Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kanoën in de Biesbosch | Beleef het Nationaal Park vanaf het water

Kanoën in de Biesbosch

Kanoën in de Biesbosch is zo’n activiteit die je minimaal een keer in je leven moet doen. In een periode dat de zon meerdaags onafgebroken aan de hemel prijkt, stapt OmniTraveler bij zomerse temperaturen aan boord in het waterrijke natuur- en recreatiegebied. Peddel je mee?

Zonnige zondag

Op een zonnige zondag in juni sta ik, samen met vriend en kind, gewapend met een tas vol zonnebrand, water en zonnebrand aan de kant van het water. Niet zomaar water, maar langs de oever van jachthaven van Oversteeg, aan de rand van de Biesbosch.

‘Eigenlijk moet u simpelweg steeds links aanhouden. En de bruggetjes in de gaten houden,’ klinkt het advies van een van de jonge medewerkers van het verhuurbedrijf. Wanneer onze jongste kanoër de te maken tocht nog even op het uitgereikte vaarkaartje bekijkt, pakt de jongen een waterdicht tonnetje. Sleutels, telefoon en portemonnee erin, deksel stevig aandraaien en gaan.

Dat gaan, dat is altijd toch nog wel even een dingetje. Het is maar goed dat er geen opnamen worden gemaakt, want funniest homevideos is er niets bij. Vanuit achter in de kano vang ik de – niet zo duidelijke – commando’s van tijdelijke kapitein op. Geen idee hoe ze om te zetten in een daadwerkelijke peddelactie. Een rondje om onze as. Wat water in de kano, vanwege een onfortuinlijke peddelactie van onze 10-jarige schipper en wat bemoedigende woorden van het personeel vanaf de kant, zijn we dan op weg. Recht zo die gaat.

kanoën in de Biesbosch

Kanoën in de Biesbosch is peddelen door de kraamkamer van Moeder Natuur

Eenmaal de slag te pakken en het gemotoriseerde vaarverkeer achter ons gelaten, begint het grote genieten. Hoewel het een stralende dag is en tegelijkertijd met ons meerdere boten en kano’s vertrokken, hebben we het gros van de tijd, de Biesbosch voor onszelf. Nou ja, voor onszelf en de vele vogels die er op en rond het water huizen.

‘Ooooh, kijk mam, die zijn schattig,’ klinkt het vrijwel onafgebroken uit de mond van onze kleine natuurvriendin.
‘En we kunnen ze van zo dichtbij zien! Zo leuk!’

Een ganzenmoeder waarschuwt blazend dat we niet denken dat we dicht bij haar kroost mogen komen. Gelijk heeft ze, zulke pluizige kinders zou ik ook weerhouden van rondgaande peddels. In het hoge riet klinkt gepiep. Twee kleine meerkoetkuiken met bontgekleurde koppies trappelen heen en weer de longen uit de kleine kuikenlijfjes piepend. Gelukkig voor het tweetal zijn papa en mama niet ver weg. Niet veel later verdwijnt het gezinnetje uit het zicht om direct plaats te maken voor zicht op ander pril geluk.

Een aanstaande moederfuut zit trots als een koningin op haar takkentroon. De vader in spe, zwemt af en aan om het nest nog fraaier en comfortabeler te maken voor zijn vrouwtje en hun kids, die nu nog enkel de binnenkant van hun eierschaal kennen.

zwaan natuur Biesbosch fuut

Beachlife in de Biesbosch

Een ochtend lang kanoën we in de Biesbosch. Na die gedane inspanning is het heerlijk even te relaxen op de Rietplaat, een klein eilandje met dito strandje. Hier merken we dat we toch niet alleen op pad zijn vandaag. Een keur aan boten en kano’s liggen zij aan zij aan de kant. Kinderen spelen in het water, volwassenen trekken iets lekkers uit de tas of koelbox en genieten overduidelijk van de zon die hoog aan de hemel staat. Op en top vakantiegevoel.

Rietplaat Rietplaat

Such a perfect day

‘Is dit het laatste bruggetje alweer?’ klinkt het teleurgesteld uit de mond van onze dochter.
‘Dan zijn we er alweer bijna!’ Ik wil eigenlijk best nog wel langer kanoën in de Biesbosch.’

Een reiger scheert over het bruggetje waarover we het zojuist hebben, in de verte klinkt het geluid van de koekoek. We zijn op het laatste stukje niemandsland voordat we weldra de kano, in de bewoonde wereld, weer in gaan leveren. Wat een fijne dag was het. Al kanoënd de kreekjes en eilandjes verkennen. Even luieren op het strandje en niet te vergeten alle watervogels waaraan we van dichtbij – met hun kroost – voorbij trokken. De bewoonde wereld binnen handbereik, maar oorverdovende stilte – met uitzondering van die koekoek – om je heen.

Kanoën in de Biesbosch praktisch:

De Biesbosch is 90 km² groot, op een (mid)dag alle mooie plekken zien, is simpelweg onmogelijk. Dat moet je niet willen. Neem rustig de tijd voor een mooie tocht en bewaar andere delen van het Nationaal Park voor een andere keer. Voor onze kanotocht kozen we voor een middag op het water in de Brabantse Biesbosch. Dat is het deel ten oosten van de Nieuwe Merwede.

vaarroute kaart Nationaal Park de Biesbosch Brabant Nederland

  • Wij gingen een dag het water op met een kano van Jachthaven van Oversteeg in Werkendam. Voor het aan boord gaan vertelt een medewerker je meer over de af te leggen route en hoe lang je daar ongeveer over doet. Verder krijg je een duidelijke kaart mee van het gebied waarin je peddelt.
  • Kanoroute Vijfambachten (27 km) start vanuit deze jachthaven. Als ongeoefende kanoërs vonden we dat iets te hoog gegrepen, maar volgens insiders is deze tocht meer dan de moeite waard.
  • Check voor diverse (andere) kanoroutes de suggesties op de website van VVV Biesboschlinie.
  • Geen zin om te kanoën in de Biesbosch? Geen probleem. Het Nationaal Park voorziet ook in rondvaarten, wandeltochten en het zelfs mogelijk het gebied per elektrische tuktuk of scooter te ontdekken.
  • Meer weten over het ontstaan van het gebied en de flora en fauna die er floreert? Breng dan een bezoek aan het Biesbosch MuseumEliland.
  • Voor actuele verhuurprijzen check je de pagina van Jachthaven van Oversteeg. Behalve kano’s verhuurt het bedrijf ook sloepen en boten. Na afloop geniet je nog even na met een hapje en een drankje op het terras met uitzicht op het water.

Overnachten & kanoën in de Biesbosch

Wil je extra vroeg het water op om optimaal te genieten van al het moois dat de Biesbosch je te bieden heeft? Of wil je juist tegen schemertijd het water op, het moment waarop de kans bevers te spotten het grootst is? Blijf dan een nachtje (of meer) slapen. In de jachthaven staan ‘Pod’ trekkershutten. Dat is lekker wakker worden. Je glijdt zo uit je bed, je kano in.

📍Jachthaven van Oversteeg | Boot en kano verhuur, Spieringsluis 5, 4251 MR Werkendam

pod trekkershut

Meer tips voor op en rond het water:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *