie tegeltableaus tot beelden van glanzende stalen buizen en van street art tot statige standbeelden.

Amsterdam door! Gijs & Floor

Amsterdam door naar het Oostelijk & Westelijk Havengebied

Het Oostelijk en het Westelijk Havengebied kregen ieder een eigen hoofdstuk. De ene route voert je langs voormalige industrie die plaats maakt voor nieuwe woonwijken de andere laat je flaneren langs het water.

Herengracht

Deze wandeling is er een met een persoonlijke noot. Heeft te maken met de familie van Gijs. Dat en alles over adellijke families en de vele statige grachtenpanden die het water omzomen.

Thema: Oog voor detail

Zoals de auteurs zelf aangeven, is dit hoofdstuk eigenlijk een toegift. Ze ontdekten wat vele wandelaars ontdekken, te voet vallen je zoveel meer zaken op. Daarom nog een opsomming van interessante gevelstenen, gapers en heerlijke etalages.

Zangfietspad

Ook met Kerst Amsterdam door

Last but not least. een heuse kerstwandeling op de laatste pagina’s van het boek. Peace, joy and happiness.

Amsterdam door! praktisch

Na het lezen van het boek, willen we maar een ding. In de intercity direct springen en op pad in onze hoofdstad. Het boek staat bol van de onontgonnen plekken in onze hoofdstad. De routes zijn luchtig beschreven en het bijpassend beeldmateriaal wekken de wandellust extra op. Om heel eerlijk te zijn, de – in onze ogen chaotische-  tekeningen van Jan Rothuizen, voegen niet perse iets toe aan dit wandelwaardige boekwerk.

  • Amsterdam door! Gijs & Floor
  • Tekst & foto’s: Floor van Spaendonck en Gijs Stork
  • Tekeningen: Jan Rothuizen
  • Vormgeving: Jelle F. Post
  • Verkoopprijs: € 22,50
  • ISBN 978 90 8301 48 69
  • 224 pagina’s, paperback met flappen, 167×220 mm
  • Verkrijgbaar vanaf half mei 2021 in je boekhandel, via Bol.com of via de site van uitgeverij Fjord
  • Meer Gijs & Floor? Check hun website


Amsterdam door! Gijs & Floor | Wandelen met een frisse blik op de stad

Meer inspiratie om onze hoofdstad te ontdekken

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *