Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kanal Centre Pompidou | Stukje Parijs in Brussel

Kanal Centre Pompidou Brussel

Er was eens een oude Citroëngarage in Brussel. Toen deze de deuren sloot, besloot men deze om te bouwen tot de grootste culturele instelling van Brussel. Met een oppervlakte van 35.000 m2 is het KANAL Centre Pompidou 13 maanden lang een een bolwerk van culturele activiteiten.

Wat is Kanal Centre Pompidou?

Kanal Centre Pompidou is gevestigd, zoals in de intro vermeld, in de oude Citroëngarage van Brussel. Jarenlang stond het bouwwerk uit de jaren dertig leeg en vormde een desolate plek aan het kanaal. Sinds mei 2018 kunnen alle Brusselaars, en bezoekers van de stad, het indrukwekkend grote bouwwerk van glas, beton en ijzer van binnen bewonderen. Parkeerplekken, borden, stellages – zelfs oude evacuatierichtlijnen zijn nog immer terug te vinden.

Kanal Centre Pompidou is een samenwerking met het Parijse Centre Pompidou. Gedurende de openingsperiode zijn er tal van tentoonstellingen gepland. Daarnaast is er plaats voor een rijk scala aan podiumkunsten.

➡️ Als je toch aan deze kant van het kanaal bent, bezoek dan ook zeker Tours & Taxi

België Kanal Centre Pompidou Brussel

Op een frisse herfstdag

Het is eind november (2018), de koude wind blaast langs mijn wangen. Vanuit Le Plaza Hotel, stap ik richting het kanaal. Tijdens eerdere bezoeken aan de Europese hoofdstad hebben ons dikwijls verwondert over de staat van het pand. Zo’n groot en indrukwekkend pand, waar niets mee gedaan wordt. Op de Nederlandse bevrijdingsdag werd het pand in Brussel ook bevrijdt. Bevrijd van de leegstand. Een paar maanden later ga ik er een kijkje nemen. Ik ben zeer benieuwd wat te verwachten.

Van filminstallaties tot kantoorkunst

Samen met vriendlief wring ik me onszelf door de enorme plastice flappen die de kou buiten de tentoonstellingsruimte moeten houden. Het is vrijdagochtend en erg rustig in het (tijdelijke) museum voor moderne en hedendaagse kunst. Op de plattegrond zien we verschillende routes aangegeven die corresponderen met een keur aan tentoonstellingen. Omdat er verschillende tentoonstellingen zijn, pik ik er twee uit die tot eind juni/begin juli 2019 nog te bewonderen zijn.

Kinderspel

We starten bovenin het kollosale gebouw. Daar komen we terecht in een donkere hal vol schermen met daarop videofragmenten van spelende kinderen. Children’s Games, een serie korte video’s die in 1999 werd opgestart door Francis Alÿs.

Kantoorleven, maar dan anders

In de volledige heringerichte kantoren van de vroegere Citroëngarage aanschouw ik de tentoonstelling Burelen. Een wonderbaarlijke opstelling. Een die de oorspronkelijke inrichting respecteert, maar dan op een kritische of ludieke manier belicht.

Belgie Brussel Kanal Centre Pompidou

Ga, nu het nog kan

Ook al kan ik met sommige installaties niet echt uit te voeten en vind ik het lastig het daadwerkelijke thema in sommige hedendaagse kunstwerken terug te zien, kan ik een bezoek aan deze intrigerende plek meer dan aanraden.

Kanal Centre Pompidou Praktisch

  • De tijdelijke opstelling, het proefjaar, loopt tot 10 juni 2019. De verbouwingen staan gepland om van start te gaan in de zomer van 2019 starten. De verbouwing dient gereed te zijn rond eind 2022, begin 2023
  • Dit zijn de plannen voor de voormalige Citroëngarage, wanneer het huidige project ten einde loopt. ‘Een podium voor Brussel’ een ‘gezellige, levendige en dynamische uitwisselingsplek die alle bewoners van Brussel kan aanspreken’
  • Entree: € 14,- per persoon (reductie voor bepaalde doelgroepen mogelijk)
  • Ben je in het bezit van een Brussels Card, dan is het entree ‘gratis’
  • Info omtrent openingstijden en tentoonstellingen lees je na op de website van Kanal Centre Pompidou

Meer Brussel

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *