Zoek
Sluit dit zoekvak.

Basiliek Koekelberg mooi of lelijk?

Mooi of niet mooi, ieder heeft er zijn of haar eigen mening over. Over de Nationale Basiliek Koekelberg in Brussel.
Nationale Basiliek Koekelberg Brussel facade

Basiliek Koekelberg

Koekelberg is één van de 19 gemeenten die deel uitmaken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bovendien wie Koekelberg zegt, zegt Koekelberg van de Nationale Basiliek van het Heilig Hart a.k.a. de Nationale Baseliek van Koekelberg. Wist je trouwens dat het is de vijfde grootste kerk in omvang ter wereld is?
Nationale Basiliek Koekelberg Brussel Beelden

Elisabethpark

Met haar 21 hectaren groot, is het Elisabethpark dé flaneerboulevard naar de Nationale Basiliek. Daarnaast kunnen de kleintjes – waaronder ons kleine meisje – ravotten in de speelplein en is er plek voor een vleugje nostalgie (en misschien ook wel romantiek) bij de oude muziekkiosk die nog altijd in goede staat verkeerd.
Leuke triviale kennis: Het tracé in de lengte heeft de vorm van het koninklijke monogram van de Belgische koning Leopold II.
Nationale Basiliek Koekelberg Brussel stripverhaal

Geduld is een schone zaak

De oorsprong van de basiliek gaat terug tot 1880, België is dan vijftig jaar onafhankelijk. Een mijlpaal die koning Leopold II niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Een kerk moet er komen. Een kerk waaraan geen enkel godshuis kan tippen. Dol op Parijs laat de koning zich inspireren door de Sorbonne wijk, Montmartre en de Champs-Elysées en overgiet die ingrediënten met een sausje Pantheon.

Fast forward het is 1905 – even hoofdrekenen – en ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de onafhankelijkheid van zijn vaderland, legt Leopold II in hoogst eigen persoon, na veel gekibbel over het ontwerp, de eerste steen.
WOI trekt door Europa en treft België zwaar. De bouwfondsen zijn leeg, het project dient aangepast te worden. Met de beschikbare financiële middelen is het ontwerp onrealistisch en onrealiseerbaar. De plannen wijzigen en architect van Huffel presenteert een nieuw, Art Deco, ontwerp.
De Basiliek wordt In 1919 gewijd als een gedenkteken aan de slachtoffers van de eerste Wereldoorlog.
Nationale Basiliek Koekelberg Brussel glas_in_lood Nationale Basiliek Koekelberg Brussel interieur

Basiliek Koekelberg in cijfers

– In twee torens hangen vijf klokken
– De Nationale Basiliek Koekelberg is de vijf na grootse kerk ter wereld
– De middenbeuk is 164 meter lang
– De koepel is 90 meter hoog
– Met de lift (betaald) kun je naar het buitenbalkon op een hoogte van meer dan 50 hoog. Met helder weer kun je kijken tot aan Mechelen

Kunst

Naast het feit dat de Nationale Basiliek Koekelberg an sich al (in mijn bescheiding mening) een pracht van een bouwwerk is, huizen er nog twee musea in het pand. Het museum van Zwartzusters Brussel huist kostbare objecten van de Cellieten orde. Daarnaast biedt de basiliek onderdak aan een grote verzameling schilderijen en beeldhouwwerken uit het museum van Moderne Religieuze Kunst.
Nationale Basiliek Koekelberg Brussel Taverne_Le_Grand_Duc

Het beste uitzicht

Voor het beste uitzicht op de Nationale Basiliek Koekelberg steek je simpelweg de straat over en neemt plaats op het terras van Taverne Le Duc (binnen mag ook) en geniet!

Praktisch

  • Nationale Basiliek Koekelberg is dagelijks geopend
  • Op de begane grond kun je voor een hapje en drankje terecht in restaurant Le Basilic
  • Voor een Bird’s eye view koop je een kaartje voor de lift. Brussel ligt op 52,80 meter hoogte aan je voeten
  • Metrolijn nummer 2 en 6, halte Simonis, brengen je tot vlakbij het bouwwerk
  • Citysightseeing Brussels bus stopt voor de ingang

Oh, chocoholics opgelet: het Belgian Chocolate Village is gelegen op enkele passen van de Basiliek van Koekelberg, aan de rand van het Elisabethpark.

Meer Brussel:

Nemo zoeken in het Aquarium van Brussel
Brussel, hoofdstad van de Art Nouveau

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Wat leuk dat je de basiliek bezocht hebt! Heb vier jaar in Brussel gewoond, ben er vaak langsgekomen (en onderdoor, met de auto voert de tunnel van de ‘Kleine Ring’ je volgens mij zowat door de crypte), maar nooit de moeite genomen naar binnen te gaan. Voor de volgende keer.

    1. Hoi Robin, hoe kan dat nu? Vier jaar in Brussel wonen en nimmer de Baseliek bezocht….. Zelf ga ik in januari weer richting de Belgische hoofdstad, want er is altijd (nog) meer te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *