Luik, wat heb ik je dikwijls links laten liggen. Want wat is er nu te doen in Luik? Na een mislukte eerste kennismaking zo’n 9 jaar geleden, besluit ik de Waalse stad een nieuwe kans te geven.

Stad van de maand: Luik

Uitgeverij Mo’media van de handige stedengidsjes time to momo sloeg de handen met Toerisme Wallonië België in een en riep in de maand april (2019) Luik uit tot stad van de maand. Met een gratis route in de hand spendeerde ik mijn tweede paasdag in de Waalse stad. Een paar highlights:

Verpletterende eerste indruk

België Wallonië Luik Station Luik-Guillemins

Hoe verpletterend kan een eerste indruk zijn? Nou, afgaande op Station Luik-Guillemins erg verpletterend. Wat een gaaf gebouw! Toen het oude station van Luik niet meer voldeed aan de huidige reizigerswensen (en treinen) was het tijd voor een nieuw. En wat voor een!

Het feit dat het ruim 3 jaar later is opgeleverd nemen we even voor lief. De  Spaanse architect Santiago Calatrava tekende voor het ontwerp. Niet de eerste de beste, een man met vele prestigieuze projecten op zijn naam. Wie in Valencia is geweest kent vast en zeker Ciutat de les Arts i les Ciències. Slechts een van zijn creaties.

Door de zon die hoog aan de hemel schijnt, tekenen de vormen een mooi lijnenspel op de vloeren en in het gebouw. Ik weet niet wat jij er van vind, maar ik vind het een tof gebouw. Een aanwinst voor de stad en Wallonië in het algemeen.

Bovenste beste Boverie

België Wallonië Luik Longdoz-Boverie museum La Boverie

Op zoek naar rust, een speeltuin of een museum? Dan is op al je vragen hetzelfde antwoord van toepassing (parc) la Boverie aan het uiteinde van de wijk Outremeuse, nabij het station.

Vanuit de spoorwegkathedraal steek je de weg over, en wandelt over de La Belle Liégeoise brug de groene zone van de stad binnen. De volière, die ooit dienst deed als berenkuil, moet het zonder vogels doen (en zonder beren), maar dat lijkt de Luikenaren niet te deren. Zij genieten van het zonnetje en elkaar. Van de rust, de eendenvijver of de Roseraie, de rozentuin.

Het voormalige museum voor Schone Kunsten, thans museum La Boverie grenst aan de zogeheten Jardin d’Acclimatation. Het pand dateert van 1905 toen de Wereldtentoonstelling in de stad neerstreek. Ik stond zelf voor de gesloten deur, maar dat deert niet. Een goede reden om nog eens terug te keren naar dit fijne stukje Luik.

➡️ Lees ook: De legendarische wereldtentoonstelling van 1905

Kuitenbijter

België Wallonië Luik Montagne de Bueren

Wie de trappen van Montagne de Bueren niet heeft beklommen is niet in Luik geweest. Zo, ik heb het gezegd. Het is een flinke klim (374 treden), maar het hoort bij een bezoek aan de stad. De trappen maken deel uit van een bouwwerk/verdedigingswerk uit 1880. Nu bedwing je enkel de treden om te kunnen genieten van het uitzicht.

Tip: Daal via Rue Pierreuse terug af naar het centrum van de stad

Het rijke Roomse leven

België Wallonië Luik Paleis van de Prins-bisschoppen

Je hebt bisschoppen en je hebt Prins-bisschoppen. Verschil?

‘Een prins-bisschop of vorst-bisschop was een bisschop, die naast het geestelijk bestuur over zijn bisdom tegelijkertijd ook het wereldlijk gezag uitoefende over een bepaald territorium, waarvan hij dan de hoogste landsheer was.‘ – Wikipedia

In Luik tref je het paleis van de Prins-bisschoppen aan het centraal gelegen place Saint-Lambert. Een statig, prachtig gebouw. Althans, de binnenplaats mag je betreden. Gelukkig zijn de zestig verschillende zuilen op deze binnenplaats in ieder geval wel te bewonderen. Het pand zelf niet is niet toegankelijk voor het gewone volk. Dat is tegenwoordig bestemd voor de hoge heren van het Provinciebestuur en het Justitiepaleis.

Wie Luik zegt, zegt wafel

België Wallonië Luik in de rij voor een wafel

De stad verlaten zonder je tanden in een Gaufre de Liège te zetten, kan simpelweg niet. Waar ze de beste wafels verkopen in de stad? Zie je een rij staan? Sluit aan en je weet dat je goed zit. Eet smakelijk!

To-do:

Luik, ik was er veel te kort. Bovendien waren (vanwege tweede paasdag) veel musea, horeca en (alle) winkels gesloten. Ik beloof je echter dat ik terugkom en ik zet dit op mijn to-do list:

  • Bezoek brengen aan het eerder genoemde museum La Boverie
  • Bootje varen over de Maas
  • Mijn grote kleine reismeisje (8 jaar) meenemen naar het Archéoforum
  • La Cité Miroir bezoeken, want volgens mij is dit voormalige zwembad zeer interessant ongeacht de expositie die er te zien is
  • Wafels eten #nevernoteating
  • Biertjes proeven bij Brasserie C
  • Genieten van het zonnetje op een terras op de Grote Markt
  • En…

à bientôt Liège

België Wallonië Luik terras

Meer Wallonië

9 Redenen waarom het Waalse Namen je volgende citytrip wordt
Dinant: 7 x tips voor de Waalse stad van meneer Sax