Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Universiteitsbuurt Antwerpen, echt niet alleen voor studenten

Universiteitsbuurt Antwerpen Vlaanderen België

Ook al liggen mijn eigen studentenjaren  enige *kuch* ruime tijd achter me, ik kom graag in de Universiteitsbuurt van Antwerpen. Een plek die niet enkel tof voor studenten is.

Universiteitsbuurt Antwerpen

In Antwerpen studeren pakweg 40.000 voltijds studenten, dat maakt de stad een echte studentenstad. Toch zullen veel dagjesmensen daar niet altijd direct iets van merken. Zij (ver)blijven dikwijls rondom de Grote Markt en Groenplaats, maar in de Universiteitsbuurt gaan vele parels schuil. Hidden gems, die heus niet alleen interessant zijn voor het studerend volk onder ons.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Ik aarzel. Kan ik zomaar de witte toegangspoort passeren. Is het toegestaan een kijkje in de tuin te nemen, waar een kolossaal intrigerend pand naar me lonkt? Er staat nergens dat het niet mag, dus vooruit met de geit. Het academisch jaar is nog niet begonnen, toch lopen er al wat studenten rond en brand er in een van de lokalen licht. Het pand uit 1843, wat een beetje aandoet als een house of horror deed vroeger dienst als Museum van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Het is doodstil op de binnenplaats, spinnenrangen hangen als een sluier over de bewerkte houten elementen. Het is moeilijk voor te stellen, dat over een paar weken, deze plek gevuld zal zijn met potentiële Van Goghs (die studeerde er een blauwe maandag), de nieuwe Willy vanderSteen hier rondstapt of the next Dries van Noten zijn schooljaar hier aanvangt.

België Antwerpen universiteitsbuurt

Wist je dat? In 1662 werd reeds het initiatief genomen voor de oprichting van de Antwerpse academie. De deuren openden in 1664, daarmee is deze academie voor schone kunsten na Rome, Parijs en Florence de 4e oudste kunstacademie in Europa. Meer weten over de panden? De site van Vlaanderen Erfgoed geeft uitgebreide details.

Begijnhof, oase van rust in de Universiteitsbuurt

‘Een verborgen, stil plekje naast de universiteit in de binnenstad. Het Begijnhof met zijn huisjes en Sint-Catharinakerkje heeft een prachtige binnentuin, een boomgaard en een vijvertje. Geniet van een wandeling over de gekasseide straatjes in deze oase van rust uit de zestiende eeuw.’– Bron: site Visit Antwerp

België Antwerpen universiteitsbuurt Begijnhof
‘Geloof niet alles wat ze zeggen’
🐱

Wist je dat? De Vlaamse begijnhoven – dus niet enkel dit begijnhof in de Antwerpse Universiteitsbuurt – zijn erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Stripmuren

België Antwerpen universiteitsbuurt
Cordelia
Jommeke

Ik kende ze al uit Brussel, maar ook in Antwerpen sieren bekende (en voor mij ook minder bekende) striphelden verschillende gevels. Aan het Frans Halsplein sta ik oog in oog met jeugdheld – ik verslond deze boeken – Jommeke. In de Keizerstraat maak ik kennis met Cordilia. Aangenaam kennismaken.
Wil je meer/alle stripmuren zien (ook buiten de Universiteitsbuurt) neem dan een kijk op deze site.

Straatje in, steegje uit

België Antwerpen universiteitsbuurt doorkijkje
❤️
#nevernoteating
Verdwaal eens. Je komt op de leukste plekken!
België Antwerpen universiteitsbuurt
Groen in de stad
Net om de hoek bij de Academie voor Schone Kunsten. Is dit ook kunst?
Je weet dat je in de Universiteitsbuurt bent wanneer er ’s ochtends lege flessen in het kozijn staan
Een echte student gaat natuurlijk op kot
Nijverheid. Daar moet op gedronken worden (blijkbaar ;))
België Antwerpen universiteitsbuurt
Bastin Chocolade
Sint-Anna kapel (1512)

 

Het leukste aan een citytrip is zonder plan ronddwalen in interessante straatjes en steegjes. Mijn telefoon en plattegrond hou ik in mijn tas en mijn voeten volgen mijn nieuwsgierigheid. Ik kom op plaatsen in de stad waar ik nimmer eerder was. Antwerpen ben je toch mooi.

Zeker niet overslaan in de Universiteitsbuurt!

Uren kan ik in de Universiteitsbuurt doorbrengen, heb je niet zoveel tijd, hier een paar must-sees:

  • Loop eens langs het Letterenhuis (en ga er ook binnen). Een prachtpand met een indrukwekkende collectie ten aanzien van de Vlaamse letterkunde
  • In 2018 opent het Frans Snijdershuis haar deuren aan de Keizerstraat. De schilder was vooral bekend vanwege zijn schilderijen waarin voedsel de hoofdrol speelde
  • Het Rockoxhuis is momenteel (tot eind februari 2018) gesloten in verband met een verbouwing. Even geduld voordat je de prachtige patriciërswoning in Vlaamse renaissancestijl weer in haar volle glorie kunt aanschouwen (in combinatie met Snijders)
  • Hof van Liere (ben er zelf, helaas, niet geweest) bestaat uit verschillende congreszalen en het exclusief restaurant ‘de Universiteitsclub’
  • Als je toch naar het Rockoxhuis gaat, zie je vanzelf ook de Keizerskapel (Annakapel). Wip even binnen als de deur opstaat.
  • Sint-Jacobskerk, is de plek waar Rubens begraven ligt. Zeker niet overslaan!
  • Hapje eten? Kies voor een tentje, gelegen aan het romantisch Hendrik Consciencepleintje
  • Pint pakken? De studentencafés gelegen aan de levendige Ossenmarkt zijn de spil van de Universiteitsbuurt

Meer België:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *