Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schaarbeek, slenteren door de Ezelwijk van Brussel

Bij elk bezoek aan Brussel is het mijn streven nieuwe plekjes – het liefst buiten het centrum – in de Belgische hoofdstad te ontdekken. De eerste dag van 2016 staat in het teken van Schaarbeek, ga je mee?

Ezels van Schaarbeek

Tijdens mijn tocht door Schaarbeek heb ik geen enkel lastdier gezien, toch hebben de inwoners van deze wijk ezel als bijnaam. Lang geleden….brachten de Schaarbekenaars de krieken, ten behoeve van het typisch Brusselse bier, het krieklambiek, per ezel naar de markt van Brussel. De rest is geschiedenis….

Hotel BLOOM

België Brussel Schaarbeek Hotel Bloom
Mijn uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Schaarbeek, is hotel BLOOM. Een hip design hotel in Brussel. Bewust koos ik voor dit hotel, niet alleen vanwege de oh zo fijne waffle truck in de ontbijtzaal, maar juist vanwege haar ligging op de grens met Sint. Joost-ten-Noode en Schaarbeek. Let’s go explore!

Art-deco & art-nouveau

België Brussel Schaarbeek straatbeeld
Net voorbij mijn hotel stuit ik op het eerste art deco pand. De gele zuil schittert in het nieuwjaarszonnetje. Ooit huisde in het pand, uit 1936, de kantoren van de Rotterdamsche Verzekeringen Sociëteit, bij ons Nederlanders beter bekend als RVS. Zwierige letters sieren en pand aan de overzijde Sazz ’n Jazz dé plek in Brussel voor jazz en wereldmuziek. De naam alleen al maakt me nieuwsgierig: De Ultieme Hallucinatie. Achter de groene gevel, uit 1904, met de geinige naam gaat een restaurant schuil. Ik tuur door het raam van het herenhuis naar binnen en zie een pracht van een zaak.

Helaas voor mij, het restaurant is t/m 3 januari gesloten, in verband met de feestdagen. Note to self: bij een volgend hier zeker een keer gaan eten!

Een stukje verderop – het is vrijdag – drommen mannen samen. Wat oogt als een winkelpand, blijkt een moskee te zijn. Wat een drukte!

Klein Anatolië

België Brussel Schaarbeek Klein Anatolië
De Haachtsesteenweg is het kloppend hart van de Turkse gemeenschap in Brussel. Een moskee, kledingwinkels en ontelbaar veel eettentjes! Uit de pandjes komen zulke lekkere geuren, dat mijn maag ervan begint te knorren. Voor slechts € 1,35 smul ik van een gigantische Turkse pizza, mjam.

Allegaartje

België Brussel Schaarbeek Sint Mariakerk
Ondanks het frisse winterweer is het op de bankjes voor de Sint-Maria-kerk goed toeven. Terwijl ik mijn lekkers verorber, speelt een Turkse tweeling met restanten vuurwerk. Mijn blik glijd over het godshuis, wat een allegaartje! Romaanse kenmerken, maar ook Gotische en zelfs Byzantijnse.

Van markt naar hal

België Brussel Schaarbeek Hallen
Gered van verval en ondergang. De hallen van Schaarbeek stonden er triest bij toen de Franse Cultuurcommissie de voormalige markthal omtoverde tot een concertzaal en evenementenhal.

Groen Schaarbeek

België Brussel Schaarbeek Groen
“Mam, is er ook een speeltuintje,” piept ons kleine meisje (5 jaar) tijdens het geslenter door Schaarbeek. Jazeker! En wat voor een, eentje met geweldig uitzicht over de stad. Het Koningin-Groenpark is klein maar fijn. Door het hoogteverschil schuilt op elk niveau een verrassing. Deze verborgen tuin is een aangename verrassing, restaurant Canelle is dat eveneens. Een mooie plek met een mooi sociaal karakter. De directrice streeft er naar werkzoekenden weer op het goede spoor te zetten en hen in haar zaak de draad weer op te laten pakken.

Heuvel af en weer op; en weer een verborgen parel, de Sint-Franciscustuin. Wie had dat nou verwacht in Schaarbeek? De grootste tuin, aangrenzend aan Schaarbeek is de Kruidtuin. De tuin met vele beelden ligt er prachtig bij, de voormalige serre werd eveneens door Fransen van verval gered. De Botanique is thans een populair cultureel centrum.

Schaarbeek praktisch:

België Brussel

  • Je ontdekt Schaarbeek gemakkelijk vanuit metrostation halte Kruidtuin
  • Honger hoef je niet te lijden, er zijn doorheen de gehele wijk smakelijke eetgelegenheden genoeg
  • Ik slenterde op 1 januari door Schaarbeek, maar ik kan me zo voorstellen dat deze omgeving in warmere maanden van het jaar nog leuker is

Wat is jouw favoriete wijk in Brussel?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *