Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kunstberg Brussel | 8 x cultuur snuiven in musea en kastelen

Kunstberg Brussel België

Vanaf de Grote Markt in Brussel zie je de Kunstberg al liggen. Sommigen laten zich door de klim naar boven weerhouden er een kijkje te nemen. Zonde. Trotseer de trappen en trek wat tijd uit voor cultuur.

Kunstberg; Met dank aan Leopold II

De Kunstberg is een idee van voormalige vorst Leopold II. Konings wens was wet en zo geschiedde. Het idee van de heerser was zijn paleis omringen met schoonheid. Iets wat – mijn inziens – goed geslaagd is. Want wat een fijn stukje Brussel is dit. Kies een museum of tentoonstelling uit dat past bij je smaak en geniet.

BOZAR

Eerlijkheid gebied me te zeggen, dat het na mijn vele bezoeken aan de Brusselse hoofdstad nimmer van gekomen is het BOZAR te bezoeken. Deze tempel van evenementen en tentoonstellingen toont je zowel hedendaagse kunst als werk van kunstenaars uit vervlogen tijden.

📍 BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, België

MIM (Muziekinstrumentenmuseum) met uitzicht op de Kunstberg

België Brussel Kunstberg MIM gevel
België Brussel Kunstberg MIM
België Brussel Kunstberg MIM uitzicht
Niet minder dan 1.200 muziekinstrumenten gaan schuil achter het prachtige art-nouveau pand. Geen zin in een museum? Vraag een ticket voor de lift naar het restaurant op de bovenste verdieping. Geniet er van een lunch, heerlijke warme chocolademelk en vooral van het uitzicht over Brussel.

📍 Muziekinstrumentenmuseum, Hofbergstraat 2, 1000 Brussel, België

Musée Magritte

België Brussel Kunstberg Magritte
België of liever gezegd Brussel en Magritte zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De surrealist die over de hele wereld gekend is, heeft op de Kunstberg zijn eigen museum. Niet slecht voor iemand wiens eerste baan ontwerper bij een behangfabriek was.
Dit museum is prima te combineren met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

📍 Musée Magritte, Koningsplein 1, 1000 Brussel, België

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

België Brussel Kunstberg Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België entree
België Brussel Kunstberg Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Dit is mijn persoonlijke favoriet op de Kunstberg, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Alleen de buitengevel is al indrukwekkend en dan heb ik het niet eens over de topstukken die binnen hangen, gehad. Grofweg zijn er 20.000 oude en moderne kunstwerken te bezichtigen. Moe geworden of trek gekregen in het bijbehorende museum café serveren ze heerlijke broodjes. Uiteraard met een goed glas Belgisch bier.

📍 Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel, België

BELvue Museum

BELvue Brussel
Dit is museum wordt door bezoekers van de stad Brussel nogal eens overgeslagen. Zonde. Ik bezocht het museum in het najaar van 2016 en kan enkel concluderen dat het mijn kennis over België aanzienlijk heeft vergroot.

📍 BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel, België

Coudenberg. Voormalig Paleis van Brussel

Kunstberg Coudenberg
Niet op, maar onder de Kunstberg moet je wezen voor deze bezienswaardigheid. Ik vond dit de grootste verrassing van Brussel. Deze archeologische site toont de restanten van de vroegere residentie van Keizer Karel. Een brok geschiedenis. Terwijl boven je de tram over de kasseien dondert en toeristen in de rij staan om een wafel te bemachtigen, dwaal je door het Brussel van weleer. Tof.
➡️ Lees ook: Een duik in de geschiedenis van Brussel

📍Palais du Coudenberg, Paleizenplein 7, 1000 Brussel, België

Warandepark

België Brussel Warandepark
Genoeg cultuur gesnoven, snuif dan even wat frisse lucht op in het Warandepark. Wandel door de grote lanen of (favoriet bij ons reismeisje) leef je uit op de fitness toestellen. De kids genieten in de aangrenzende speeltuin.
➡️ Voor het jaarlijkse Stripfeest en de bijbehorende Balloonparade moet je eveneens in de park zijn. Je leest hier meer over het event.

📍 Warandepark, 1000 Brussel, België

Koninklijk Paleis op de Kunstberg

Helaas, is het Koninklijk Paleis slechts een paar weken per jaar geopend (half juli – eind aug). Doorgaans in de periode dat ik elders vakantie vier. Ach, de buitenkant is ook mooi 😉

📍 Koninklijk Paleis van Brussel, Brederodestraat 16, 1000 Brussel, België

België Brussel Koninklijk Paleis

Meer België

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

    1. Zonde! Echt een keer doen. De kustberg is vlakbij het centrum en station Brussel Centraal, niet te missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *