Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lustwarande Tilburg | Hedendaagse kunst kijken in het groen

Lustwarande Tilburg FUNDAMENT-STATIONS 2021-ERWIN WURM-PH.GJ.vanROOIJ

Meer dan twintig jaar is Lustwarande een begrip in Tilburg en ver daarbuiten. Voor de elfde keer sieren hedendaagse kunstwerken de lanen met hoge bomen en de paden van het park De Oude Warande.

Op naar de Lustwarande

Net voor het middaguur stappen we op station Breda in de trein om niet veel later deze in Tilburg te verlaten. Het is een zonnige woensdag, niet te warm, niet te fris, ideaal om een stukje te fietsen en wat te wandelen. Per OV-fiets trappen we door het – steeds leuker wordende – centrum van de Brabantse stad.  Op de trappen van de schouwburg voert een groepje skateboarders halsbrekende toeren uit, terwijl we onze route naar de Bredaseweg vervolgen.

Het stoplicht staat op rood. Zo hebben we al goed zicht op de oudste begraafplaats in Tilburg, begraafplaats ’t Heike (1811). Wanneer het licht van rood in groen verandert passeren we de indrukwekkende neogotische gietijzeren beelden die het hekwerk naar het kerkhof sieren. Bij het volgende verkeerslicht worden we getrakteerd op de watertoren van de stad. Met zijn 50,50 meter een behoorlijk imposant bouwwerk.

Een eindje verderop op de Bredaseweg vormen mensen een lang lint op de het trottoir, ze staan in de rij iets lekkers van Meesterbakker van Iersel. Volgens insiders is de appeltaart van deze bakker niet te versmaden. Na het passeren van grote villa’s en de oudste horecazaak van Tilburg met de naam het Dorstige Hert – waar opvallend veel dorstige zestigplussers zich aan een goudgele versnapering laven en hun e-bike welverdiende pauze geven – is het nog slechts een klein stukje doortrappen naar het eindpunt, Auberge du Bonheur, een prachtig vooroorlogs landhuis.

De OV-fiets gaat op slot. We melden ons bij de kassa en niet veel later dwalen we over het uitgestrekte perceel van park De Oude Warande.

001.FRANCOIS & EYNON- STATIONS 2021-PH.GJ.vanROOIJ

Kunst kijken

Amper het informatieboekje van de vriendelijke kassameneer aangepakt, staan we direct oog in oog met het eerste kunstwerk. Over het hoe en wat gaan we hier niet al te diep in, dat maakt je eigen bezoek enkel leuker en interessanter.

Een ouder echtpaar komt onze kant uitgelopen, een hijgende, aan zijn hondenriem trekkende, teckel trekt de vrouw van het paar vooruit. ‘Wat zijn nu toch al die rode borden, hier aan de bomen getimmerd?’ vraagt de krasse knar zich hardop af. ‘Geen idee,’ direct gevolgd door het commando, ‘schei nou eens uit met dat getrek.’

We kriebelen de teckel even over zijn rug en reiken onze gids aan, zodat het stel een beter beeld krijgt bij het werk van Monica Bonvicini. ‘Dat is eens even interessant,’ mompelt de man. ‘Daar moeten we binnenkort maar eens een keer op ons gemak naar gaan kijken.’ De vrouw knikt en laat zich door de hond verder voort trekken richting de parkeerplaats. Voor de viervoeter is het welletjes geweest vandaag.

Lustwarande in Tilburg

Iets met worst

Misschien kun je van de hedendaagse beelden niet altijd direct kaas maken, één beeld is duidelijk, dat is iets met worst. Het werk van Erwin Wurm heeft geen titel gekregen, wel een verhaal. Dit worst-mannetje schijnt het werk van de Oostenrijkse kunstenaar goed te typeren; herkenbaar en vreemd tegelijk.

Lustwarande Tilburg FUNDAMENT-STATIONS 2021-ERWIN WURM-PH.GJ.vanROOIJ

Twaalf gerenommeerde kunstenaars

Op het terrein dat in de 18e eeuw aangelegd werd door de Duitse prins Wilhelm Von Hessen-Kassel (Wilhelm VIII) huizen tot begin oktober de kunstwerken van twaalf gerenommeerde kunstenaars. De ene keer ontroerd het werk op een ander moment voel je de hevige emoties die kunstenaar met zijn werk uit wil drukken.

Naar het ene beeld moet je zoeken. Je hoofd in je nek leggen en de horizon afspeuren en tussen de takken turen. Andere objecten zijn moeilijk over het hoofd te zien. Met de gids in de hand, zal je vast en zeker alle werken weten te vinden. Een mooie speurtocht toegewenst.

004.GEREON KREBBER -STATIONS 2021-PH.GJ.vanROOIJ 010.MARIEN SCHOUTEN-FUNDAMENT-'STATIONS 2021'-PH.GJ.vanROOIJ THOMAS RENTMEISTER-FUNDAMENT 'STATIONS 2021'-PH.GJ.vanROOIJ

Lustwarande Tilburg praktisch:

Lustwarande Tilburg, platform for Contemporary Sculpture vindt plaats in park Oude Warande in Tilburg. Een heerlijke, groene long, niet buiten het stadscentrum van de voormalige textielstad. Een park waar de vogeltjes je toefluiten en nieuwsgierige eekhoorntjes tussen de bomen ravotten. Een plek om uren rond te dwalen én om kunst te kijken.

  • Kom je met de auto, dan parkeer je die gratis bij de toegang tot het park.
  • Ga je – net als OmniTraveler – met het openbaar vervoer, stap dan vanaf Tilburg Centraal op de OV-fiets en trap in ongeveer een kwartier naar je bestemming. Uitstappen bij Tilburg-Reeshof of Tilburg-Universiteit is ook een mogelijkheid. Je loopt dan een eindje of pakt voor het laatste stuk de bus.
  • Tip: trek genoeg tijd uit voor je bezoek aan de Lustwarande. Het park is groot en de afstanden soms verder dan je zo verwachten. Bovendien, waarom haasten als je in zo’n mooie omgeving bent, omringd door kunst?
  • De Lustwarande startte op 03-07-2021 en duurt nog tot en met 03-10-2021.
  • Dorstig geworden van het rondkijken of zin in een hapje, leg even aan bij de Grotto in het midden van het park.
  • Voor meer informatie omtrent de toegangsprijzen, openingstijden en meer, raadpleeg je eenvoudig de website van de organisatie.

UGO RONDINONE -'STATIONS'2021-PH.GJ.vanROOIJ

Meer Tilburg:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *