Zoek
Sluit dit zoekvak.

Belgian Chocolate Village Brussel, kijken én proeven

Belgian Chocolate Village Brussel België reclameborden

Het Belgian Chocolate Village in Brussel is grootste Belgische Chocolademuseum. Tijd om er eens een kijkje te gaan nemen.

Belgian Chocolate Village

In de voormalige koekjesfabriek biscuiterie Victoria huist sinds 2014 het Belgian Chocolate Village. Dat is jaren nadat de eerste plannen zijn gemaakt (omstreeks 2005) en zeven jaar nadat de gemeente een stuk van de oude fabrieken aankocht. De oude fabriek stond jarenlang leeg en werd verbouwd tot hippe en dure lofts. De benedenverdieping werd gereserveerd voor het nieuwe chocolademuseum.

➡️ De opening van het Belgian Chocolate Village ging niet geheel zonder slag of stoot. Valt te lezen in dit artikel.

Belgian Chocolate Village België Brussel chocolademeester

“Negen op de tien mensen houdt van chocolade

En de tiende liegt.” – J.G. Tullius.

Ik hou van chocolade, daar hoef ik niet over te liegen. Tijdens een citytrip Brussel kan een bezoek aan het Chocalte Village dan ook niet uitblijven natuurlijk.  Na een bezoek aan Kanal Centre Pompidou en MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art) vallen we aan het einde van de dag het chocolademuseum binnen. In het prachtige pand waarschuwt de caissière direct door te lopen het atelier. “De demonstratie van onze chocolademeester gaat zo beginnen en het is de laatste bijeenkomst van vandaag.”

Kijken en proeven in het Belgian Chocolate Village

We haasten ons naar het atelier waar een groepje geïnteresseerden en de chocolademeester reeds staan te wachten om met de demonstratie chocolade maken te gaan beginnen. “Bonjour, Good afternoon, Goedendag,” start de beste man zijn chocoladeles. In no-time leren we (van)alles over de cacaoboon, de productie van chocolade en natuurlijk pralines maken. En ja, waar iedere chocoholic op hoopt, er mag geproefd worden. Ik kan je verklappen, de pralines smaken voortreffelijk.

Heb je na de proefexemplaren nog niet genoeg (kan ik me heel goed voorstellen)? Neem dan plaats in de proefsalons en geniet van chocolade in vaste of vloeibare vorm. Duik zeker ook even de shop in die van muur tot muur en van grond tot aan plafond gevuld is met niet te versmaden smaken chocolade.

Belgian Chocolate Village België Brussel chocolademeester

“Wist je dat? De beroemde Big Nuts-reep, die nog steeds verkocht wordt onder de merknaam Côte d’Or, in 1953 voor het eerst door de chocolaterie Victoria gemaakt werd en lange tijd hét topproduct was.”

You can touch(’t) this

De verschillende touchscreens leren ons van alles over chocolade. De vitrinekasten gevuld met chocolade doen me acuut watertanden. Helaas, mag ik niets aanraken, laat staan proeven. Jammer. Alhoewel ik zo vermoed dat je ontzettend buikpijn krijgt, wanneer je de chocolade replica van het Atomium in zijn geheel verorbert.

De knopjes van de goed/fout quiz mag je vanzelfsprekend wel aanraken. Weet jij het antwoord op de stelling: “Chocolade veroorzaakt acne.”

We struinen langs Wiener Sacher Torte, Milka repen en Zwitserse Toblerone. Zien strips die vroeger mede mogelijk gemaakt werden door Côte d’Or en Le Grenadier Vicoria en aanschouwen oude art deco reclameborden van merken uit lang vervlogen tijden.

Buiten binnen

Wat het Belgian Chocolate Village echt uniek maakt is de tropische indoorserre. Mijn bril beslaat direct wanneer ik de hete ruimte binnenga. In dit stukje tropen treffen we allerhande planten die te maken hebben met de cacaoboon. Erg bijzonder.

Belgian Chocolate Village praktisch

  • Het museum is bereikbaar per metro (halte Elisabeth/Simonis). Vandaar uit is enkele minuten lopen naar de ingang van het Chocolade Walhalla
  • Dagelijks geopend (met uitzondering van maandag)
  • Toegang is gratis voor kinderen onder de 6 jaar
  • Ben je in het bezit van een Brussels Card dan is de toegang tot het museum ‘gratis’
  • Voor openingstijden en entreeprijzen, raadpleeg de website

Meer Brussel

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *