Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwmarktbuurt, de leukste buurt volgens local Wibi

Nieuwmarktbuurt Amsterdam

Groetjes uit Amsterdam (Nieuwmarktbuurt)

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Wibi neemt je mee naar Amsterdam, naar de Nieuwmarktbuurt en omgeving.

“Amsterdam is een heerlijke stad om te verlaten en ààn te komen”. Deze dichtregel, van Amsterdamse schrijver en chroniqueur Simon Carmiggelt staat te lezen op een klein bordje op de Odebrug in Amsterdam, die de Prins Hendrikkade met het Oosterdokseiland verbindt. Het is een herkenbare “straatpoëzie”-regel. Amsterdam kan zo druk zijn dat het fijn is om naar rustigere plekken te vluchten. Het blijft die geweldige mooie stad in ons land waar je altijd naar terug wilt keren en waar het fijn thuiskomen is.

uitzicht Amsterdam

Groetjes uit de Nieuwmarktbuurt

Hi, ik (Wibi, 36) ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in een voorstad. Voor studie en werk ben ik naar Leiden, China en Taiwan geweest, met als laatste standplaats Rotterdam. Ik werk als reisleider en tekstschrijver en daardoor ben ik vaak in het buitenland te vinden. Toen ik de liefde van leven vond, ben ik teruggekeerd naar Amsterdam om te gaan samenwonen. Ik woon nu alweer meer dan 10 jaar in de Nieuwmarktbuurt. De Nieuwmarktbuurt is een wijk in hartje Amsterdam waar je struikelt over de geschiedenis van de Gouden Eeuw, het ‘Joods cultureel kwartier’, Chinatown en de Wallen.

Grachten Amsterdam Wibi

Wallen

Over de Wallen is al het nodige gezegd en geschreven. Verandering lijkt op komst en de  huidige burgemeester heeft de hoognodige discussie aangezwengeld over prostitutie, de ramen en overlast van toeristen. Misschien dat over 10 jaar de buurt een geheel ander karakter heeft. Wandel overdag over de Wallen en kijk eens niet naar de vrouwen achter de ramen maar omhoog naar de mooie gevels. Je bent in de oudste buurt van het centrum met zoveel tastbare geschiedenis.

Café Quartier Putain Nieuwmarktbuurt Amsterdam Nederland

Pal achter de schitterende Oude Kerk is de koffiezaak Quartier Putain met uitstekende koffie en gebak. 50 m verderop op de Oudezijds Voorburgwal bezoek je de schuilkerk in Museum Ons Lieve Heer op Solder. Van buiten oogt het als een 17e eeuws grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Binnen op zolder is een katholieke schuilkerk. De bijzondere geschiedenis van deze schuilkerk en de locatie midden op de Wallen maakt dit museum tot een unieke plek die je niet mag missen.

Heb je nog niet genoeg van kerken, loop dan zeker de Oude Kerk  binnen: ooit begonnen als houten (katholieke) kapel voor zeemanslieden in de 14e eeuw, nu een grote kerk die dient als podium voor culturele exposities.

Joods cultureel kwartier, hart van de Nieuwmarktbuurt

Joods Historisch Museum, buitenbeeld Foto: Marijke Volkers
Foto: Marijke Volkers

De geschiedenis van de joodse inwoners is zo verweven met de stad Amsterdam, alleen al om die reden moet je het Joods Historisch Museum bezoeken. Je zult met hele nieuwe inzichten weer buiten staan. Het museum is gehuisvest in 4 monumentale synagogen en vertelt over het Nederlandse en Amsterdamse joodse leven. De geschiedenis van WO2 en gedeporteerde joodse inwoners van de Nieuwmarktbuurt grijpt me altijd weer aan tijdens een museumbezoek. Check de museumagenda voor hun tijdelijke tentoonstellingen. Wil je nog meer zien in het Joods cultureel kwartier, kijk op de website www.jck.nl.

➡️ Bestel hier je combiticket voor het Joods Cultureel Kwartier

Warmoesstraat

Nog geen 5 minuten lopen verderop, op de drukke Warmoesstraat, vind je, pal achter de Bijenkorf en naast de Condomerie (voor wie een geinige condoom zoekt in deze pretwinkel) kunstgalerie W139. Een kolossale tentoonstellingsruimte voor actuele kunst die is opgericht in 1979. De Warmoesstraat, één van de oudste straten in het centrum, was toen een vervallen bende.

Een groep kunstenaars startte op nummer 139 een alternatieve plek voor exposities buiten de gevestigde instituten. Vele kunstenaars hebben hier geëxposeerd, en de galerie is een belangrijk podium geworden. Ga kijken voordat het mogelijk verdwijnt: subsidies dreigen weg te vallen en de commercie van de binnenstad rukt op.

Zwemmen en zonnen

In het volle centrum van de stad is er altijd tekort aan groen en recreatieplekken. Het Marineterrein op het eiland Kattenburg, pal achter het Scheepvaartmuseum en NEMO, is het nieuwste favoriete plekje voor zonnen, zwemmen en vrienden ontmoeten. Dit gebied, officieel bekend als het Marine Etablissement Amsterdam en in bezit van het ministerie van Defensie, is in 2015 deels teruggegeven aan de gemeente Amsterdam. Het gebied wordt breed ontwikkeld met ruimte voor startende bedrijven, horeca en in een later stadium woningen.

Pas sinds kort is de bodem van de voormalige binnenhaven van de marine schoongemaakt, en wordt hier fanatiek gezwommen. (Voor meer info zie de website www.marineterrein.nl en de site van de gemeente Amsterdam voor officiële zwemlocaties). Middels ladders, loopplanken en vlonders is het water van de Oosterdok toegankelijk gemaakt voor badgasten. Het grasveld is enorm populair op zonnige warme dagen en is al helemaal ontdekt door Amsterdammers, jong en oud.

Toegang tot het Marineterrein is via de Kattenburgerstraat. Het uitzicht op de binnenstad en zijn historische skyline is prachtig en tot laat in de avond staat de zon hier op de binnenhaven.

Nederland Amsterdam Marineterrein eiland Kattenburg

Zeg je Nieuwmarktbuurt, zeg je Chinatown

Het is niet zo groot en zichtbaar als in Londen of Parijs, maar toch, voor een Nederlandse stad mag het aanbod van Chinese winkels en restaurants er zijn. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik op loopafstand van Chinatown woon. Geconcentreerd rondom de Zeedijk, Damstraat en Nieuwmarkt vind je restaurants, eettentjes, speciaalzaken, supermarkten, kapperszaken, een boekwinkel, een Boeddhistische tempel, en een Taiwanese ‘bubbletea’-zaak.

Voor mijn Oosterse boodschappen in de Nieuwmarktbuurt ga ik naar supermarkt Dun Yong op de hoek Gelderse kade en Stormsteeg. Voor een spicy maaltijd ga ik naar één van de 3 Sichuan-restaurants van mevrouw Chen. Ooit begon ze haar zaak in een voormalige pizzeria in de Warmoesstraat, inmiddels heeft ze nog 2 restaurants geopend, met dezelfde kaart uit de scherpe Sichuan-keuken: op de Zeedijk (tegenover de tempel) en op de Lange Niezel.

Vrienden die niet tegen scherp eten kunnen, neem ik graag mee naar Café Van Beeren in de Koningsstraat: een gemoedelijk bruin eetcafé met vriendelijke bediening en een betaalbare en bijzondere goede menukaart. In dezelfde straat vind je iets verderop Black Gold, een combinatie van vintage platenzaak en coffeeshop. Onder het genot van een kop koffie mag je zelf een plaat opzetten.

Dim sum Nieuwmarktbuurt Amsterdam

Meer Amsterdam

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *