Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Geef mij maar Amsterdam Oost’, aldus local Kornelis

24H Zuidoost Festival Hart I amsterdam lettersBas UterwijkRedactioneel

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Kornelis je mee naar Amsterdam Oost.

Geef mij maar Amsterdam Oost

Geef mij maar Amsterdam. Om specifieker te zijn, Amsterdam Oost. Een heerlijke wijk rondom het Oosterpark die zoveel te bieden heeft! In deze tijden loop ik vaak even een rondje door mijn buurt, de Oostelijke Eilanden. Dat klinkt een stuk tropischer dan het in werkelijkheid is overigens. Op Oostenburg wordt momenteel een compleet nieuwe woonwijk uit de grond gestampt rondom de plek waar ooit mijn favoriete hotspot te vinden was, stadsstrand Roest. Dat komt als het goed is weer terug, en wordt hopelijk net zo’n fijn plekje als dat het altijd was.

Amsterdam Oost volgens local Kornelis van der Krieke

Een ander fijn wandelrondje gaat langs de Veemkade, een brede kade waar je heerlijk in het zonnetje loopt (als die er is), en waar in de avond prachtige zonsondergangen zijn over de IJhaven als de zon wegzakt achter het Centraal Station.

Oosterpark

Natuurlijk kan het Oosterpark ook niet ontbreken bij een wandeling door Amsterdam Oost. Het park is een paar jaar terug volledig gerenoveerd en is nu een heel fijn en overzichtelijk park, waar je kunt sporten, maar ook heerlijk in het gras of aan het water kunt chillen in de zomer. Daarnaast mag je in het Oosterpark nog gewoon BBQ’en, dus dat is ook een groot voordeel.

Oosterpark marjolijn pokorny

Zwemmen in Amsterdam Oost

In de zomer zijn er twee plekken waar je heerlijk aan het water kunt liggen en een duik kunt nemen. De Bogortuin ligt op Java-Eiland, en kent hoge kades waar je van af kunt springen, maar ook een gedeelte waar je makkelijker het water in kunt lopen. Het Marineterrein is een, je verwacht het niet, een oud terrein van de Marine. Hier is een groot grasveld aan het water, heeft steigers over het water waar je heerlijk kunt zwemmen, met uitzicht op het Scheepvaartmuseum.

Musea in Amsterdam Oost

Tropenmuseum-Amsterdam-Nieuw-Guinea

Een must do is het Tropenmuseum bezoeken. Het maakt niet uit wat voor tentoonstelling er is, het prachtige gebouw zelf is al een bezoek waard. Op dit moment is er een expositie over gender en over Indonesië en Bali, heel interessant. Een ander prachtig gebouw is het Scheepvaartmuseum, waar vooral de gigantische binnenruimte met glazen dak de aandacht trekt. Ook liggen er twee imposante zeilschepen die je kunt bezoeken, naast de vaste collectie en wisselende exposities.

Tentoonstelling Republiek aan Zee in de Hoofdgalerij - Credits Twycer

De favoriete plek van Kornelis

Dappermarkt Amsterdam Oost

Een persoonlijke favoriet is de Dappermarkt, heerlijk om langs alle kraampjes te struinen, goedkoop groente en fruit in te slaan, en natuurlijk een bosje bloemen. Als je daar niet genoeg keuze hebt, dan is er iets verder in Oost ook een Intratuin te vinden, achter Park Frankendael aan de Nobelweg.

Een hapje, een drankje

Als de horeca straks weer opengaat zijn er een aantal hotspots, die allemaal op loopafstand van elkaar zijn te vinden. De leukste plekjes zitten voornamelijk aan de Linneausstraat, zoals de Biertuin, Louie Louie, de Eeuwige Jeugd en Five Brothers Fat. Ook daar in de buurt zitten leuke tentjes, zoals Luza’s voor ontbijt en lunch, Bar Botanique voor de tropische sferen en Brouwerij ’t IJ met het fijne terras onder de molen. Daarnaast zit het heerlijke restaurant De Kop van Oost, en iets verderop Bar Restaurant Pompstation.

brouwerij 't IJ Amsterdam Oost foto David Steniga

Aan de Ceintuurbaan zitten ook veel plekjes die een bezoekje waard zijn, zoals Canvas op de zevende verdieping van het Volkshotel voor een prachtig uitzicht over de stad. Stek en Benji’s voor de lekkerste lunch/brunch, en de Vergulden Eenhoorn is een echte hidden gem. De lekkerste pasta eet je bij Eddy Spaghetti of de Spaghetteria, en de lekkerste friet bij Freddy Fryday.

Zoals je ziet, er zijn teveel plekjes voor een dag in Amsterdam Oost. Het beste kun je er gewoon gaan wonen!

zonsondergang

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Meer Amsterdam:

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Dag Kornelis,

    De Oostelijke Eilanden zijn deel van Amsterdam Centrum, niet Amsterdam-Oost.
    Je woont dus eigenlijk in het Centrum 😉

    Groet,
    Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *