Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Antwerpen? | De favorieten van OmniTraveler

Wat te doen in Antwerpen

Antwerpen is wat OmniTraveler betreft altijd een goed idee. We kunnen ons echter voorstellen, dat je bij het plannen van een citytrip naar deze Vlaamse stad even de bomen door het bos niet meer ziet. De stad heeft ook zoveel te bieden. We zeggen niet dat je hier naar toe moet, maar wij worden van deze plekken in ieder geval erg blij.

Wat te doen in Antwerpen? Kies een fijn hotel

Beknibbel niet op je overnachtingen. Antwerpen heeft een boel te bieden, wat betekent dat je heel wat voetstappen in de stad achter zult laten. Dan is het wel zo fijn om aan het einde van de dag te kunnen genieten van een fijne kamer met een goed bed en goede geluidsdichte ramen. Vooral het laatste want, ook tot in de kleine uurtjes weten bezoekers zich in Antwerpen te vermaken.

Tijdens ons meest recente tripje kozen we voor een verblijf bij PREMIER SUITES PLUS Antwerp. Grote kamers, vriendelijk personeel, goed ontbijt en ook niet geheel onbelangrijk, midden in de stad, op steenworp afstand van het iconische Centraal Station. We boekten het hotel via Time to Momo (voorheen Moonback).

📍PREMIER SUITES PLUS Antwerp, Appelmansstraat 31, 2018 Antwerpen, België

PREMIER SUITES PLUS Antwerp PREMIER SUITES PLUS Antwerp

Wat te doen in Antwerpen? Kijk rond op het station

Wat ons betreft reis je het best naar Antwerpen per trein, Wanneer je even goed zoekt, kost een ritje naar deze stad slechts € 19,- per enkele reis. Zo maak je bij aankomst op je bestemming direct kennis met het megalomane gebouw, dat haast wel een operagebouw lijkt. Niet voor niets wil iedereen op de trappenpartij in de centrale hal zichzelf op de foto zetten.

Loop zeker ook de lange, lange – hadden we al lange gezegd – gangen door in het nieuwere gedeelte van het station. Hier tref je tal van horecagelegenheden en winkeltjes. Variërend van Exki tot Japans snoepwinkeltje en van kapper tot platenzaak.

Reis je met je kinderen? Loop dan zeker helemaal door tot het einde van deze lange gangen. Zo ver tot je denkt dat het geen zin meer heeft om je weg te vervolgen en je staat oog in oog met Plopsa Station Antwerp. Een toffe indoor-speeltuin, waar je kroost menig uurtje zoet kan zijn. Ook ideaal wanneer het tijdens je citytrip regent.

Wij bezochten een aantal jaar geleden het binnen pretpark toen dat nog Comics Station heette en nog niet in handen was van de Verhulst familie. Het concept is gelijk gebleven, maar vanzelfsprekend wel aangevuld met Studio 100 karakters.

📍 Plopsa Station Antwerp, Mediaplein, 2018 Antwerpen, België

Plopsa Station Antwerp

Zoo

Pal naast het station van Antwerpen ligt de Zoo. Als klein kind kwamen we er al tijdens een schoolreisje en de bezoeken aan deze iconische dierentuin zijn sindsdien nimmer gestopt. Met of zonder kinderen, een rondje aapjes – en andere dieren – kijken verveelt nooit.

Ga je in de wintermaanden, check dan zeker of het China Light Festival wellicht weer op het terrein is neergestreken. Het populaire lichtfestival stond tijdens het seizoen 2021/2022 in het teken van Alice in Wonderland. Slenter in het pikkedonker, langs de lege vertrekken van de dieren – want die zitten in de nachtverblijven – langs de enorme verlichte lantaarns.

📍 ZOO Antwerpen, Koningin Astridplein 20-26, 2018 Antwerpen, België

ZOO AntwerpenLichtfestival Alice in Wonderland

Slenter door het stadspark

Het Stadspark is erg geliefd bij de buurtbewoners, maar doorgaans minder bekend bij de Nederlandse bezoekers. Hoewel het park – op moment van schrijven – een groot onderhoud ondergaat, is een wandeling door het ruim 115 jaar oude stukje groen in de stad een van favoriete dingen om te doen.

📍 Stadspark, Rubenslei, 2018 Antwerpen, België

Stadspark Antwerpen

Wat te doen in Antwerpen? Bezoek het Rubenshuis

Van de Rubenslei naar Rubenshuis. Peter Paul Rubens ontvangt je met open armen in zijn stadspaleis in Antwerpen. Ja, het kan er behoorlijk druk zijn, maar laat je daar niet door afschrikken. Een bezoek, is wat ons betreft echt de moeite waard. De vertrekken en werken van de de belangrijkste Vlaamse kunstschilder van de zeventiende-eeuwse barok met eigen ogen zien, is toch echt wel heel speciaal.

📍 Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen, België

Rubenshuis Antwerpen

Sint-Carolus Borromeuskerk

We blijven nog even bij Rubens. En als je zijn naam nogeens laat vallen, kom je al snel bij de Sint-Carolus Borromeuskerk uit. Geen idee, waarom wij deze kerk keer op keer links hebben laten liggen, eenmaal bezocht (jan. 2022) zijn we verk(n)ocht. Hoewel Rubens werk jarenlang in New York te bewonderen was, hangt ‘De Terugkeer van de Heilige familie’ terug op de plaats waar ze voor bedoeld is. Hoe de 39 plafondschilderingen er uit hebben gezien , valt enkel te raden, ze gingen verloren bij een brand. Wanneer je door de eeuwenoude kerk loopt, is het niet moeilijk daar een voorstelling van te maken. Pracht en praal, waar je ook kijkt.

Het Hendrik Conscienceplein, waaraan het gebedshuis gelegen is, is overigens ook geen vervelende plek in de stad.

📍 Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen, België

Sint-Carolus Borromeuskerk Antwerpen Hendrik Conscienceplein

Verdiep je in het verhaal van Nello & Patrasche

Het beeld van van Nello & Patrasche is voor veel kinderen ideaal om op te klimmen (zie foto van onze junior traveler). Aandoenlijk, schattig, maar bovenal is dit tweetal enorm beroemd in Japan. Japan? Inderdaad. Verenigde Staten trouwens ook. Het verhaal van Nello en viervoeter Patrasche gaat terug naar 1872. Toen werd het door de Engelse schrijfster Marie Louise de la Ramée bedacht.

Dat het tweetal voor de statige kathedraal van de stad is, is geen toeval. Speur naar het verhaal van het duo, dat je zelfs tot net buiten de stad brengt.

📍 Nello & Patrasche, Handschoenmarkt 3, 2000 Antwerpen, België

Nello & Patrasche

Wat te doen in Antwerpen? Ga ondergronds

De Ruien van Antwerpen houden nauw verband met de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein. De Jezuïeten die de kerk bouwden, overwelfden een groot deel van de toen open riolen van de stad, voor de bouw van de kerk. Anno nu, heb je de mogelijkheid om samen met een gids ondergronds te gaan in Antwerpen.

Met recht kunnen we zeggen, dat een tocht door de Ruien, een van de meest interessante en leuke dingen is, die we in de stad ondernomen hebben.

📍 De Ruien, Suikerrui 21, 2000 Antwerpen, België

Ruien Antwerpen

Bezoek de Universiteitswijk

Natuurlijk ga je – zeker als je niet eerder in Antwerpen bent geweest, naar de Grote Markt en de Keizerley, maar bij een volgend bezoek zul je ontdekken dat juist de plekken hier verder vandaan Antwerpen tot een heerlijke stad maken. Wij mogen graag door de Universiteitswijk dwalen. Ga er zeker ook een kijkje nemen, je zult niet teleurgesteld worden. Beloofd!

Universiteitsbuurt

Wat te doen in Antwerpen? Sla ’t Eilandje niet over

In het oudste havengebied van Antwerpen bezoek je zeker het iconische museum MAS – Museum aan de Stroom. Een gevarieerd museum dat je alles vertelt over de haven, de stad en over de wereld in het algemeen. Geen tijd om alle zalen te bezoeken, ga dan in ieder geval naar het dak voor een fantastisch uitzicht over de stad.

📍 Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen, België

Museum aan de Stroom

Tussen 1873 en 1935 was Antwerpen voor meer dan twee miljoen mensen de poort naar een beter leven. De Red Star Line bracht hen vanuit Antwerpen naar New York. Het museum vertelt het verhaal van deze mensen. Site Visit Antwerp

Lang verhaal kort, dit museum moet je zien. Het maakt indruk en je leert er tegelijkertijd meer over de beroemdste passagier van de rederij (spoiler alert: Alber Einstein).
📍 Red Star Line Museum, Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen, België

Red Star Line Museum

Street art kijken in Luchtbal

De wijk Luchtbal staat bol van de street art, misschien wel de meeste werken van de hele stad op loopafstand van elkaar. De wijk ligt wel wat buiten het centrum, maar gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Echt even een kijkje gaan nemen, hoor.

België-Antwerpen-Luchtbal-streetart-Columbia-straat-gezicht

Wat te doen in Antwerpen: Ga naar het Middelheimmuseum

Ook deze tip ligt enigszins buiten het centrum, maar ook zo leuk om een kijkje te gaan nemen, het Middelheimmuseum. Ten eerste het is gratis – altijd fijn – ten tweede je kijkt er je ogen uit. En tenslotte, hoe leuk Antwerpen ook is, het ook fijn even de drukte van de stad achter je te laten en je te omringen met groen en kunst.

📍 Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen, België

Middelheimmuseum

Zoek verkoeling in Park Spoor Noord – of breng je skateboard mee

Park Spoor Noord groiede in een paar jaar tijd uit tot een van de populairste plekken in Antwerpen. Het park biedt door de waterparijen verkoeling, verfrissende drankjes bij de horeca en skateplezier in en rond de bowl – versierd met talloze street art. Een plek voor iedereen die even iets anders zoekt dan de Grote Markt en haar terrassen.

📍Park Spoor Noord, Ellermanstraat, 2060 Antwerpen, België

Park Spoor Noord water Antwerpen Vlaanderen België Antwerpen Park Spoor Noord graffiti

Wat te doen in Antwerpen? Wat niet?

In Antwerpen raak je nooit uitgekeken. Spring op een van de deefietsen, trakteer jezelf op een Bolleke (glas Konick bier) of bezoek de brouwerij van dit beroemde bier. Geniet van prachtige architectuur, tafel bourgondisch in de vele horeca uitspanningen. Geniet!

Wellicht denk je dat we in Antwerpen alles al gezien hebben. Mis. Er zijn nog tal van plekken die op ons spreekwoordelijk lijstje staan om te ontdekken of om opnieuw te bezoeken. Op dit moment (feb. 2022) kijken we het meest uit naar de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen dat sinds  het najaar van 2011 gesloten is wegens een verbouwing.

Antwerpen Antwerpen Antwerpen

Meer België

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

9 reacties

  1. Het is even geleden dat ik naar Antwerpen ben geweest. Ik zou dan ook zeker naar de dierentuin gaan. Hier ben ik ook nog nooit geweest, maar ik hoor er goede verhalen over. Wellicht toch in de wintermaanden naar Antwerpen, kerstmarkt en dan naar de dierentuin dat lijkt me wel wat.

  2. Wat een leuke tip van Moonback, dat kende ik nog niet! En ja, de volgende keer wil ik ook met de Thalys, lijkt mij zo makkelijk. Als communicado vond ik het Plantus-Moretin museum ook heel interessant, wat over eeuwenoude drukkunst gaat, waaronder de ontwikkeling van de eerste lettertypen!

    1. Hou Moomback zeker in de gaten, in het aanbod volgen meer en meer leuke steden – en dus ook toffe hotels.

  3. Wij zijn een aantal jaar terug een keer naar Antwerpen geweest, maar ik zou graag eens terug gaan. Lekker dichtbij maar toch anders dan. Vooral de street art in de wijk Luchtbal vind ik tof.

    1. Veel mensen kennen Luchtbal niet – of slaan het over, leuk dat jij deze kleurrijke wijk wel al eens bezocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *