Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eilandhoppen in Breda | Kris kras over het hippe CrossMark gebied

Eilandhoppen in Breda Pier15

Als geboren en getogen Bredanaar maakt mijn hart een klein sprongetje zodra ik bij binnenkomst in mijn stadje de Grote Kerk (weer) zie. Een terrasje pakken onder de slanke toren van dit Brabantse topmonument is dan ook zeker straf. Toch trek ik de laatste tijd voor een hapje en drankje naar een andere plek in Breda, naar het Haveneiland. Ga je mee Eilandhoppen in Breda?

Eilandhoppen in Breda

Zoals menig stad in Nederland, staat de vooruitgang ook in Breda niet stil. Een goede zaak? Dat valt te betwisten. Als alle geplande projecten doorgang zullen vinden, is eilandhoppen in Breda binnen afzienbare tijd, wellicht verleden tijd.

Het gebied waar je nu van een ongerept, puur, rauw stukje Breda kunt genieten gaat schuil achter verschillende namen. De een noemt het Belcrumhaven, de ander spreekt van Haveneiland of Havenkwartier en de term die de projectontwikkelaars aan dit gebied hebben gegeven is CrossMark. Een plek waar industrie decennia lang de dienst uitmaakte, verdween en her en der een nieuwe functie vond. Een vrijplaats, een plek voor de creatieveling, de alternatieveling en voor ieder die ‘iets anders dan anders’ wel kan bekoren.

Een plek waar je het ene moment met je voeten op het strand staat (ja, dat kan in Breda), street art bewondert en het volgende moment van een biertje van een lokale brouwerij nipt. Waar je slentert langs een winkeltje vol klassieke LP’s, proeft van Oost-Europese wijnen of op je skateboard de bowl induikt. We zetten graag een aantal toffe plekken voor je op rijtje.

Belcrum Eilandhoppen in Breda

Electron | MotMot gallery

Wie wil eilandhoppen in Breda start het best bij Electron / MotMot gallery aan de Belcrumweg. In deze oude elektra- en schakelkastenfabriek vinden vandaag de dag cultuurliefhebbers, creatievelingen, professionele kunstenaars, ontwerpers en vormgevers elkaar. Sommige ateliers zijn te bezichtigen, andere enkel voor de oog van de kunstenaar bedoeld.

De gemeenschappelijke ruimte, waar ook werken verkocht worden, is voor iedereen te bezoeken. In de weekenden kun je hier of bij goed weer op het terras een hapje en een drankje nuttigen. Wanneer je op het terras zit, heb je naast een een uitzicht over de andere toffe plekken in dit gebied bovendien goed zicht op een van de vele Blind Wall Galleries murals die het haveneiland rijk is. Loop zeker ook even langs de Wallspot. Deze ‘oefenmuren’ bieden (aanstormend) talent de kans de mural skills te ontwikkelen

📍 Electron | MotMot gallery, Belcrumweg 19, 4815 HA Breda

[box] Electron/MotMot gallery is genoodzaakt per 1 januari 2022 haar activiteiten te staken. Door stijgende huisvestingslasten, lagere gemeentelijke bijdrage en gebrek aan perspectief is het niet langer mogelijk de activiteiten voort te zetten.[/box]

eilandhoppen in breda Electron | MotMot galleryterras MotMot Gallery Breda CrossMark Belcrumhaven eilandhoppen in breda Electron | MotMot gallery

Eilandhoppen in Breda: Hop binnen bij Brack

We hoppen een stukje verder en houden halt bij Brack. Tof met een hoofdletter T. Backer & Rueb, later Machinefabriek Breda, bouwde op dit stukje grond zijn eerste stoomtramlocomotieven voor Nederland in 1883, nu doet het loods dienst als bar, restaurant, brouwerij en werkplaats.

Rauw en ongepolijst, wij houden ervan. Voor een lokaal biertje kies je een van de vele mogelijkheden van de tap. Brack is namelijk het thuis van Brouwerij Bliksem en de makers van Ramses Bier. Iets te eten bij je pint? Geen probleem, kies voor dagverse happen rechtstreeks van de houtskoolgril of stel je eigen borrelplank samen. Geniet van de zonnestralen op het terras of neem plaats in de enorme hal gevuld met tafels en banken gemaakt van Bredase Bomen.

📍 Brack, Speelhuislaan 173a, 4815 CD Breda

Brack Backer & Rueb Breda CrossMark Brack Backer & Rueb Breda CrossMark Brack Backer & Rueb Breda CrossMark

Take me to the bridge

Slenter langs de Mark naar de tijdelijke brug die het het  voormalige Backer en Rueb-complex met de Veilingkade verbindt. Aan de andere kant van de rivier ga je verder met eilandhoppen in Breda.

Eilandhoppen in Breda tijdelijke brug in de Belcrumhaven in Breda

Eilandhoppen in Breda: next stop Pier15

Fervente skateboarders noemen Pier15 één van de mooiste skateparken – met buitenbowl – van Europa. De omgebouwde fabriekshal op het voormalige Mammoetterrein is echter ook geliefd om zijn grote, relaxte terras aan de rivier de Mark. Bovendien kan er op het terrein niet alleen skaten, er is voor de sportievelingen onder ons ook een basketbal- en freerunterrein.

📍 Pier15 | Skatepark & Resort, Veilingkade 12, 4815 HC Breda

Pier15 | Skatepark & Resort Pier15 | Skatepark & Resort

Door naar het strand: op naar Belcrum Beach

Van het hele gebied waar we nu vrolijk eilandhoppen in Breda was Belcrum Beach een van de initiatieven die als eerste werkelijkheid werd. Een eigen stadsstrand! Hoezee. Menig uur heeft team OmniTraveler met onze junior hier al doorgebracht. Ook zonder kids een heerlijk plekkie, want er wordt vaak iets georganiseerd. Van yogaklassen op het strand tot diverse optredens.

Zwemmen in het naastgelegen water is, helaas, niet toegestaan. Wanneer het echt warm wordt, zorgt een sproeier voor wat verkoeling op het strandje. Lonkt het water toch, huur dan via Sloepverhuur Breda een bootje en zet koers over de Bredase singels en omgeving.

📍 Belcrum Beach, Veilingkade 12a, 4815 HC Breda

Belcrum Beach Belcrum Beach

Eilandhoppen in Breda: last, but not least, STEK

STEK is niet alleen een broedplaats voor creatieve ondernemers het is ook een plek voor mensen die van het goede leven houden. Zet je tanden in een overheerlijke burger van Smokehouse. Schuif aan voor een pannenkoek – of iets anders – bij Radio Pannenkoek of bestel een heerlijk brood bij Nachtbrood. Slurp van Oosteuropese wijnen of schuif aan bij PROOEF.

Verder tref je er bij Elemental Eco Shop zero waste lifestyleproducten en verkoopt Bas er fietsen en shop je bij UNIT de vetste platen en skateboards. En dat is pas een greep uit het aantal ondernemers dat op STEK zijn stek gevonden heeft.

📍 STEK, Veilingkade 9, 4815 HC Breda

STEK STEK STEK

Tilburg heeft de Spoorzone, Eindhoven Strijp-S en Den Bosch haar Tramkade, maar Breda heeft deze coole hotspot(s). Hoe lang deze plek blijft bestaan, dat is koffiedik kijken. De grond is kostbaar en een creatieve geest zoekt altijd naar vernieuwing. Wellicht is er over een paar jaar in een ander deel van de stad een andere hotspot gecreëerd. We houden het voor je in de gaten.

Bereikbaarheid

Plannen om te gaan eilandhoppen in Breda? Pak de (OV)fiets dat is het handigst. Parkeren is weliswaar gratis in en rond het CrossMark gebied, maar de plaatsen zijn gering. Bovendien lonken de terrassen en lokale bieren en drink and drive is natuurlijk nooit een goed idee. Kom je met de trein naar Breda, dan is het ongeveer een kwartiertje wandelen. Ben je al in het centrum van de stad, dan loop je er ongeveer net zo lang over.

uitzicht op rivier de Mark

Meer Breda

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *