Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Autoworld Brussel, want boys will be boys, niet waar?

Autoworld Brussel

Vroem vroem, vol gas naar Autoworld Brussel

Autoworld is zo’n museum dat je wellicht niet direct op je lijstje zet tijdens een citytrip Brussel. Ik zeg, toch doen. Het museum, gelegen in het in het indrukwekkende Jubelpark is een bezoek meer dan waard. Mannen worden er weer even een jongetje. En ik vermaakte me eigenlijk ook prima.

Jubelpark

België Brussel Autoworld Jubelpark
Koning Leopold II vierde in 1880 de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Als locatie koos hij een plek in de stad en liet er het Jubelpark verrijzen. Het park deed een aantal jaren later (1888) dienst als locatie voor de Wereldtentoonstelling – net als in 1897 -. De beroemde triomfboog verscheen in 1904, in de aangrenzende zuilengalerij verschenen diverse musea. Autoworld is er daar een van.
➡️ Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897 opende het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika eveneens haar deuren

Autoworld

België Brussel Autoworld overzicht
De eerste auto’s verschenen op de plek waar Autoworld thans huist gedurende de Eerste Wereldoorlog. Het Duitse leger gebruikte het pand als garage. Door de jaren heen beklede het pand diverse functies om gedurende de jaren ’80 van de vorige eeuw in verval te raken. Zonde! Zo vonden ook Ghislain Mahy en zijn familie en de toenmalige prins (later koning) Koning Albert II. Met vereende kracht herrees het pand als een feniks uit de puin en werd het museum dat we nu kennen. Een plek die bol staat van geschiedenis ten aanzien van de automobiel historie. Als je bedenkt dat het complete wagenpark een privécollectie is, maakt dat de verzameling enkel nog indrukwekkender.
België Brussel Autoworld

Strips

België Brussel Autoworld Michel Vaillante
België en het stripverhaal zijn twee handen op een buik. Ook in Autoworld zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. In een hoek van het museum heeft stripheld Michel Vaillant zijn eigen domein. De fictieve coureur maakte voor het eerst zijn opwachting in het blad Kuifje in 1957 en groeide daarna uit tot een waar idool. Vriendlief laat de kans om even in zijn bolide te stappen niet voorbij gaan.
➡️ Lees ook In de ban van de 9e kunst, Brussel in Strips
België Brussel Autoworld 1930
De oplettende bezoeker komt er niet enkel de knappe racer tegen, ook Kuifje is in het museum terug te vinden.
➡️ Meer weten over Kuifje en zijn geestelijk vader Hergé? Bezoek het Hergé Museum

Kunst

België Brussel Autoworld Folon
De auto die mij het meest intrigeerde, was een blauwe Toyota Landcruiser. Waarom, vraag je je wellicht af. Niemand minder dan de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon beschilderde deze auto. Het vehicle staat voor hem voor vrijheid. De blauwe vogels zijn – zo gaat het verhaal – onderweg naar Alice in Wonderland.
➡️ Net buiten Brussel ligt het Fondation Folon. Een magisch mooie plek!

Autoworld praktisch

  • Voor meer informatie (entreeprijzen, openingstijden etc) check je de website van Autoworld
  • Meer musea zien? Het Legermuseum en Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis liggen eveneens in het Jubelpark
  • Een nachtje blijven slapen? Martin’s Hotel ligt vlakbij

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *