Amsterdam West, fiets met local Iris door de groene hoofdstad

Tuinen van West

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Iris neemt je mee naar Amsterdam West. 

Go West met Iris

Amsterdam West Iris Poels

Vanaf mijn 17e woon ik in Amsterdam, in het deel dat Oud-West wordt genoemd. In deze buurt begon ik op een kamertje zonder verwarming, op vier hoog. Ruim 30 jaar later woon ik nog steeds in deze buurt, nu op drie hoog, maar met mijn gezin.

Het is rijkdom om op de fiets door het Vondelpark naar mijn werk te gaan in Amsterdam Zuid. Op de fiets door de stad vind ik sowieso een heerlijkheid. Een ander voordeel van wonen in dit stadsdeel, je bent snel buiten de stad. Ik neem jullie graag mee op een fietstocht door West. Bereid je voor op veel natuur, een stukje groen Amsterdam, doe gerust je oude bagger schoenen aan.

Op ontdekking in Amsterdam West

Amsterdam West Iris Poels fietstocht

We starten met goede koffie en een bagel, bij Bagels & Beans op De Clerqstraat 22. Een zonnige plek in Oud West, op de hoek van de Da Costakade.

Vanaf hier fietsen we richting het westen, over de Wiegbrug, bij de 1e straat links ligt de Slatuinenweg. Op nummer 45 ligt de entree van verborgen stadsjungle, natuurtuin de Slatuinen. Op zondagmiddag kan je deze tuin van 13.00 – 16.00 bezoeken. Een waardevol stukje natuur in de stad, in gebouwtje hangen ook historische foto’s uit de buurt. Je ziet hoe het hier nog niet zolang geleden een drassige polder was.

natuurtuin de Slatuinen Amsterdam

Zorg goed voor de stad en voor elkaar

Mercatorplein
Mercatorplein

Door de Jan Evertsenstraat fietsen we we richting het Mercatorplein. In deze straat zitten verschillende leuke winkels. Bij De Balkonie, de naam zegt het al deze winkel heeft van alles voor op het balkon.

Stop ook even op het Mercatorplein, kijk om je heen, zie hoe oud burgemeester van der Laan met zijn afscheidswens toekijkt; Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. De gebouwen rondom het plein zijn van de bekende Amsterdamse school architectuur.

Vanaf dit plein rechtdoor, richting de Sloterplas.

Sloterplas

van Eesterenmuseum Amsterdam

Bij de Sloterplas zit het van Eesterenmuseum. Een klein museum met leuke tentoonstellingen over de stedelijke vernieuwing in deze buurt. Tot 9 mei 2021 is hier de tentoonstelling We built this city on Rock and Roll, over de opkomst van jeugdcultuur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek – en de rockhelden en popiconen – daarin speelt. Met in het stralende middelpunt een groot overzicht van ongeveer 50 popfoto’s van muziekfotograaf Gijsbert Hanekroot.

Een aanrader zijn ook de wandelingen die het museum organiseert, wel vooraf reserveren.

Hotel Buiten Amsterdam West

Een klein stukje verderop zit Hotel Buiten, dit is geen hotel maar een plaats waar je heerlijk kan lunchen. Kom je hier op een zomerse dag dan kan je hier ook een duik nemen in de plas.

Nu zijn er 2 opties, je kan een rondje van ca 6 kilometer rond de Sloterplas afmaken en terug naar het startpunt. Leuker is het om nog verder de stad uit te fietsen richting het waanzinnig gebied de Tuinen van West, zo’n 4 kilometer verder op.

De tuinen van Amsterdam West

Tuinen van West

De Tuinen van West is een combinatie van oude en nieuwe landschappen. Van romantiek en rafelrandjes, van kunst/cultuur, (stads)landbouw en gezonde producten, horeca, natuur en sport/recreatie. De fietsroute gaat verder door het park, langs de kinderboerderij, via Sportpark de Ookmeer, via het Herman Bonpad langs de molen de Roe fiets je, als het goed is, googlemaps is je redding, naar het Ma Braunpad. Dit pad ligt op een dijkje, volg dit dijkje. Aan het einde van dit pad zie je 3 cementen sculpturen, kunstwerk 270 degrees. Het zijn drie solo-vogelkijkhutten, ze ontroeren mij in deze corona tijd. Ik vind ze nu symbool staan voor de geïsoleerde tijd waar we momenteel in zitten.

We fietsen verder

Fiets rechtdoor, go west. In dit gebied zie je veel ontwikkelingen. Het zojuist geopende boutique hotel The Outbound bijvoorbeeld. 

Iris in haar moestuin

Bij het project Mijn Stadstuin wroet ik mijn onrust weg, hier zit ik met mijn handen in de grond, en geniet ik van de oogst van mijn kleine moestuintje. Op dit terrein zitten verschillende bedrijven, waaronder kwekerij Wiering. Een prachtig bedrijf waar biologische planten worden gekweekt. Helaas is het kweken van planten en bloemen zonder het gebruik van landbouwgif, in Nederland nog steeds zeer uitzonderlijk.

Loop ook binnen bij de Fruittuinen van West, hier kan je afhankelijk van het seizoen fruit plukken, of met warme chocolademelk bij het kampvuur zitten. Of neem een kijkje bij het Rijk van de Keizer.

Rijk van de keizer Amsterdam West

Het einde van de fietstocht door Amsterdam West

De fietstocht eindigt hier. Dwaal nog even door dit idyllische gebied. 

street art Amsterdam

Wie terug de stad in fietst raad ik aan om min of meer te kriskrassen door Geuzenveld, er is hier zoveel Street art te zien. Laat je verrassen. Zoals deze tegen de zijwand van een schoolgebouw in de Jan de Louterstraat. 

➡️ Iris tipt ook graag andere delen van onze hoofdstad en andere bestemmingen op haar website Op reis met Iris

Op reis met Iris

Meer Amsterdam:

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when

4 reacties

    1. Hi Jeanet, Local Iris vertelt in het artikel over deze route, het zijn haar favoriete plekken in onze hoofdstad. Vooralsnog begeleidt ze geen tours, maar met een beetje GPS/Google maps, moet de tocht ook goed zelf te rijden zijn. Veel fietsplezier toegewenst.

  1. Iris laat ons de pracht van de stad zien en wijst op plekken die je zelf niet zo snel ontdekt. Erg leuk! En wat een mooie foto’s! Ben benieuwd naar de volgende route!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *