Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brussel met kinderen | Zo leuk is de Europese hoofdstad

Brussel met kinderen

Brussel met kinderen? Natuurlijk!

Brussel met kinderen is zeker een goed idee. Er is volop te beleven. Van stripfiguren tot ondergrondse avonturen en van dino’s tot de wondere wereld van bijzondere muziekinstrumenten. Er is zelfs een heus speelgoed – en kindermuseum. Let’s go Brussels.
OmniTraveler zet per wijk de leukste uitjes voor je op een rij.

Brussel met kinderen: Centrum

Rondom de Grote Markt is niet alleen Manneken Pis een favoriet bij kinderen de vele musea bieden eveneens volop vermaak voor de kleine reizigers.
Lees ook: 8 x cultuur op de Kunstberg van Brussel

Belvue

België Brussel met kinderen Belvue
Na een bezoek aan het Belvue museum heeft België bijna geen geheimen meer. Zet de kleine bezoekers aan het werk, laat ze voorwerpen zoeken voor de figuurtjes Mimi & Momo. Het spelparcours neemt je en je kinderen mee op een reis door België en zijn geschiedenis op een levendige en ludieke manier.
➡ Elke woensdag vanaf 14.00 uur is het BELvue museum gratis toegankelijk.

Riolenmuseum

Het Riolenmuseum presenteert zichzelf als “Een ongewone reis door de verborgen levensnoodzakelijke aders van Brussel. Een netwerk van bijna 350 kilometer lang slingert onder de kasseien van de stad door. Voormalige rioolwerkers vertellen je alles over het reilen en zeilen van deze bijzondere wereld waar we dagelijks gebruik van maken maar nimmer bij stil staan.
➡ Kinderen onder 18 jaar betalen geen entree. Download dit document voor kids in de leeftijd 9 – 12 jaar. Succes verzekerd.

Broodhuis

Bewonder de vele kostuums van Manneken Pis – en dan zijn er heel wat – en leer meer over de geschiedenis van de stad. Bewonder schilderijen en wandtapijten en kom alles te weten over Brussel en haar inwoners.
➡ Elke eerste zondag van de maand is de toegang tot de Museum van de Stad Brussel gratis.

MIM

België Brussel met kinderen MIM
Het Muziekinstrumentenmuseum, afgekort MIM, is een must-go voor alle muzikale kids. Pakweg 1.200 muziekinstrumenten gaan schuil achter het prachtige art-nouveau pand. Van snaarinstrument tot blaasorkest, van klavier tot didgeridoo, het passeert hier allemaal de revue.
➡ Kinderen onder 18 jaar betalen geen entree

Stripmuseum mag niet ontbreken op je to-do lijst Brussel met kinderen

België Brussel met kinderen stripmuseum
Waar maak je je kinderen nou blijer mee dan met striphelden? Het Belgisch Stripcentrum is voor de ouders vanwege de prachtige architectuur een lust voor het oog, maar de kids hebben vast en zeker oog voor andere zaken. Kuifje en de creaties van Peyo (Smurfen) zijn vaste bewoners van het museum. Van tijd tot tijd krijgen zij visite van andere bekende en minder bekende getekende helden. Een foto nemen met Billie & Bollie of de raket van Kuifje hoort er vanzelfsprekend bij.
➡ De toegang tot dit museum – net als vele andere bezienswaardigheden – is gratis voor houders van een geldige Brussels Card

Bekijk zeker ook de vele muren die versierd zijn met schilderingen van bekende stripfiguren

MOOF

België Brussel met kinderen MOOF
MOOF is een plek waar stripverhalen tot leven komen. Naast bekende (Belgische) helden als Suske en Wiske, Kuifje en Lucky Luke schitteren ook Spiderman en Batman in dit kindvriendelijke museum.
➡ Gek op de Smurfen? Naast het museum ligt de Smurf Store met zo’n uitgebreide collectie dat het blauw voor je ogen ziet
Lees ook: In de ban van de 9e kunst, Brussel in Strips

Coudenberg paleis

België Brussel met kinderen Coudenberg
Een paleis van weleer. Verscholen onder de grond. Dwalen tussen de ruïnes van weleer. Super spannend.
➡ Installeer voor je bezoek de speciale app voor kids. Zo gaan ze met kleine Keizer Karel op pad of ontrafelen ze de zoektocht naar de ketting van het Gulden Vlies

Hallenpoort

België Brussel met kinderen Hallepoort

“De Hallepoort heeft alles in huis voor gezinnen met kinderen: een middeleeuwse tekentafel, een wapenrusting om zelf aan te trekken, een multimediaspel over de geschiedenis van het versterkte Brussel, een zoektocht voor kleuters. Voeg daarbij de middeleeuwse speeltuin van om en bij 4000 m² in het park en uw uitstap is compleet! De Hallepoort tovert uw kinderen regelrecht naar de tijd van ridders en prinsessen…”

Het museum heeft leuke spelboekjes te koop om het bezoek nog leuker te maken voor kinderen (leeftijd 6-8 jr. en 9 – 12 jr.)
Lees ook: Een duik in de geschiedenis van Brussel

Musée Magritte

Magritte museum
Kinderen kunnen uren – althans die van mij – kijken naar de surrealistische schilderijen van Magritte. Waarom is die pijp dan geen pijp en wat is de betekenis van de belletjes die op verschillende schilderijen terugkomen. Is het nu dag of nacht op dat schilderij en zie jij ook iets vreemds aan die duif?
➡ Speciaal voor kinderen (6 -12 jaar) is er een leerzame maar vooral leuke luistergids beschikbaar (tegen betaling)

Speelgoed museum ideale uitstap in Brussel met kinderen

België Brussel met kinderen Speelgoedmuseum
Een museum niet enkel om te kijken, maar ook om te spelen. De naam verraad het natuurlijk al; het Speelgoed Museum. Een museum waar het lijkt of je op oma’s rommelzolder terecht bent gekomen. Er zijn dingen om te kijken, maar ook – zoals gezegd – om aan te raken. Toen ons reismeisje nog wat kleiner was (nu 7 jr.), was ze hier niet weg te slaan.
➡ Hou er rekening mee dat kinderen ouder dan 4 jaar (ook) entree moeten betalen
Lees ook: onze ervaringen met het Speelgoedmuseum Brussel

Brussel met kinderen: Europawijk

De Europawijk lijkt misschien niet direct een plek om met kinderen naar toe te gaan. Echter tussen alle Europarlementariërs, die met hun attachécase strak in het pak de straten domineren, is dit stuk Brussel met kinderen ook leuk.

Parlamentarium

België Brussel Parlamentarium groeten uit
Op een interactieve manier leer je bij het Parlamentarium alles over hoe Europa en zijn Parlement functioneren.
➡ Het Luna-spel (leeftijd 6 -10 jr.) is een schattenjacht voor kinderen tussen 6 en 10 jaar oud, in het gezelschap van hun gezinsleden. Voor de iets ouderen (10 – 14 jr.) is er de Galaxy-talentenjacht, een tocht die hen wegwijs maakt in Europa, de Europese Unie en het Europees Parlement. Toegang gratis.
Lees ook: onze ervaringen in het Parlamentarium

Museum voor Natuurwetenschappen

België Brussel met kinderen Museum Natuurwetenshappen
Een pracht van een museum, mocht je maar een ding kunnen bezoeken, ga naar de dino’s. De Iguanodon dinosauriërs werden in het Belgische Bernissart gevonden en sindsdien tentoongesteld. Daarnaast leer je er ook alles over de mens, de evolutie, schelpen, mineralen en insecten.
➡ Voor een kleine toeslag boek je toegang tot het paleoLAB bij. Je kids gaan zelf aan de slag om dino’s op te graven (leeftijd 5 -12 jr.)
Lees ook: Iguanodon dino’s spotten in het Museum voor Natuurwetenschappen

Brussel met kinderen: Elsene

De wijk Elsene is leeft en bruist. Naast heel veel art nouveau spotten, snuif je hier Afrikaanse sfeer op in de wijk Matonge of leven shoppers zich uit in het hippe Sint-Bonifaas. En de kinderen dan? Die gaan naar het Kindermuseum.

Zeg je Brussel met kinderen, zeg je Kindermuseum

Behoeft dit enige uitleg. Een museum, speciaal voor kinderen! Een museum dat alle zintuigen van je kids op scherp zet. Voelen, ruiken, kijken, luisteren en proeven het komt allemaal aan bod.
➡ De tentoonstellingen richten zich op kinderen van 6 tot 12 jaar.

Brussel met kinderen: Jubelpark

België Jubelpark
Koning Leopold II vierde in 1880 de 50e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Als locatie koos hij het huidige Jubelpark. Na deze feestelijkheden deed het park (1888) dienst als locatie voor de Wereldtentoonstelling – net als in 1897 -. De beroemde triomfboog verscheen in 1904, in de aangrenzende zuilengalerij openden verschillende museums, het legermuseum is er daar een van.

Koninklijk museum van het leger en de krijgsgeschiedenis

“De collecties van het Museum illustreren tien eeuwen militaire geschiedenis en technieken, van de middeleeuwse harnassen tot de hedendaagse vliegtuigen en pantsers, over kostbare vuurwapens en fijn bewerkte blanke wapens. De militaire uniformen en hoofddeksels weerspiegelen de evolutie van de krijgskunde en de invloed van de burgermode op de Belgische en buitenlandse legers.”

➡ Kinderen vanaf 6 jaar dienen entree te betalen

Autoworld

Autoworld
Kleine jongens maar (zeker) ook grote kinderen kijken de ogen uit in Autoworld. Een priveverzameling die uitgroeide tot een museum. Auto’s uit diverse decennia, motoren en racewagens, wie kan zo’n tentoonstelling weerstaan?
➡ Tot 6 jaar gratis entree
Lees ook: Boys will be boys in Autoworld Brussel

Museum Kunst & Geschiedenis (voorheen Jubelparkmuseum)

Man, wat schrok ik me rot! Tijdens mijn eerste bezoek aan het museum dwaalde ik nietsvermoedend door de verschillende zalen om er ineens oog in oog te staan met een enorme kolos. Een beeld van de Paaseilanden. Hergé – de geestelijk vader van stripheld Kuifje – deed hier graag inspiratie op voor zijn vele albums. Kun jij het beeldje van de Arumbaya’s – een (onbestaande) indianenstam – terugvinden?
➡ Voor kinderen tussen 7 – 12 jr. pak je voor een klein bedrag bij de ontvangstbalie een spelkoffertje mee. Zo wordt het museum – en de wereld – ontdekken nog leuker!

Brussel met kinderen: Noord

Brussel Noord kent doorgaans wat minder bezoekers dan het centrum en andere wijken in de stad. Dat is jammer want er is genoeg te beleven, ook voor kinderen.
Bezoek bijvoorbeeld de Nationale Basiliek Koekelberg

Aquarium van Brussel

België Brussel met kinderen Aquarium van Brussel
Verwacht geen Sealife Centre, in het Aquarium van Brussel is alles een stuk kleinschaliger. Aan vissen echter geen gebrek. Aquarium na vistank vol interessante zwemmers.
➡ Kinderen krijgen materiaal mee om te tekenen. Na het bezoek mag het kunstwerk mee naar huis genomen worden
Lees ook: Nemo zoeken in het Aquarium van Brussel

Belgian Chocolate Village

Tijdens een parcour van een uur, leer je alles over chocolade. In het atelier worden demonstraties chocolade maken gegeven en mag er geproefd worden. Leuker  Lekkerder wordt een museum niet.
➡ Tot 6 jaar gratis entree
Lees ook: Belgian Chocolate Village, chocoladeparadijs in Brussel

Atomium

België Brussel met kinderen Atomium
Het Atomium werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 en is vandaag de dag de populairste toeristische attractie en hét symbool van de stad.
Hoewel de bestanden eigenlijk bedoeld zijn voor schoolklassen, is het ook leuk het pedagogisch dossier voor een privébezoek te downloaden. Te vinden op deze pagina.
➡ Kinderen onder de 115 cm betalen geen entree

Mini Europe

België Mini Europe
Aan de voet van het Atomium ligt Europa aan je voeten. Een plek waar je een reis door Europa maakt in slechts een paar uur tijd. Kijk je je ogen uit terwijl je langs 350 maquettes wandelt. Velen kunnen middels een knop in werking gezet worden, hoe leuk is dat?
➡ Kinderen onder de 115 cm betalen geen entree
Lees ook: Groot avontuur in Mini-Europe Brussel

Planetarium

Het Planetarium werd tijdens de Wereldtentoonstelling van 1935 opgericht. Het maakt nu deel uit van de Koninklijke Sterrenwacht van België. De films die er getoond worden zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Zo is er voor kleuters vanaf 3 jaar tot en met tieners steeds een geschikte voorstelling te reserveren.

Brussel met kinderen: Schaarbeek

Schaarbeek, Brussel-Oost is een fijne uitvalsbasis voor een verblijf in de stad. Overnacht bij het leuke designhotel Bloom en ontdek de wijk.
Lees ook: Slenteren door Schaarbeek

Train World

België Schaarbeek Trainworld treinleven
In september 2015 opende Koning Filip officieel de deuren van Train World, het Belgisch treinmuseum van de Belgische Spoorwegen, gelegen in en aan het station van Schaarbeek.
➡ Voor gezinnen zijn er speciale familietickets verkrijgbaar. Ook organiseert het museum speciale kinderrondleidingen (met beloning). Kom je in de schoolvakantie? Kids in de leeftijdscategorie 8-12 jr. worden uitgenodigd voor een heuse schattenjacht.
Tot 6 jaar gratis entree

Lees ook: Train World, dé attractie van Schaarbeek

Het mag duidelijk zijn, Brussel met kinderen is simpelweg een goed idee. Deze lijst is lang niet compleet, want er zijn nog zoveel meer leuke dingen te ondernemen. Veel plezier!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Zo dat zijn veel tips! Brussel is inderdaad leuk. Ik was er zonder m’n kinderen, maar zo te zien is er heel veel te doen voor gezinnen ook. Het Atomium vind ik ook leuk inderdaad. En dat riolenmuseum klinkt ook wel bijzonder!

    1. Ons reismeisje is dol op Brussel. Binnenkort gaan we weer. Dan gaan we Trainworld met eigen ogen bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *